Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (12)

Συνεχίζουμε με το 12ο μέρος του μεγάλου αφιερώματος της Φλόγας των Σπορ στους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου…
-
Γράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗΣ
Εν ενεργεία ποοδοσφαιριστής από τους κορυφαίους μέσους που έχει αναδείξει η χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. Παίκτης που βλέπει γήπεδο και μπορεί να εκμεταλλεύεται τους χώρους με τρόπο ιδανικό ενώ χάρη και στην καλή του τεχνική κατάρτιση μπορεί να δημιουργεί και ενίοτε ακόμα και να εκτελεί.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Παναχαϊκή και το 2002 πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ. Στους «κιτρινόμαυρους» καθιερώθηκε στην μεσαία γραμμή κι έγινε ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας μέχρι το 2006 όταν και έφυγε για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για την Μπενφίκα. Στην Λισαβόνα πέρασε 3 πολύ καλά χρόνια και αποτελούσε σταθερή αξία για τους «αετούς», κατακτώντας μάλιστα κι ένα Κύπελλο Πορτογαλίας το 2009.
Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού με τον οποίο πήρε το νταμπλ του 2010. Από τον Γενάρη του 2013 συνεχίζει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Στην εθνική ομάδα έχει 103 συμμετοχές και 9 γκολ και ήταν από τα βασικά στελέχη στον θρίαμβο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό του 2004. Ακόμα έχει αγωνιστεί στα Μουντιάλ 2010, 2014 και στα Ευρωπαϊκά του 2008 και του 2012.
Μετά την περιπλάνηση στις Ινδίες, ο Κατσουράνης πήγε στον Ατρόμητο και επέστρεψε στην Εθνική, από την οποία αποχώρησε μετά το τέλος της προκριματικής φάσης του Euro 2016, ενώ πλέον έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο και ασχολείται διοικητικά με την Παναχαϊκή, προκειμένου να την επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια.
ΑΝΘΙΜΟΣ ΚΑΨΗΣ
![]() |
Ο Άνθιμός Καψής (δεύτερος από αριστερά) πριν από ντέρμπι αιωνίων |
Ο Άνθιμος Καψής ήταν μία από τις πιο κλασσικές φιγούρες των γηπέδων μας στην δεκαετία του ’70 και στο ξεκίνημα αυτής του ΄80. Κεντρικός αμυντικός με πολύ μεγάλη ποιότητα στο παιχνίδι του, ξεκίνησε σαν ο παίκτης των ειδικών αποστολών κι έξελίχτηκε σ’ ένα από τα καλύτερα λίμπερο που πέρασαν ποτέ. Ήξερε να παίρνει πάντα τις σωστές τοποθετήσεις και να προλαβαίνει τις επιθετικές ενέργειες των αντιπάλων ενώ ήταν και ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι.
Είναι ένας από τους λίγους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ολόκληρη την καριέρα τους με μία ομάδα και η ομάδα αυτή ήταν ο Παναθηναϊκός. Με τους «πράσινους» κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972, 1977, 1984) και 4 Κύπελλα (1969, 1977, 1982, 1984). Επίσης ήταν βασικός όταν έφτασε στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971. Με την εθνική ομάδα έχει 35 συμμετοχές χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ και αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ
![]() |
Ο Μιχάλης Καψής μαρκάρει τον Κόλερ στον ημιτελικό του 2004 |
Λένε ότι το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά και ο Μιχάλης Καψής το επιβεβαίωσε αυτό. Γιος του Άνθιμου Καψή κληρονόμησε από τον πατέρα του το ποδοσφαιρικό ταλέντο κι έγινε κι αυτός ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς. Ήταν ο παίκτης των ειδικών αποστολών, αυτός δηλαδή που θα αναλάβει το μαρκάρισμα του πιο επικίνδυνου αντιπάλου και θα το φέρει εις πέρας.
