Skip to main content

Δύο νεκροί στην Πολωνία από πυραύλους

Το πολωνικό Radio Zet μετέδωσαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολωνία όταν δύο …αδέσποτοι πύραυλοι έπεσαν σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το Associated Press επικαλέστηκε υψηλόβαθμο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η έκρηξη οφείλεται σε ρωσικούς πυραύλους που πέρασαν στην Πολωνία.

Εμφανιζόμενο πιο καθησυχαστικό το Πεντάγωνο δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έχουν περάσει στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία: “Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που υποστηρίζουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις αναφορές και το εξετάζουμε περαιτέρω”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ είπε σε συνέντευξη Τύπου.

“Οι πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί”, δήλωσε ο Λούκας Κούσι, πυροσβέστης εν υπηρεσία σε κοντινή θέση από το σημείο που έπεσαν οι πύραυλοι.

Οι πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Przewodów που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σε σιλό σιτηρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέσκι, συγκάλεσε την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας “κατεπειγόντως”, όπως επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα μαζικούς βομβαρδισμούς κατά ουκρανικών πόλεων σήμερα, με πάνω από 100 πυραύλους να έχουν εκτοξευτεί.

Λετονία: Ενεργοποίηση του άρθρου 4 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Αρτίς Παμπρίκς κατηγόρησε το “εγκληματικό ρωσικό καθεστώς” για τις εκρήξεις στο πολωνικό έδαφος και κάλεσε για την ενεργοποίηση του άρθρου 4 που προβλέπει την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο απειλής κατά μέλους της Συμμαχίας. 

“Τα συλλυπητήριά μου στους Πολωνούς αδερφούς μας στα όπλα. Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στοχεύουν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά και προσγειώθηκαν στο έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται πλήρως με τους Πολωνούς φίλους και καταδικάζει αυτό το έγκλημα.

Η πρώτη μου αντίδραση θα ήταν ότι μετά το χτύπημα των Ρώσων σε πολωνικό έδαφος, το Άρθρο 4 είναι σε ισχύ, ακριβώς όπως η αεράμυνα της ουκρανικής αεροπορίας.

“Ανησυχητικά τα νέα”, λέει η Εσθονία

“Εξαιρετικώς ανησυχητικά” αποκαλεί τα νέα που έρχονται από την Πολωνία, το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σε tweet του: “Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Βρισκόμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους Συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Στεκόμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς τη στενή σύμμαχο Πολωνία”.

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τις ουκρανικές πόλεις

Το σφυροκόπημα της Ρωσίας στοχεύει κυρίως στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, πλήττοντας στόχους από την ανατολή μέχρι τη δύση και προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κουνώντας τη γροθιά του δήλωσε πως “θα επιβιώσουμε από όλα αυτά”. 

“Οι περισσότεροι από τους πυραύλους έπληξαν την ενεργειακή μας υποδομή”, ανέφερε. “Δουλεύουμε, θα αποκαταστήσουμε τα πάντα. Θα επιβιώσουμε από όλα”, υπογράμμισε ο Ζελένσκι. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας σημείωσε ότι η σημερινή επίθεση αποτελεί τον μαζικότερο βομβαρδισμό εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους εννέα μήνες της ρωσικής εισβολής και έχει πλήξει τόσο τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και τα συστήματα μεταφοράς.  

Η γειτονική Μολδαβία έχει επίσης επηρεαστεί από τις επιθέσεις. Η χώρα ανέφερε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος καθώς οι επιθέσεις έπληξαν μια βασική γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας.

capital

Facebook Comments

Ουκρανία πόλεμος Πολωνία Ρωσία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.