Οι βετεράνοι ΑΕΚ και Ένωσης Παραλιμνίου έδωσαν ραντεβού στην «Αγιά Σοφιά» (εικόνες)

Διαφήμιση για το ποδόσφαιρο ήταν ο αγώνας των βετεράνων της ΑΕΚ με τους αντίστοιχους της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Οι «κιτρινόμαυροι» με τρία γκολ του Γεωργιάδη και δύο του Μπατίστα επικράτησαν 5-3 των πολύ καλών φιλοξενούμενων που είχαν ως σκόρερ τους Δημήτρη Στάθη, Δήμο Γούμενο και Χρήστο Πιερέττη. Όμως το γ΄ ημίχρονο του αγώνα είχε πολύ ενδιαφέρον, αφού οι Κύπριοι αδελφοί, που κάλεσαν τους βετεράνους της ΑΕΚ στην Κύπρο, ευχήθηκαν οι δύο ομάδες να παίξουν σύντομα και στην «Αγιά Σοφιά».
-
Γράφει ο Δημήτρης Κουμουρτζής
Η ευχή που ακούστηκε δια στόματος Καλλή Φλουρή, στη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε του αγώνα βετεράνων ΑΕΚ-Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. ήταν το επιστέγασμα της φιλίας που οικοδομήθηκε μεταξύ των δύο ομάδων. Ο πρόεδρος της ιστορικής ομάδος των βετεράνων «Ροσομπλού» του Κυπριακού ποδοσφαίρου, της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου δηλαδή, την ώρα που τσούγκριζε το ποτήρι του με τον ομότιτλο του στους βετεράνους της ΑΕΚ Στέλιο Σεραφείδη, επεσήμανε μεταξύ άλλων: « Εύχομαι οι ομάδες μας να παίξουν και πάλι σύντομα στην «Άγια Σοφιά», η οποία θα στεγάσει τα όνειρα όλης της ΑΕΚ, και θα είναι γήπεδο κόσμημα και μνημείο για τον προσφυγικό ελληνισμό». Και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα που ακούστηκαν στην αίθουσα, ‘σκέπασε’ η ευχή: «Μακάρι, γιατί η δημιουργία της Αγιά Σοφίας είναι όνειρο όλων μας», που ακούστηκε από το στόμα του Στέλιου Σεραφείδη.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΡΑΦΕΙΔΗ, ΚΑΡΑΦΕΣΚΟ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΟ, ΩΣ ΤΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, ΤΣΟΥΚΑ ΚΑΙ ΦΛΟΥΡΗ

Ήταν πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα έγιναν στον αγώνα βετεράνων της ΑΕΚ με τους αντίστοιχους της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Στο «παγωμένο» Δημοτικό Στάδιο Νέας Ερυθραίας «Φώτης Βαρδαξής», την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, είχαν μαζευτεί ποδοσφαιρικοί αστέρες «άλλης εποχής» για να μας ζεστάνουν με το θέαμα που θα προσέφεραν. Αλλά και με την παρουσία τους, αφού κάποιο μπορεί να μη αγωνίστηκαν, όμως με βάση το λαμπρό ποδοσφαιρικό παρελθόν που τους ακολουθεί, είχαμε την ευκαιρία, για περιπλάνηση της θύμησης μαζί τους. Και όταν οι φιλοξενούμενοι Κύπριοι αδελφοί μας, έμπαιναν αργά το βράδυ της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019 στο πούλμαν που θα τους μετάφερε στο ξενοδοχείο «Athens Cypria» του Ενωσίτη οπαδού Δημήτρη Γιαννάκη, πέρναγαν από το μυαλό μας, ως καρέ από κινηματογραφική ταινία, τα όσα εντυπωσιακά είχαμε ζήσει. Και κατάφεραν, κόντρα στις καιρικές συνθήκες… καταψύκτη που βιώσαμε στο γήπεδο της Ερυθραίας, να μας ζεστάνουν, αφού νοιώσαμε ανάταση ψυχής.

