Skip to main content

«Λουκέτο» για το στέγαστρο Καλατράβα

Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΑΚΑ να βάλει «λουκέτο» στο Ολυμπιακό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, λόγω προβλήματος στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα, δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αλλά και αντιδράσεις.

Με πρώτο τον Παναθηναϊκό, που χρησιμοποιεί το Ολυμπιακό στάδιο ως έδρα τους για τις αναμετρήσεις των ομίλων του Europa League και πλέον θα πρέπει να ζητήσει από την UEFA να αλλάξει έδρα για τις αναμετρήσεις με τη Ρεν (26/10) και τη Μακάμπι (14/12).

Το ΟΑΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας» και δεν διευκρίνησε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύσει η αναστολή των δραστηριοτήτων. Το μόνο που ανέφερε το ΟΑΚΑ ήταν ότι θα γίνει «τάχιστα» δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα τα στοιχεία που προέκυψαν από την πρώτη.

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο “Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο. Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ.

Μετά την ανακοίνωση του ΟΑΚΑ, ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες «για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα» τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την «αναγκαία απόφαση».

«Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού, ο οποίος τη Δευτέρα θα κάνει ανακοινώσεις «για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παναθηναϊκός σημειώνεται ότι με λύπη η «πράσινη» ΠΑΕ πληροφορήθηκε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο Καλατράβα του Ολυμπιακού σταδίου, «που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Και συνεχίζει ότι: «Προκαλεί εντύπωση, το γεγονός ότι το στέγαστρο «είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρεία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί».

Στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός σχολιάζει πως είναι «μάλλον τυχαίο» το γεγονός ότι η μελέτη «που ξεκίνησε το 2021» δημοσιεύθηκε σε μια περίοδο που η ομάδα φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές, κάνοντας αναφορά στη συνολική παρουσία φιλάθλων σε δύο ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του συλλόγου.

Παράλληλα, οι «πράσινοι» θέτουν δύο ερωτήματα. «Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρεία Cimolai;», το πρώτο και το δέυτερπ: «Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου;».

Εκκενώθηκε το ποδηλατοδρόμιο εν μέσω πρωταθλήματος μπριτζ

Μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ, εκκενώθηκε το ποδηλατοδρόμιο χθες το βράδυ, την ώρα που εκεί διεξαγόταν πρωτάθλημα μπριτζ. Στις 22:00 ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο χώρος, κάτι που πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκύψουν προβλήματα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο ποδηλατοδρόμιο βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα.

Facebook Comments

Αθλητικές εγκαταστάσεις Γιάννης Βρούτσης ΟΑΚΑ Παναθηναϊκός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.