Skip to main content

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (7)

Πιστοί στο ραντεβού μας με την ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος συνεχίζουμε το αφιέρωμα στους κορυφαίους με το δεύτερο μέρος για τους 150 καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Ο «ψηλός» του Παναθηναϊκού ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κλασσικός παίκτης περιοχής ήξερε να παίρνει πάντα την κατάλληλη θέση για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Διέθετε πολύ δυνατό και ευθύβολο σουτ ενώ οι κεφαλιές του ήταν άπιαστες. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ασπίδα Ξάνθης απ’ όπου τον πήρε το 1968 ο Παναθηναϊκός.

Με τους «πράσινους» έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας το ένα γκολ μετά το άλλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 5 φορές (1970, 1972, 1973, 1974, 1975) τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο στα χρόνια της Α’ Εθνικής.

Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 4 πρωταθλήματα (1969, 1970, 1972, 1977) και 2 Κύπελλα (1969, 1977), ενώ στην πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971 ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ. Το 1978 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό αλλά δεν μπόρεσε να καθιερωθεί και συνέχισε στον Ατρόμητο πριν γυρίσει στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του. Με την εθνική ομάδα είχε 21 συμμετοχές και 6 γκολ.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Ο Στράτος Αποστολάκης όταν εφορμούσε προς τις αντίπαλες άμυνες

Από τους κορυφαίους μπακ χαφ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Στράτος Αποστολάκης έγραψε την δική του ιστορία. Παίκτης που στηριζόταν στην καλή τεχνική αλλά κυρίως στην ταχύτητα και την αντοχή του, στοιχεία που του έδωσαν το παρατσούκλι «τούρμπο».

Πρώτη ομάδα της καριέρας του ήταν ο Παναιτωλικός απ’ όπου τον ανακάλυψε ο Ολυμπιακός και τον πήρε στον Πειραιά το 1985. Στους «ερυθρόλευκους» δεν είχε πρόβλημα να καθιερωθεί και για τα επόμενα χρόνια ήταν το βασικό δεξί μπακ της ομάδας. Κατέκτησε μάλιστα το πρωτάθλημα το 1987 και το Κύπελλο το 1990. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πήρε την απόφαση να πάει στον Παναθηναϊκό,.μια μεταγραφή που έριξε κι άλλο λάδι στην φωτιά ανάμεσα στους δύο αιώνιους.

Με την πράσινη φανέλα έπαιξε ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του καθώς εκτός από τα ήδη υπάρχοντα καλά στοιχεία που είχε προστέθηκε και η ωριμότητα. Κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1991, 1995, 1996) και 4 Κύπελλα (1991, 1993, 1994, 1995). Ακόμα το 1996 ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας που έφτασε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην εθνική είχε 96 συμμετοχές και 5 γκολ και αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1994.

ΚΟΥΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Ο Κούλης Αποστολίδης ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολύ μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ στην δεκαετία του ’70. Αν και ξεκίνησε σαν επιθετικός διέπρεψε στο χώρο της μεσαίας γραμμής όπου με την τεχνική του και την ικανότητα του να βλέπει γήπεδο έγινε ένα πολύτιμο γρανάζι στην μηχανή του ΠΑΟΚ. Φυσικά δεν ξέχασε την τέχνη του γκολ σκοράροντας αρκετά συχνά.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και το 1962 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Σύντομα όμως έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ για να επιστρέψει το 1971 και να πάρει την θέση του στην βασική ενδεκάδα του «δικεφάλου του βορρά». Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1976 και το Κύπελλο το 1972 και το 1974. Με την φανέλα της εθνικής ομάδας είχε 6 συμμετοχές χωρίς όμως να πετύχει κάποιο γκολ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ

Ο Χρήστος Αρδίζογλου με την φανέλα της ΑΕΚ

Σημάδεψε την δεκαετία του ’70 και του ’80 με αυτά που έκανε μέσα στο γήπεδο. Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μπορούσε να αποθεωθεί και να αποδοκιμαστεί από τον κόσμο την ίδια στιγμή. Η ταχύτητα του ήταν απίστευτη και η τεχνική του κατάρτιση απαράμιλλη, μπορούσε να ντριπλάρει όλη την αντίπαλη ομάδα, αλλά ήταν ικανός αντί να τελειώσει την προσπάθεια του με γκολ να γυρίσει για να την ξαναντριπλάρει, τέτοια τρέλα κουβαλούσε. Όπως και να χει πάντως ήταν ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες που ανέδειξε η χώρα μας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Απόλλωνα και το 1974 πήγε στην ΑΕΚ όπου εξελίχτηκε σ’ ενα από τα αστέρια της ομάδας. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1978, 1979) και 2 Κύπελλα (1978, 1983), ενώ ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας του 1977 που έφτασε στα ημιτελικά του UEFA. Στο τέλος της καριέρας του επέστρεψε στον Απόλλωνα. Την φανέλα με το εθνόσημο την φόρεσε 43 φορές και πέτυχε 2 γκολ. Αγωνίστηκε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΖΟΣ

           Ο Γιάννης Βάζος ανάμεσα στους Ράγγο και Συμεωνίδη

Η «αλεπού» των γηπέδων υπήρξε ο μεγαλύτερος σκόρερ της προπολεμικής περιόδου και ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Σύμφωνα μάλιστα με τους ιστορικούς του ποδοσφαίρου είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία καθώς έχει πετύχει συνολικά 539 γκολ. Διέθετε το ένστικτο του γκολτζή ήταν πολύ καλός χειριστής της μπάλας με διαρκή κίνηση μέσα στο γήπεδο, ενώ ήταν και πολύ δυνατός.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε στο Απόλλωνα Ρέντη και την ΑΕΚ Πειραιώς πριν πάει το 1931 στον Ολυμπιακό του οποίου έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης μετά την αποχώρηση των Ανδριανοπουλαίων, μάλιστα συνέχισε να προσφέρει και μετά τον πόλεμο.

Με τους «ερυθρόλευκους» πήρε 7 πρωταθλήματα (1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948) καθώς και το Κύπελλο του 1947 που ήταν το πρώτο στην ιστορία του Ολυμπιακού. Στην εθνική ομάδα είχε 14 συμμετοχές και 4 γκολ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ

                                                  Ο Γιάννης Βαλαώρας

«Είναι η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα» έλεγαν οι φίλοι της Λάρισας την δεκαετία του ΄80 κι είχαν απόλυτο δίκιο καθώς ο επιθετικός της ΑΕΛ ήταν ένας πολύ σπουδαίος ποδοσφαιριστής με καλή τεχνική, ταχύτητα και πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση του γκολ.

Ήταν από τους πρωταγωνιστές των πολύ μεγάλων επιτυχιών που είχε η ομάδα της Θεσσαλίας την εποχή εκείνη κατακτώντας το πρωτάθλημα το 1988 και το Κύπελλο το 1985. Ακόμα είχε παίξει σε 2 ακόμα τελικούς Κυπέλλου το 1982 και το 1984. Πάντα με την φανέλα της Λάρισας που ήταν η ομάδα την οποία υπηρέτησε σε ολόκληρη την καριέρα του και με 63 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ της στην Α’ Εθνική. Στην εθνική ομάδα έπαιξε 4 φορές αλλα δεν κατάφερε να σκοράρει.

ΝΙΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ

Ο Νίκος Βαμβακούλας σε ματς Ολυμπιακός – ΑΕΚ

Ο Νίκος Βαμβακούλας ήταν ένας από τους καλύτερους αριστερούς αμυντικούς που ανέδειξε το ελληνικό πρωτάθλημα. Παίκτης με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα και την ικανότητα να διεισδύει ανάμεσα στους αντιπάλους, ενώ ήταν και καλός στο σκοράρισμα καθώς στα πρώτα του βήματα στην Λαυρεωτική ήταν επιθετικός.