Τα πρώτα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας τα έκανε στον Άρη Νικαίας για να ακολουθήσουν η Νεάπολη και η Αναγέννηση Άρτας. Το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική το έκανε με την φανέλα του Εθνικού στον οποίο και καθιερώθηκε. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος και το 1998 πήγε στην ΑΕΚ, εκεί κέρδισε το Κύπελλο το 2000 και το 2002. Το 2004 πήγε στην γαλλική Μπορντό όπου είχε μια καλή παρουσία αλλά την επόμενη χρονιά επαναπατρίστηκε για χάρη του Ολυμπιακού. Στους «ερυθρόλευκους» δεν μπόρεσε να καθιερωθεί ωστόσο πήρε 2 πρωταθλήματα (2006, 2007) κι ένα Κύπελλο το 2006. Ακολούθησε ένα πέρασμα του από την Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ για να κλείσει την καριέρα του στον Λεβαδειακό. Στην εθνική ομάδα είχε 36 συμμετοχές και 1 γκολ και ήταν βασικός στο Ευρωπαϊκό του 2004 το οποίο και κατέκτησε η Ελλάδα.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΤΡΙΔΗΣ
![]() |
Ο Μπάμπης Κοτρίδης κοντρολάρει την μπάλα με το κεφάλι |
Μέσος πολύ μεγάλης κλάσης ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές στην δεκαετία του ’50. Είχε κυρίως ανασταλτικούς ρόλους ήταν πολύ δυνατός και γρήγορος και όργωνε το γήπεδο καλύπτοντας όλους τους χώρους. Διέθετε όμως και πολύ καλή τεχνική παρά το ύψος του. Επίσης ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις των πέναλτι. Αν και την αθλητική του σταδιοδρομία την ξεκίνησε από τον στίβο τελικά τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Υπήρξε βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα του Ολυμπιακού που σάρωσε τους τίτλους εκείνη την περίοδο. Με την ερυθρόλευκη φανέλα κέρδισε 9 πρωταθλήματα (1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959) και 10 Κύπελλα (1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961) και είναι ο ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους. Στην εθνική ομάδα είχε 18 συμμετοχές και 1 γκολ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ
![]() |
Ασταμάτητος στις επελάσεις του ήταν ο Γιώργος Κούδας |
Ο «Μεγαλέξανδρος» του ποδοσφαίρου μας ήταν ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Ποδοσφαιριστής που σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς ήταν μια πραγματική όαση μέσα στο γήπεδο. Διέθετε απίστευτη τεχνική κατάρτιση, ντρίπλα που μπορούσε να εκθέσει οποιονδήποτε αντίπαλο, πάσα ακριβείας και φαρμακερό σουτ. Ήταν ικανός τόσο να δημιουργήσει όσο και να εκτελέσει. Πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα στον ΠΑΟΚ του οποίου έγινε συνώνυμος με την ιστορία του.
Το 1966 πάντως ο Κούδας συμφώνησε με τον Ολυμπιακό αλλά η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς δεν έδωσε την συγκατάθεση της η διοίκηση του ΠΑΟΚ. Αυτή η απόπειρα μεταγραφής είναι και η αφορμή της κόντρας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Κούδας λοιπόν επέστρεψε στον «δικέφαλο του βορρά» και έγινε ο ηγέτης της μεγάλης ομάδας στην δεκαετία του ’70, τον οδήγησε στο πρωτάθλημα του 1976 και σε 2 Κύπελλα το 1972 και το 1974.
Την φανέλα του ΠΑΟΚ την φόρεσε 504 φορές στο πρωτάθλημα και είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών. Στην εθνική ομάδα είχε 43 συμμετοχές και 4 γκολ και αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό του 1980. Ο Κούδας έκλεισε χθες τα 71 του χρόνια και η Φλόγα των Σπορ του έκανε σχετικό αφιέρωμα, δείτε το ΕΔΩ.
ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΗΣ
![]() |
Ο Ντίνος Κούης σε επίδειξη τεχνικής |
Πληθωρική παρουσία μέσα στον αγωνιστικό χώρο, από τους παίκτες που έχουν τον ρόλο του ηγέτη σε όποια ομάδα κι αν αγωνίζονται. Εξαιρετικός τόσο στα ανασταλτικά όσο και στα δημιουργικά του καθήκοντα, ενώ ήταν και σπουδαίος σκόρερ. Είχε πολύ καλή τεχνική κατάρτιση αντίληψη αλλά και φαντασία στο παιχνίδι του και αντοχή. Επίσης διέθετε πολύ ισχυρό σουτ, δυνατή κεφαλιά και ήταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων.
Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αγροτικό Αστέρα και το 1974 εντάχθηκε στο δυναμικό του Άρη. Σύντομα εξελίχτηκε στην σημαία της ομαδας και ο ηγέτης της γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν όλο το σύνολο. Είναι ο πρώτος παίκτης του Άρη σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 473 αλλά και ο κορυφαίος σκόρερ με 142 γκολ. Μάλιστα το 1981 ήταν και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Φόρεσε την φανέλα της εθνικής ομάδας 33 φορές και πέτυχε 7 γκολ. Αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980.
ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΪΡΟΥΚΙΔΗΣ
![]() |
Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης |
Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που έπαιξαν στο ελληνικό πρωτάθλημα στην δεκαετία του ’50. Ποδοσφαιριστής με πολύ καλή τεχνική και αντίληψη στο παιχνίδι του μπορούσε να παίρνει τις σωστές τοποθετήσεις για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Τα προσόντα του αυτά τον βοηθούσαν να καλύψει την σχετική έλλειψη ταχύτητας. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Δόξα Δράμας αλλά στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’50 πήγε στον ΠΑΟΚ και εξελίχτηκε σε ηγέτη της ομάδας. Μάλιστα θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον «δικέφαλο του βορρά» αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον υποχρέωσε να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 29 του χρόνια. Έπαιξε 6 φορές με την εθνική ομάδα και πέτυχε και 1 γκολ.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΟΥΡΑΝΤΗΣ
![]() |
Ο Φίλιππος Κουράντης (στο κέντρο) με την φανέλα της εθνικής |
Ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην προπολεμική περίοδο ήταν ιδανικός στο να κόβει τις επιθέσεις της αντιπάλου ομάδας και γι αυτό τον λόγο οι φίλαθλοι της εποχής του είχαν δώσει το παρατσούκλι «ψαλίδας». Πολύ δυνατός στα μαρακαρίσματα αλλά και με καλή τεχνική ήταν ένα απροσπέλαστο τείχος για τους επιθετικούς.
Ξεκίνησε την καριέρα του στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και στην συνέχεια αγωνίστηκε στον Πειραϊκό Όμιλο και τον Εθνικό. Εκεί όμως που διέπρεψε ήταν στον Ολυμπιακό που έγινε ο ηγέτης της άμυνας των «ερυθρόλευκων». Με την ομάδα του Πειραιά κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1931, 1933, 1934, 1936). Ήταν βασικός και στην εθνική ομάδα την φανέλα της οποίας φόρεσε 12 φορές χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΗΣ
![]() |
Ο Βαγγέλής Κουσουλάκης μονομαχεί με τον Ρότσα |
Ένα πραγματικό μηχανάκι που κατάπινε τα χιλιόμετρα καλύπτοντας κάθε σημείο του αγωνιστικού χώρου. Ποδοσφαιριστής με απίστευτη αντοχή αλλά και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση είχε σύνθετους ρόλους μέσα στο γήπεδο καθώς μπορούσε με την ίδια ευχέρεια τόσο να ανακόψει την αντίπαλη ομάδα όσο και να δημιουργήσει. Επίσης ήταν και καλός σκόρερ βγαίνοντας συχνά σαν κρυφός κυνηγός.
Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ηρακλή και μάλιστα ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας όταν πήρε το Κύπελλο το 1976. Το 1979 πήγε στον Ολυμπιακό όπου συνέχισε την συγκομιδή των τίτλων Πήρε 4 πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982, 1983) και το Κύπελλο το 1981. Ο Κουσουλάκης ήταν από τους κορυφαίους που διέθετε εκείνη η σπουδαία ομάδα των «ερυθρόλευκων», έκλεισε την καριέρα του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Είχε σημαντική παρουσία και στην εθνική ομάδα με 15 συμμετοχές και 1 γκολ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
![]() |
Παίκτης με πολύ όμορφο στυλ ο Μιχάλης Κρητικόπουλος |
Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην δεκαετία του ’70. Παίκτης με άψογη τεχνική και ταχύητα μπορούσε να σκοράρει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Διέθετε πολύ καλό σουτ τόσο σε δύναμη όσο και σε τεχνική ενώ ήταν εξαιρετικός και στο ψηλό παιχνίδι. Αν και Αθηναίος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Παναιγιάλειο και το 1964 πήγε στον Εθνικό. Στην δεύτερη ομάδα του Πειραιά καθιερώθηκε αμέσως και εξελίχτηκε στον ηγέτη της.
Οι πολύ καλές του εμφανίσεις προκάλεσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων και το 1973 ο Νίκος Γουλανδρής τον πήρε στον Ολυμπιακό. Με τους «ερυθρόλευκους» συνέχισε να σκοράρει πολύ συχνά και κέρδισε μαζί τους 3 πρωταθλήματα (1974, 1975, 1980) και το Κύπελλο το 1975. Έκλεισε την καριέρα του στον Απόλλωνα. Στην εθνική ομάδα έπαξε 28 φορές και πέτυχε 3 γκολ. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 56 ετών.
Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος:
Facebook Comments