Skip to main content

Επιστολή Κουτσούμπα προς Αυγενάκη για τα μέτρα προστασίας στο χώρο του αθλητισμού

«Εδώ και καιρό, ακούγοντας τους ανθρώπους του Αθλητισμού, προειδοποιούσαμε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, για τα μέτρα στήριξης του Αθλητισμού.

Πρόσφατα με επίκαιρη ερώτηση διαμηνύσαμε στον αρμόδιο υφυπουργό ότι προέχουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας σχετικά με τη σταδιακή επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Και αυτό, γιατί οι ανακοινώσεις του Υπουργείου δεν καθησυχάζουν. Αντίθετα, αποτελούν γενικόλογες οδηγίες “ προς ναυτιλομένους”, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο στήριξης αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών» αναφέρει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε επιστολή του στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, «για την επανεκκίνηση και τα μέτρα προστασίας στο χώρο του Αθλητισμού».

«Πέρα από τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, για τα οποία δεν διαφωνεί κάποιος, η Κυβέρνηση συστηματικά κωφεύει στην κραυγή αγωνίας και στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς του αθλητισμού για την επόμενη μέρα. Είναι δεκάδες οι επιστολές που μας έχουν έρθει αυτές τις μέρες από σωματεία, αθλητές και προπονητές που αγωνιούν. Αθλητές, προπονητές, βοηθητικό προσωπικό, που αγωνίζονται και εργάζονται σε μικρές κατηγορίες, που δεν είναι ούτε ΠΑΕ ούτε ΚΑΕ, αλλά λειτουργούν ως τέτοιες, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Τα σωματεία κινδυνεύουν με λουκέτο σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, που καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητά τους για το υπόλοιπο της χρονιάς. Δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε γραφεία ούτε να ικανοποιήσουν λειτουργικές τους ανάγκες» προσθέτει ο Δ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι:

«Πρέπει εδώ και τώρα να δοθεί απάντηση:

– Τι θα γίνει με την επαρκή και δωρεάν από το κράτος χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, διαγνωστικών τεστ σε όλα τα αθλητικά κέντρα, επίσημα πανελλήνια πρωταθλήματα, διαιτητές, προσωπικό αγώνων, σε αθλητές και προπονητές;

– Τι θα γίνει με την έκτακτη χρηματοδότηση, αφού τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα που συντάχθηκαν για μια έκτακτη -όπως λέτε- κατάσταση, έχουν κόστος; Ποιος θα πληρώσει; Η πρόσφατη υπαναχώρηση του Υπουργείου μετά τις αντιδράσεις για τα πιστοποιητικά ελέγχου δείχνει το πρόβλημα.

Σημειώνει επίσης ότι «Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το ψηφιοποιημένο Μητρώο. Και οι Ομοσπονδίες και οι δήμοι που έχουν τις εγκαταστάσεις, γνωρίζουν την αθλητική δραστηριότητα και το μέγεθος της καθημερινά».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγει στην επιστολή του υπογραμμίζοντας:

«Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη εδώ και τώρα:

– Να γίνει άμεσα πρόσληψη προσωπικού, με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας των αθλητικών υποδομών.

– Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις εγκαταστάσεις, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους αθλούμενους (μάσκες, γάντια, αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα).

– Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, που θα καλύπτει τις σημερινές έκτακτες ανάγκες.

– Οικονομική ενίσχυση των σωματείων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πάγωμα ρύθμιση των οφειλών τους για το 2020. Όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών απασχολώντας εργαζόμενους τον τελευταίο χρόνο να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

– Απαλλαγή των σωματείων από την καταβολή των χρηματικών ποσών για τη χρήση των υποδομών, είτε εκείνα ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Εθνικά Κέντρα) είτε στους δήμους.

– Υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται, από την πολιτεία, στους αθλητές, τους προπονητές και γενικά σε όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται και μετέχουν της αθλητικής δραστηριότητας.

– Να ανακοινωθεί έγκαιρα η κρατική χρηματοδότηση και να ξεκινήσει η επόμενη φάση (περίοδος 2020-2021), χωρίς περικοπές από το παραγωγικό κομμάτι».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Facebook Comments

Δημήτρης Κουτσούμπας ΚΚΕ πολιτική υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.