Skip to main content

Διαδήλωση για το θεαθήναι στο Σύνταγμα – Μέρος του συστήματος ΠΑΜΕ και ΚΚΕ (vids)

Πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η συμβολική συγκέντρωση εργατικών συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και στη διάρκεια της συγκέντρωσης, τηρήθηκαν υποδειγματικά όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, διατηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, σε μία διαδήλωση που απλά έδειξε ότι το ΠΑΜΕ είναι μέρος του συστήματος…

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θύμισε τις παρελάσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, με τα πιστά στρατιωτάκια του, με τους διαδηλωτές να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους και πολλοί να φορούν ακόμα και μάσκες, οι οποίες μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας από Δευτέρα. Και με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΜΕ ουσιαστικά εξέφρασε την αποδοχή αυτών των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και η διαδήλωση έγινε αποκλειστικά για το θεαθήναι λόγω της Πρωτομαγιάς.

Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ και τον γραμματέα του Κουτσούμπα, ο οποίος εμφανίστηκε με… μάσκα! «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», έγραφε η μάσκα που παρά το μήνυμα φορούσε ο Κουτσούμπας, που βρέθηκε στο Σύνταγμα για την συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά, έχοντας πρώτα περάσει από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να καταθέσει στεφάνι. Κι όλα αυτά σε μία ηλιόλουστη μέρα, με τις ηλιακές ακτίνες να απλώνονται σε όλο το μήκος της συγκέντρωσης, παρά τις  αναφορές των επιστημόνων του Λευκού Οίκου ότι ο ήλιος σκοτώνει τον κορωναϊό μέσα σε δύο λεπτά…

Τα μέλη του ΠΑΜΕ επιστράτευσαν μέχρι και μεζούρες για να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στο οδόστρωμα, προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των διαδηλωτών στη συγκέντρωση, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία εικόνα που θα ταξιδέψει στον κόσμο σαν… παράδειγμα προς μίμηση σε ανάλογες περιπτώσεις. Μία εικόνα που ίσως φανέρωσε διαθέσεις και προθέσεις για το μέλλον. Η αστυνομία, άλλωστε, διόλου τους ενόχλησε, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι την Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκέντρωση άνοιξε με το τραγούδι Bella Ciao από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.

Ο Π. Πολίτης μετέφερε στη συγκέντρωση τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν με ποσοστό 100% στην απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη, τον καρπώνονται».

Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων της χώρας και της εργατικής τάξης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ως «συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε το νόμο εκποίησής της». Υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή, η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί απεριόριστα, αλλά δεν το κάνουν. Στόχος τους είναι να την εκποιήσουν παίζοντας τη συνέχιση της παραγωγικής της δραστηριότητας, κυριολεκτικά στα ζάρια μεταξύ ανταγωνισμών μεγάλων συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας των εργατών που συνεχίζεται και τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις «έχουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι κάλεσμα για άμεση πάλη και αγώνες, ώστε να μην πληρώσουμε ξανά τα βάρη μιας κρίσης που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζουν να μεταφέρουν στις πλάτες μας».

Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν διπλό αγώνα: «Να μείνουμε γεροί παλεύοντας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει κάθε πανδημία. Να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές δυνάμεις σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την πανδημία».

Αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές και επισήμανε πως «η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που επιτρέπει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Οι επιδημίες και οι πανδημίες επαναλαμβάνονται. Το ζούμε και τον 20ό και στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέτρα παίρνει το κάθε κράτος να μειώσει τις επιπτώσεις, τι βασικό επίπεδο Υγείας έχει σε ομαλές συνθήκες ώστε να δίνει ασφάλεια στον πληθυσμό όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, φυσικών καταστροφών ή επιδημίας. Εδώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη πήραν μεγάλο μηδενικό. Γιατί, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος».

Και κατέληξε ο κ. Σιώρας: «Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη για το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό μας δίδαξαν και χιλιάδες νεκροί της Πρωτομαγιάς, αυτό μας δίδαξαν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα. Αυτό μας δίδαξαν οι νεκροί υγειονομικοί της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

Να παρθούν πίσω όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αντεργατικές διατάξεις.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.

‘Αμεσα χρηματοδότηση κρατική του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και ΠΦΥ.

Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

Ο δρόμος μας είναι με τους λαούς που αγωνίζονται με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς που άφησαν σαν ιερή παρακαταθήκη το δίκιο της εργατικής τάξης».