Άσοι όπως ο 84χρονος πρόεδρος των βετεράνων της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης, με την κοντά στα 70 χρόνια -τα 20 ως ποδοσφαιριστής-παρουσίας στην ΑΕΚ. Του άσου. που έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «γάτος». Η θητεία του κάτω από τα δοκάρια του «Δικεφάλου Αετού» κράτησε αδιάκοπα 20 χρόνια αφού υπηρέτησε αγωνιστικά την ΑΕΚ από το 1951, όταν σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στην ομάδα, ακολουθώντας τον μεγαλύτερο αδερφό του Λάμπο, για να παίξει τελικά στην πρώτη ομάδα από το 1954, έως το 1972, όταν και ‘κρέμασε’ γάντια και παπούτσια. Ο μακροβιότερος άσος στην ιστορία της «κιτρινόμαυρης» ομάδας. Φόρεσε μόνιμα τη φανέλα με το Νο 1 ως άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης παράδοσης, που είχαν δημιουργήσει (προπολεμικά και μεταπολεμικά) κάτω από τα δοκάρια του συλλόγου οι Γιώργος Γιάμαλης, Χρήστος Ρίμπος και Γιώργος Δελαβίνιας.
Ο Στέλιος Σεραφείδης ποτέ δεν εγκατέλειψε την ΑΕΚ. Ακόμη κι όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, το 1972. Για περισσότερα από 25 χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του τόσο ως προπονητής στις Ακαδημίες της ομάδος, όσο και ως και ως… προπαρασκευαστής, για τους νεώτερους τερματοφύλακες της ΑΕΚ. Παράλληλα, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου βετεράνων και τα οκτώ τελευταία χρόνια, πρόεδρός τους.
Ο «Μπέμπης» της ΑΕΚ Γιώργος Καραφέσκος

Αναφορά όμως και στην παρουσία του Γιώργου Καραφέσκου. Του ποδοσφαιριστή, που έμεινε στην ιστορία της ΑΕΚ, με το ψευδώνυμο «μπέμπης», αφού στα 13 του χρόνια, το 1959, ο τότε προπονητής της ομάδος Χάρι Αουρέτνικ τον ενέταξε στο ‘τσικό’ της ΑΕΚ. Και το 1965 σε ηλικία 18,5 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα της Ένωσης με προπονητή τον Τρύφωνα Τζανετή. Ο διεθνής με όλες τις Εθνικές ομάδες άσος, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως εξτρέμ, αλλά καθιερώθηκε ως μέσος , έχει κι αυτός τεράστια προσφορά στην ΑΕΚ.
Μπορεί το καλοκαίρι του 1974, να αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια, για ένα πείσμα, όμως επέστρεψε, για να μεγαλουργήσει ως προπονητής των Ακαδημιών της «Ένωσης». Ηταν μεταξύ άλλων δικά του δημιουργήματα οι Κούτουλας, Βολονάκης , που έγιναν ‘επαγγελματίες’ το 1987. Κατέκτησε πολλούς τίτλους ως ποδοσφαιριστής με την ΑΕΚ, αλλά και ως προπονητής στις Ακαδημίες. Ο «μπέμπης» είχε 230 συμμετοχές στην ΑΕΚ. Πέτυχε 28 γκολ και κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα (1967-68, 1970-71) και ένα Κύπελλο Ελλάδας (1965-66), ενώ ήταν μέλος της ομάδας που έπαιξε Προημιτελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1969.
Ήταν όμως και διεθνής, αφού ο «μπέμπης» της ΑΕΚ, έπαιξε σε όλα τα τμήματα των Εθνικών ομάδων. Είχε 8 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών ενώ ήταν μέλος της Εθνικής Ενόπλων που το 1967 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ΣΙΣΜ στην Βαγδάτη.
Ο νυν αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο βετεράνων της ΑΕΚ μάλιστα, που τώρα είναι μέλος στο προπονητικό τημ των Ακαδημιών της ομάδος, είχε να θυμηθεί πολλά, από τους αγώνες της «κιτρινόμαυρης» ομάδας με τις Κυπριακές, όταν αυτές αγωνίζονταν στο ελληνικό Πρωτάθλημα.
«Παρών» και ο .. «ντουλάπας» Στέλιος Κωνσταντινίδης
Το παρόν όμως σε αγώνα των βετεράνων της ΑΕΚ, έδωσε μετά από καιρό (σ.σ. τελευταίο παιχνίδι παρουσίας του αυτό κόντρα στην ομάδα της ΔΕΗ τον περασμένο Νοέμβριο και ο Στέλιος Κωνσταντινίδης.
Ο 72χρονος βετεράνος τερματοφύλακας, ο οποίος από τα 16 του χρόνια αγωνιζόταν στις “ακαδημίες” της ΑΕΚ, μέχρι που το 1967, που τον είδε ο Τσάκναντι και τον “αναβάθμισε” στην πρώτη ομάδα εντυπωσιασμένος από τη σωματική του διάπλαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πολύ καλός τερματοφύλακας, έμεινε στην ιστορία ως “Ντουλάπας” ακριβώς λόγω του παρουσιαστικού του. Ήταν η περίοδος, που πολλοί θεωρούσαν ότι έδυε το άστρο του Στέλιου Σεραφείδη.

