Skip to main content

Έτσι γλεντούν οι Πόντιοι στο καζάνι του Γιάννη Τσιτιρίδη (εικόνες – video)

Είχαμε την τύχη να βρεθούμε καλεσμένοι σε ένα παραδοσιακό ποντιακό καζάνι! στη Γερακαρού στο καζάνι του Γιάννη Τσιτιρίδη, όπου συμμετείχαμε στην προετοιμασία αλλά και στην… κατανάλωση του τσίπουρου.

  • Ανταπόκριση, Θεσσαλονίκη - Γιώργος Λιάσκος

    Ανταπόκριση, Θεσσαλονίκη - Γιώργος Λιάσκος

Στο χάλκινο καζάνι τοποθετούν τα στέμφυλα με μια χούφτα χονδρό αλάτι (προεραιτικό το αλάτι) και κλείνουν με το καπάκι.

Η φωτιά κάτω από το καζάνι βράζει τα στέμφυλα και ο ατμός που παράγεται μεταφέρεται με έναν χάλκινο σωλήνα, ή τόξο, σύμφωνα με τον Τσιτιρίδη, στη δεξαμενή νερού ή ψυγείο, εκεί ο σωλήνας με τον ατμό περνά μέσα από κρύο νερό και μετατρέπεται σε υγρή μορφή και βγαίνει σαν τσίπουρο.

Η φωτιά απαιτεί συνεχή προσοχή ώστε να είναι σε σταθερή θερμοκρασία, όσο κρατάει το βράσιμο του τσίπουρου.

Είναι μια κουραστική διαδικασία που διαρκεί ώρες και χρειάζεται πολλές επαναλήψεις.

Στην αρχή της απόσταξης βγαίνουν 1-2 κιλά τσίπουρου που δεν είναι κατάλληλο για να καταναλωθεί.

Αυτό το φυλάνε για να το ρίξουν στην δεύτερη καζανιά. Μόλις το πρώτο τσίπουρο βγει το ρίχνουν σε ένα δοχείο, όταν αρχίζει να μειώνεται το οινόπνευμα σταματούν την απόσταξη.

Πετούν τα τσίπουρα, καθαρίζουν πολύ καλά το καζάνι και το καπάκι και προσθέτουν άλλη μία παρτίδα στέμφυλα και συνεχίζεται η διαδικασία.

Το τσίπουρο που αποστάξανε το τοποθετούν και πάλι στο καζάνι, ρίχνουν μέσα γλυκάνισο και συνεχίζεται η διαδικασία της διπλής βράσης για να βγει το τελικό απόσταγμα ή λαμπίκο. Οι πρώτες σταγόνες που βγαίνουν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και δεν πίνονται.

Κατόπιν αρχίζουν οι οινοπνευματικοί βαθμοί να κατεβαίνουν, ώσπου το τσίπουρο να πάρει τον επιθυμητό βαθμό οινοπνεύματος (από 18 μέχρι 21 γράδα).

 Φυσικά καθ’όλη τη διάρκεια της απόσταξης η οποία κρατούσε από 6 έως και 10 ώρες, το τσίπουρο (περσινό) έρεε… άφθονο, οι καλεσμένοι έτρωγαν και τραγουδούσαν γιορτάζοντας τη νέα παραγωγή.

Το κλου φυσικά ήταν τα τραγούδια του οικοδεσπότη Γιάννη Τσιτιρίδη, έδωσε μαθήματα φιλοξενίας και κράτησε αμείωτο το γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες….

Facebook Comments

Γιώργος Λιάσκος Θεσσαλονίκη Πόντιοι Πόντος ποτά τραγούδι τσίπουρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.