Η συμβολική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν τη «Διεθνή».

Kινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη

Τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις θυσίες όσων συνέβαλαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα εργατικά δικαιώματα τίμησαν και φέτος, τηρώντας τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, μέλη εργατικών συνδικάτων, κομμάτων, πολιτικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων, κ.α.

Η καθιερωμένη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) δεν πραγματοποιήθηκε φέτος, λόγω της πανδημίας. Αντί αυτής έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

«Οι ήρωες της τάξης μας πάλεψαν για οκτάωρο, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Τιμούμε σήμερα τους αγώνες των εργατών του Σικάγο, του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους νεκρούς της Καισαριανής, οι αγώνες τους είναι και σήμερα απόλυτα επίκαιροι» δήλωσε ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σήμερα οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι στο μάξιμουμ, δημιουργούν και ένα εύφορο πνεύμα για τη “μαύρη” εργασία και με τη νέα πανδημία παρατηρείται μια προσπάθεια να απεμποληθούν εργατικά δικαιώματα, που τις προηγούμενες δεκαετίες κατακτήθηκαν με αίμα και πόνο και, δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν. Αυτή η Πρωτομαγιά είναι σημαντική, για εμάς, γιατί θα ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλά για να κατακτήσουμε και πάλι όλα αυτά».

Από την πλευρά του, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα τους νεκρούς μας για όλα αυτά που κατέκτησε το εργατικό κίνημα σε μια διαχρονική πορεία. Σήμερα είναι επίκαιρο παρά ποτέ, ότι στη βάση αυτών παραδειγμάτων θα κληθούμε να δώσουμε δύσκολους αγώνες, γιατί σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια μνημονίων, διακυβεύεται ακόμη περισσότερο το καθεστώς των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι «σε μια διαφορετική εποχή, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ανάγκη και προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στη δουλειά. Σε αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις». Και πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική, δύσκολη, αλλά ενωμένοι, με αλληλεγγύη και αγωνιστικά μπορεί ο κόσμος της εργασίας να πετύχει λύσεις».

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, με τήρηση των αποστάσεων για τη μη διάδοση του κορονοϊού και με μέσα ατομικής προστασίας. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Θανάσης Κουτσουράς, ανέφερε ότι οι αγώνες της εργατικής τάξης είναι και σήμερα επίκαιροι, σε μια συγκυρία που εξαιτίας -ή και με αφορμή- την πανδημία του κορονοϊού, αυξάνεται από την εργοδοσία και το κεφάλαιο η πίεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

«Και η πανδημική κρίση δείχνει ότι το σύστημα είναι ξεπερασμένο, γίνεται πιο επικίνδυνο, ακριβώς για αυτό γίνεται και πιο ορατός ως πραγματικός εχθρός» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και συνέχισε : «Με όπλα, την πείρα και τα συμπεράσματα από την οργανωμένη πάλη και με παρακαταθήκη τους αγώνες των νεκρών ηρώων της τάξης μας, που φώτισαν το δρόμο, μπορούν εργάτες και λαϊκά στρώματα να στοχεύσουν στη καρδιά αυτού του επικίνδυνου εχθρού, του καπιταλισμού και να τον στείλουν τα κιτάπια της ιστορίας. Υπάρχουν σήμερα οι όροι στην παραγωγή, για μια καλύτερη ζωή, για έναν δρόμο ανάπτυξης, που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας, δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται σε αυτό, επισκέφθηκε τη θέση που βρισκόταν παλαιότερα το Μνημείο του Εργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου και κατέθεσε στεφάνια.

Εξόρμηση με δύο αυτοκίνητα που μετέδιδαν τα συνθήματα της εργατικής Πρωτομαγιάς έκανε στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Ενότητας» και στη συνέχεια μαζί με άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΟΚΔΕ, ΣΕΚ, κ.α.) που είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

Συγκέντρωση στην Καμάρα, με μέσα ατομικής προστασίας έκαναν πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΑΑΣ, κ.α.) και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές έκαναν και πορεία, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας για την πανδημία, επί της Εγνατίας και φτάνοντας στο άγαλμα του Βενιζέλου κατευθύνθηκαν και ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο Μνημείο του Εργάτη μπροστά στο ΕΚΘ.

Facebook Comments

Απεργία Δημήτρης Κουτσούμπας διαδήλωση Κιμ Γιονγκ Ουν ΚΚΕ ΠΑΜΕ Σύνταγμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.