Ο Κωνσταντινίδης από τα τέλη του 1968 που μονιμοποιήθηκε με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς στην ενδεκάδα, συμπληρώνει 133 συμμετοχές με την ΑΕΚ. Και βέβαια, ήταν ο βασικότατος συντελεστής των επιτυχιών του 1971 (Πρωτάθλημα υπό τον Μπράνκο Στάνκοβιτς και το “Υπερκύπελλο” – Super Cup εναντίον του Παναθηναϊκού) και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας-με εξαίρεση τους τραυματισμούς του το 1972- μέχρι το 1973, που αναχώρησε για τον Ατρόμητο Αθηνών.
Ο «Πελέ» Νίκος Σεβαστόπουλος και ο πολυπράγμων Μιχάλης Σιμιγδαλάς

Και φυσικά παρόντες ο πολυπράγμων στον Σύνδεσμο βετεράνων της ΑΕΚ (σ.σ μόνιμος ταμίας από ιδρύσεως του Συνδέσμου, προπονητής και ..διεκπεραιωτής των αγώνων) Μιχάλης Σιμιγδαλάς και το μέλος της διοίκησης, Νίκος Σεβαστόπουλος. Ο τελευταίος, που γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στον Ταύρο, δεν έκανε την καριέρα που σύμφωνα με τα προσόντα του μπορούσε, αφού ήταν απείθαρχος και..τύπος μποέμ. Είχε κόντρες με τους διοκούντες της ΑΕΚ-κυρίαρχη αυτή με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο-ενώ έβρισκε ποδοσφαιρικό ‘καταφύγιο’ στο εξωτερικό, με Νότιο Αφρική και Καναδά, να γίνονται δεύτερες πατρίδες του.
Ήταν 12 χρονών όταν εντάχθηκε στην ομάδα ‘τσικό’ της ΑΕΚ, αφού οι υπεύθυνοι Χρήστος Ρίμπας και Γιώργος Νταϊσπάγγος, είχαν μείνει άναυδοι από το ταλέντο και τις ικανότητες του. Και από τότε, συμμετέχει ανελλιπώς και ως βασικό στέλεχος στις αντίστοιχες της ηλικίας του ομάδες. Το 1963 στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας στους Εφήβους, σε ομάδα που συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Καραφέσκος, Σιμιγδαλάς, και είχε ως πρώτο σκόρερ τον Εύθυμη Ανδρίκουλα. Παράλληλα, ήταν διεθνής με την Εθνική Νέων. Τα αγωνιστικά κατορθώματα του στο διάστημα αυτό σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα σκούρο χρώμα του δέρματος του συνετέλεσαν ώστε γρήγορα να αποκτήσει το προσωνύμιο “Πελέ”. Και μ’ αυτό το ‘παρατσούκλι’, τον φωνάζουν ακόμη και τώρα.
Ο «Πελέ» της ΑΕΚ, προωθήθηκε το καλοκαίρι του 1963 στην πρώτη ομάδα (σ.σ. προπονητής Χαϊκτριχ Μίλλερ) και στις 13 Οκτωβρίου 1963 έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στο 0-0 με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη.
Με… καταφύγιο το Κειπ Τάουν