Ήταν πολύ αγαπητός στους οπαδούς καθώς είχε μπόλικη από αυτό που λέμε ποδοσφαιρική τρέλα. Το 1977 πήγε στο Ολυμπιακό όπου έγινε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας. Κατέκτησε μάλιστα 4 πρωταθλήματα (1980, 1981, 1982, 1983) και 1 Κύπελλο το 1981. Το 1985 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια πήρε πάντως το πρωτάθλημα το 1986 και 3 Κύπελλα (1986, 1988, 1989). Ακολούθησαν ο Ιωνικός, ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ Γιάννινα για να κλείσει την καριέρα του και πάλι στον Ιωνικό το 1993. Με την εθνική ομάδα είχε 30 συμμετοχές χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΕΝΤΟΥΡΕΛΗΣ

Ήταν ο ηγέτης του ΠΑΟΚ στα προπολεμικά χρόνια και απο τις πιο ιστορικές φιγούρες του «δικεφάλου του βορρά». Αγωνιζόταν στην άμυνα κι αποτελούσε εγγύηση για την εστία της ομάδας του καθώς ήταν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι και είχε τον απόλυτο έλεγχο στον χώρο ευθύνης του.

Το πιο χαρακτηριστικό του όμως ήταν ότι έπαιζε με πολύ μεγάλο πάθος, γεγονός που τον έκανε πολύ αγαπητό στον κόσμο της ομάδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το όνομα του υπάρχει στον πρώτο ύμνο του ΠΑΟΚ «Δεν φοβόμαστε κανέναν Άρη ούτε Ηρακλή γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλη μερακλή» τραγουδούσαν οι οπαδοί. Πριν πάει στον ΠΑΟΚ και γίνει η σημαία της ομάδας είχε ξεκινήσει από τον Άρη. Δεν είχε συμμετοχές στην εθνική ομάδα.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ

                                               Ο Κλεάνθης Βικελίδης

Ήταν ο μικρότερος από τα 3 αδέρφια αλλά ο πιο σπουδαίος απ’ όλους. Δόξασε για πολλά χρόνια την φανέλα του Άρη και θεωρείτε η μεγαλύτερη προσωπικότητα στην ιστορία της ομάδας. Ήταν ένας πραγματικός ογκόλιθος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Χαρακτηριστικό του ήταν η απίστευτη δύναμη που είχε αλλά και η ορμή με την οποία έμπαινε στην άμυνα των αντιπάλων και την έκανε σμπαράλια. Εξαιρετικός σκόρερ καθώς τα σουτ και οι κεφαλιές του ήταν σαν οβίδες.

Του έδωσαν το παρατσούκλι «μακεδονικό τανκ» και αυτό ακριβώς ήταν. Αγωνίστηκε στον Άρη τόσο πριν όσο και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα το 1932 και το 1946. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2004 το Χαριλάου το γήπεδο δηλαδή που μεγαλούργησε τα χρόνια της δόξας του, φέρει το όνομα του. Έχει 7 συμμετοχές και 4 γκολ με την εθνική ομάδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ

Ο πρωτότοκος από τα 3 αδέρφια, έγραψε κι αυτός χρυσές σελίδες με την ομάδα του Άρη. Αγωνιζόταν με την ίδια επιτυχία τόσο στην άμυνα όσο και στην μεσαία γραμμή καθώς η πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση του το επέτρεπε. Ήταν πολύ δυνατός στις μονομαχίες αλλά και πολύ καθαρός στο παιχνίδι του, ενώ ήταν και σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις των στημένων φάσεων.

Θεωρείται η πρώτη χρονικά μεγάλη μορφή του Άρη με τον οποίο κατέκτησε και 2 πρωταθλήματα το 1928 και το 1932. Είχε σημαντκή παρουσία και στην εθνική ομάδα την φανέλα της οποίας φόρεσε 9 φορές χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ.

Δείτε τα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος:

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (1)

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (2)

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (3)

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (4)

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (5)

Αστέρια στον ελληνικό ουρανό (6)

Facebook Comments

Αστέρια Δημήτρης Παπαδημητρίου Παλαίμαχοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.