Skip to main content

Μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Cooperation) με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA (European Space Agency), Johann Dietrich Woerner, υπέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο υπουργείο.

Το μνημόνιο αφορά την ίδρυση του Kέντρου Aνάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων BIC (Business Incumbation Center), το οποίο θα στηρίζει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις νέες τεχνολογίες. Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα επανακάμπτει σε έναν τομέα ο οποίος είχε αφεθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η χώρα μπορεί να ξανακερδίσει το στοίχημα και σε αυτόν τον τομέα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και πρωτοπορεί σε τομείς που σχετίζονται με τη διαστημική τεχνολογία, όπως η γεωργία, η ναυτιλία κ.λπ.

Ο επικεφαλής της ESA σημείωσε ότι είναι σημαντικό να στηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, και συμπλήρωσε ότι οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με την Υπηρεσία θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους καθώς και πολύτιμη τεχνογνωσία, με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξή τους.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε σήμερα και ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Β. Μαγκλάρας, με το μέλος του ΔΣ της γερμανικής εταιρείας OHB SE, Fritz Merkle, με αντικείμενο τη δραστηριοποίηση της OHB στην Ελλάδα, μέσω της ίδρυσης εταιρείας με συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε αυτήν.

Θέλουμε άμεσα στην Ελλάδα τη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που θα συνδεθούν με τον ESA

Για τις δυνατότητες αξιοποίησης του διαστήματος στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στη χάραξη πολιτικής ενημέρωσε τους Έλληνες βουλευτές ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), Johann-Dietrich W?rner.

«H παρουσία του κ. W?rner στην ελληνική Βουλή συμπίπτει με δύο πάρα πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και ενημέρωσε τους βουλευτές για την απόφαση της εταιρείας ΟΗΒ να προχωρήσει σε επένδυση μονάδας κατασκευής μικροδορυφόρων και δορυφόρων στην Ελλάδα. «Πριν από λίγο υπεγράφη στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής η σχετική συμφωνία και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Είναι ένα εξαιρετικά θετικό σήμα, ένα σήμα το οποίο αφορά και τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις και κυρίως να αντιστρέψει το φαινόμενο του brain drain, δηλαδή το φαινόμενο όπου άνθρωποι υψηλής εξειδίκευσης αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες και δεν μένουν στη χώρα μας για να προσφέρουν και να αυξήσουν το εθνικό προϊόν, για να βελτιώσουμε όλοι μαζί τη ζωή των πολιτών» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, όπως ενημέρωσε ο κ. Παππάς, είναι η υπογραφή συμφωνίας με τον γενικό διευθυντή του ESA, η οποία αφορά στην ίδρυση θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στην Ελλάδα που θα είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. «Νέοι δηλαδή άνθρωποι, ταλαντούχοι, θα μπορούν να εντάξουν τις εταιρείες τους σε αυτήν τη δομή, μία πολύ σημαντική δομή, η οποία υπάρχει σε 18 χώρες της ΕΕ και την ίδια στιγμή να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της πληροφόρησης και εμπειρίας που έχουν όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν μπει στη διαδικασία της συνεργασίας με την ESA» τόνισε ο υπουργός. Όπως πρόσθεσε, η επίσκεψη έρχεται σε μία χρονική στιγμή που συμπίπτει με τη δυναμική επάνοδο της Ελλάδος στον χώρο του διαστήματος. Επισήμανε, δε, ότι εκτός από την επικύρωση της σύμβασης με τον Hellas Sat, τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο που αφορά τη νομοθεσία διαστήματος, την αδειοδότηση των αντικειμένων διαστήματος και την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Facebook Comments

Media Νίκος Παππάς πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.