Η συμπλοκή του με τον Χατζηιωαννίδη στον αγώνα με τον Εθνικό, και η κόντρα του με τον Κλεάνθη Μαρόπουλο, του έφερε ως ‘παράσημο’ τετράμηνο αποκλεισμό. Και αυτό τον οδήγησε στη Νότια Αφρική και τους Hellenic Keep Town, με αποτέλεσμα το Κειπ Τάουν να γίνει το ποδοσφαιρικό του καταφύγιο. Αρχικά, πήγε για τέσσερις μήνες, αλλά έμεινε σχεδόν ένα χρόνο.
Έπαιξε αντίπαλος με την μεγάλη Ρεάλ των Πούσκας, Αμάνθιο, Χέντο, Πίρι και άλλους μεγάλους αστέρες της εποχής, όπως ο Μπόμπι Μούρ. Ενθουσιάζει και η «Βασίλισσα» Ρεάλ, επιθυμούσε να τον δοκιμάσει. Όμως δεν πήγε ποτέ στη Μαδρίτη, γιατί καραδοκούσε η στρατιωτική θητεία. Το 1967 απολύθηκε, αλλά πήγε πάλι στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ο Μπράνκο Στάνκοβιτς μαγεμένος από τα ποδοσφαιρικά του, προσόντα,του δίνει φανέλα βασικού Συμπληρώνει 18 συμμετοχές στην περίοδο 1968-69 σκοράροντας και 4 γκολ, ενώ είχε και 5 συμμετοχές στην πορεία της ΑΕΚ μέχρι τον Προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Μάλιστα σημείωσε το γκολ της ΑΕΚ στις 26 Φεβρουαρίου 1968 στην ήττα των «κιτρινόμαυρων» με 2-1 από την Σπάρτακ Τρνάβα. Πάλι κόντες οικονομικής φύσης με την ΑΕΚ και τον Απρίλιο του 1969, εκ νέου ταξίδι στο Κέιπ Τάουν. Επιστροφή το 1969 στην ΑΕΚ, αλλά ο Στάνκοβιτς έχει αντιληφθεί τον… κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του και τον αποδεσμεύει. Η συνέχεια της καριέρας του Νίκου Σεβαστόπουλου είναι εξ ίσου περιπετειώδης με ένταξη στον Βύζαντα Μεγάρων μέχρι το 1974, ταξίδι στο Τορόντο και επιστροφή του στην ομάδα των Μεγάρων, που αγωνίστηκε μέχρι το 1981.
«Σίμι», σα να λέμε..υπουργός οικονομικών στους βετεράνους της ΑΕΚ!

Όσον αφορά στον… Υπουργό Οικονομικών του Συνδέσμου βετεράνων της ΑΕΚ,(σ.σ. από το 1989, που ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος ταμίας του) τον 73χρονο Μιχάλη Σιμιγδαλά, ήταν αυτονόητη η παρουσία του. Ο άσος που είχε 17 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, αλλά ήταν από παιδί στο γήπεδο, αφού το σπίτι του ήταν απέναντι από την «Θύρα 18» των επισήμων και είχε μεγάλη συμβολή στις ομάδες Ακαδημιών της «Ένωσης», είναι ο «κινητήριος» μοχλός για τη λειτουργία του Συνδέσμου, αφού κάνει τα πάντα. Αεικίνητος και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα για τα τεκταινόμενα στον Σύνδεσμο, οδεύει στο μέλλον με «προίκα» το πλούσιο ποδοσφαιρικό του παρελθόν, αφού έπαιζε μπάλα μέχρι τα 42 χρόνια (Απόλλων, Παναιγιάλειος, Αχαρναϊκός, Αθηναϊκός, Εθνικός Αστέρας μερικοί από τους σταθμούς στην καριέρα του) ενώ διατέλεσε και γενικό αρχηγός στην μεγάλη ομάδα του Αθηναϊκού.
ΩΣ ΤΟΥΣ ΑΡΔΙΖΟΓΛΟΥ, ΚΑΡΑΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟ, ΜΠΑΤΙΣΤΑ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΧΙΩΤΗ

Και φυσικά στις παρουσίες των βετεράνων άσων της ΑΕΚ και αυτές των διεθνών που αγωνίστηκαν. Όπως των Χρήστου Αρδίζογλου, Ντανιέλ Μπατίστα, Λάμπρου Γεωργιάδη, Χάρη Κοπιτσή, Παναγιώτη Στυλιανόπουλου, Διονύση Χιώτη. Αλλά και του επιτελικού άσου Ιβάν Ρούσεφ, που και αυτός είναι διεθνής στην Βουλγαρία και έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο μέλος της ομάδος των βετεράνων, ελέω και του…. σιαμαίου του Λάμπρου Γεωργιάδη. Κάναμε αναφορά στους βετεράνους που αγωνίστηκαν. Και η αρχή μας, θα γίνει με ένα παίκτη «σύμβολο» στην ιστορία της ΑΕΚ. Του Χρήστου Αρδίζογλου, ο οποίος, παρά τα όποια αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπισε, συνεχίζει να τιμάει την ομάδα των βετεράνων
Χρήστος Αρδιζογλου: Ο χαρισματικός «Χουαντορένα» της Ελλάδος
Στο πρόσωπο του Χρήστου Αρδίζογλου, τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και οι ποδοσφαιρόφιλοι θεατές γνώρισαν και αναγνώρισαν τον ταχύτερο Έλληνα που παρουσιάστηκε ποτέ ενώπιον τους. Με διασκελισμό κορυφαίου Αφρικανού δρομέα, ανεπανάληπτη έκρηξη στο ξεκίνημα, και δυνατότητα παρατεταμένης ταχύτητας, πολύ πέρα από τα κοινώς γνωστά και αποδεκτά, είχε ‘τρελάνει’ προπονητές, συμπαίκτες και αντιπάλους.
Ο Έλληνας «Χουαντοράν», και ελέω μαλλιού αφάνα, που ξεκίνησε ως ποδηλάτης στο Μαρούσι, στα 18 του χρόνια βρήκε ποδοσφαιρικό καταφύγιο στον Απόλλωνα, ξεκινώντας την καριέρα του ως αριστερός οπισθοφύλακας. Έγινε «επαγγελματίας» και εντυπωσίαζε με τις επιδόσεις ως ακραίος επιθετικός. Το καλοκαίρι του 1974, επρόκειτο να μεταγραφεί στον Παναθηναϊκο, αλλά ο διακαής πόθος του Λουκά Μπάρλου να ντύσει τον μοναδικό αυτό ποδοσφαιρικό showman στα «κιτρινόμαυρα» τον έφερε στην ΑΕΚ, με το ποσό ρεκόρ για την εποχή των 12 εκατομμυρίων δραχμών! Βλέποντας τον κάποιος να καλπάζει, είχε την αίσθηση ότι ένα βήμα δικό του, αντιστοιχούσε με τρία οποιουδήποτε συμπαίκτη ή αντιπάλου του και ποτέ δεν μπορούσε κάποιος να προβλέψει τις ενέργειές του. Το ποδόσφαιρο για το “τρελό άτι” των γηπέδων, ήταν μια περιπέτεια με άγνωστη κάθε φορά κατάληξη. Δεινός ντριμπλέρ, ταχύτατος και απρόβλεπτος πάντα ενθουσίαζε με τις ενέργειές του.
Ο διάλογος με τον Δήμο Κωνταντίνου

