Skip to main content

«Κυκλική Οικονομία» στα Καμίνια (εικόνες – video)

Υπό την παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παράδοσης και έναρξης λειτουργίας του Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας (Piraeus Marketplace) στο αμφιθέατρο του κτηρίου της πρώην ΣΚΥΠ στα Καμίνια, στο οποίο πλέον στεγάζονται το 1ο ΕΠΑΛ, το 20ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, το ΔΙΕΚ Πειραιά και το 2ο ΣΕΚ Πειραιά, στο πλαίσιο των «Ημερών Θάλασσας 2023».

Ο χώρος δημιουργήθηκε αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους POP-MACHINA (Horizon 2020) στον άξονα «Αστική Ανάπτυξη και Αναζωογόνηση με μοχλό την Κυκλική Οικονομία» με συμπληρωματική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Εκτός από τον Γιάννη Μώραλη στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Παιδείας και δια Βίου Μάθησης Σίσσυ Αλιγιζάκη, ο Αντιδήµαρχος Προσόδων και Εµπορίου Γρηγόρης Καψοκόλης, ο Αντιδήµαρχος Δόµησης & ΓΣΠ Δημήτρης Αράπης, ο Αντιδήµαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Αντωνία Καρακατσάνη, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας, η πρώην βουλευτής Πειραιά Νόνη Δούνια και άλλοι τοπικοί παράγοντες της πόλης.

ΜΩΡΑΛΗΣ: «Παράθυρο» για το μέλλον η κυκλική οικονομία

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε στο μικρόφωνο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4» τα εξής:

«Το ζητούμενο στην παγκόσμια κοινότητα και στην Ευρώπη είναι να εφαρμόσουμε την κυκλική οικονομία και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Είναι πολύ σημαντικό, ότι η χρηματοδότηση ήταν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης». Δεν σταματάμε, η πρώην ΣΚΥΠ είναι ένα ιστορικό κτήριο για την πόλη μας με ένα πολύ μεγάλο περιβάλλοντα χώρο με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή των Καμινίων και την ευρύτερη περιοχή και έχουμε προχωρήσει σε πρόταση στο πράσινο ταμείο για μια συνολική ανάπλαση του χώρου, αλλά και της γειτονιάς γύρω από το κτήριο. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί συμμετείχε όλη η πόλη σήμερα και όλη η πόλη αισθάνθηκε υπερηφάνεια γιατί είναι ένα «παράθυρο» για το μέλλον και αποδεικνύει ότι η δημοτική αρχή πέρα από την καθημερινότητα ασχολείται και με θέματα πολύ σημαντικά και σύγχρονα. Ευχαρίστησα τον κ. Καρύδη που ως αρμόδιος αντιδήμαρχος έτρεξε αυτή την προσπάθεια, αλλά και τους υπόλοιπους αντιδημάρχους και τους υπηρεσιακούς γιατί είναι μία ακόμα ομαδική δουλειά. Προχωράμε μπροστά».

Ο Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος επιμελήθηκε την σημερινή εκδήλωση, τόνισε: «Σήμερα παρουσιάσαμε το εργαστήρι κυκλικής οικονομίας, το οποίο δημιουργήσαμε ως δήμος σε συνεργασία με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα , τους παραγωγικούς φορείς της πόλης μας με τη λογική ότι σιγά-σιγά ο κόσμος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει όλος ο κόσμος, αλλά κυρίως τα νέα παιδιά ότι πρέπει να πάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Το μεγάλο όραμα και το μεγάλο στοίχημα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο είναι πώς θα πάμε σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο μέσω της κυκλικής οικονομίας».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, αφού συνεχάρη τον Δήμο Πειραιά, τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, τον Δημήτρη Καρύδη και τους συνεργάτες του γι’  αυτή την πρωτοβουλία, σημείωσε ότι: «Δεν υπάρχει πιο επίκαιρο πράγμα από την κυκλική οικονομία, βλέπουμε υπερσύγχρονα μηχανήματα με την τεχνολογία να βοηθάει πάρα πολύ στο να προσέχουμε το περιβάλλον. Χαίρομαι πάρα πολύ που είναι μέσα σε ένα σχολείο για την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, πάνω στην οποία έχει βασιστεί η περιφέρεια Αττικής σε όλα τα επίπεδα που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση, τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και την κυκλική οικονομία, όπου έχουμε κι εμείς πολλά προγράμματα που εκτελούμε σε σχολεία μέσω του Green City. Και πάλι συγχαρητήρια στον Δήμο Πειραιά που αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι είναι πρωτοπόρος».

«Οι ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες καλούμαστε να εφαρμόσουμε δίνουν δίνουν μεγάλη έμφαση στην κυκλική οικονομία και στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας, ενώ ο Αντιδήµαρχος Δόµησης, ΓΣΠ και Αρχιτεκτονικού Δημήτρης Αράπης σημείωσε ότι «η ομαδική δουλειά στο δήμο μας έχει αποτέλεσμα, ο δήμος μας εκσυγχρονίζεται και προοδεύει, συγχαρητήρια σε όσους ασχολήθηκαν με αυτή την πρωτοβουλία, δώσανε ψυχή και σώμα για να παραδώσουμε αυτό το έργο, για το οποίο είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Από την εκπαιδευτική κοινότητα στην εκδήλωση μίλησε η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιά Στυλιανή Σοφιανοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, ενώ παρευρέθηκαν επίσης και μίλησαν στο μικρόφωνο του Καναλιού Ένα 90,4 ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Πειραιά Δημήτριος Δελαπόρτας, ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά Διονύσης Αναστασόπουλος, όπως και από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης.

Facebook Comments

ανακύκλωση Γιάννης Μώραλης Δήμος Πειραιά εκπαιδευτικοί Καμίνια Κώστας Κατσαφάδος Ντίνος Κούλης Οικονομία Πειραιάς περιβάλλον σχολεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.