Skip to main content

Νέες αποκαλύψεις από το FBI (video)

Νέες αποκαλύψεις φωτίζουν «σκοτεινές» πτυχές στην υπόθεση Novartis. Σε έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που στάλθηκε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018 και το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Κυριακάτικη «Δημοκρατία» αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε πολιτικά πρόσωπα.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο Υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία ελάττωσης τιμών. Το 2011 – 2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών. Η Νοvartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα» αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με την δεύτερη αυτή έκθεση του FBI όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία», oι εταιρείες δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων ήταν το κυρίως χρησιμοποιούμενο όχημα για τις δωροδοκίες. Η εταιρεία έδενε τους γιατρούς με μεθόδους μαφίας ενώ συγκεκριμένα έγγραφα με στοιχεία για τις δωροδοκίες καταστρέφονταν έως και 3 φορές το χρόνο Ήταν οι λεγόμενες «καθαρές ημέρες«.

Πολιτικό πρόσωπο «δείχνουν» οι Αμερικανοί

Η έκθεση που στάλθηκε στην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη βάζει στο κάδρο ως δωρολήπτη τουλάχιστον έναν πρώην Υπουργό Υγείας όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News: «Το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για τη Novartis».

Τέλος στο πάρτι του φαρμάκου

«Έχουμε δρομολογήσει σημαντικές τομές σε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλαν στο πάρτι του φαρμάκου τονίζει ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει «μισή αλήθεια την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Και μετά το 2010 παρά τις περικοπές και την απαγόρευση αυξήσεων στις ανατιμολογήσεις υπήρξαν «επιλεκτικές» και καθόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα της Novartis υψηλής κατανάλωσης, όπως επίσης υπήρξε δυσμενής μεταχείριση φαρμάκων ανταγωνιστικών προς τη Novartis τα οποία όχι μόνο ήταν θεραπευτικά ισοδύναμα αλλά και πολύ φθηνότερα» τονίζει ο υπουργός.

Τρίτος νεκρός στο δρόμο της Novartis;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento υπάρχουν τρεις νεκροί στο δρόμο της Novartis με τον τρίτο να είναι ο 28χρονος οδηγός πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο άτυχος νεαρός ο οποίος υπήρξε εν αγνοία του οδηγός προσώπων που αποτελούσαν τα κοινά σημεία της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ έχασε τη ζωή του το 2010 όταν εξερράγη η μηχανή μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε.

«Ο τρίτος θάνατος αν και προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων στην οικογένεια του νεαρού οδηγού αντιμετωπίστηκε ως τυπικό δυστύχημα για το οποίο ποτέ δεν έγινε εμπεριστατωμένη έρευνα» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα», με φόντο της υπόθεση Novartis «στήνεται ένα δικαστικό πραξικόπημα» καθώς όπως αναφέρει η εφημερίδα «επιχειρείται να αφαιρεθεί η δικογραφία για ενεργητική δωροδοκία του Φρουζή από τα γραφεία του Πρωτοδικείου και να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή».

ΕΡT

Facebook Comments

FBI Novartis πολιτική Σκάνδαλα υγεία φάρμακα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.