Και ήταν πολύ ενδιαφέρον ο διάλογος που είχε ο Χρήστος Αρδίζογλου με τον προπονητή της ομάδος βετεράνων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου Δήμο Κωνσταντίνου. «Χρήστο, οι κούρσες που έκανε ήταν αλησμόνητες. Και οι ενέργειές σου, μαγικές. Εγω περίμενα, ότι θα έβγαινες πρώτος σκόρερ με την ΑΕΚ. Αλλά μάλλον δεν ήθελες. Έφτανες στο τέρμα και έδινες τη μπάλα σε άλλους, για να σκοράρουν, η έκανες και πάλι δευτερη και Τρίτη φορά τρίπλα στους αντιπάλους σου, μέχρι να τους ζαλίσεις και να πέσουν κάτω. Χαίρομαι που γνωρίζω ένα παίκτη φαινόμενο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» είπε ο εκλέκτορας της κυπριακής ομάδος. Και ο Χρήστος, με όλη την ειλικρίνεια που πάντα τον διακρίνει, αλλά και ένα μικρό παράπονο, απάντησε: «Μπορεί να έκανα τα πάντα, και να έδινα πάσες που ήταν ‘μισό γκολ’ αλλά τα λεφτά τα έπαιρναν αυτοί που έβαζαν τα γκολ. Δεν με ενδιάφερε να βάλω γκολ, αλλά να κάνω αυτό που ήθελα προσφέροντας θέαμα στον κόσμο. Όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον έμεινα στην συνείδηση του κόσμου, ως καλός παίκτης . Είναι κάτι και αυτό και σ ευχαριστώ πολύ γι’ αυτά που μου είπες».
Η σημασία του… ταξιδιού

Για τον ιδιόρρυθμο και αντισυμβατικό «Χρηστάρα» λοιπόν, είχε περισσότερη σημασία το «ταξίδι» της αέρινης κούρσας και του ισοπεδωτικού καλπασμού. παρά η «Ιθάκη» της επίτευξης του γκολ. Ο άσος με τα σπάνια αθλητικά χαρίσματα, που στους συμπαίκτες του έμεινε με το παρατσούκλι «Σαμ»-όπως δηλαδή τον φώναζε ο αείμνηστος «παππούς» Φράντισεκ Φάντροκ-“επέβαλλε” δια των ικανοτήτων του την μόνιμη παρουσία της “Βραζιλιάνικης” κοψιάς του στην βασική «κιτρινόμαυρη» ενδεκάδα.
Με τη φανέλα της ΑΕΚ αγωνίστηκε για 11 συνεχόμενες χρονιές συμπληρώνοντας 261 συμμετοχές και σημειώνοντας 50 γκολ, ενώ κατέγραψε και 13 Ευρωπαϊκές εμφανίσεις, 6 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, 2 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και 5 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στα Ευρωπαϊκά ματς σημείωσε 2 γκολ καθώς σκόραρε το “γκολ της τιμής” στην βαριά εκτός έδρας ήττα με 4-1 από την Σταντάρ Λιέγης στη 1 Νοεμβρίου 1977 για τον Β’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1977-78, ενώ με δικό του γκολ έγινε το 2-0 στην μεγάλη νίκη με 6-1 επί της Πόρτο στις 13 Σεπτεμβρίου 1978 για τον Α’ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1978-79.

Ο Χρήστος Αρδίζογλου κατέκτησε με την ΑΕΚ το Ντάμπλ της περιόδου 1977-78, το Πρωτάθλημα της περιόδου 1978-79 και το Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1982-83. Παρ’ ότι ανήκε στην ΑΕΚ, δεν συμμετείχε στην πορεία της ομάδας μέχρι τον Ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1976-77, παρακολουθώντας τους αγώνες από την εξέδρα, καθώς είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση συμμετοχής σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ.
Στις 29/5/1974 η Εθνική Νέων είχε αντιμετωπίσει στον Ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων του 1974 της Σουηδίας, στην πόλη Λαντσκρόνα, την Γιουγκοσλαβία από την οποία ηττήθηκε με 1-0 και αποκλείστηκε απ΄τον Τελικό της διοργάνωσης. Λίγες μέρες μετά, ομάδα Ελλήνων διεθνών συναντήθηκε τυχαία με τον διαιτητή του αγώνα στον οποίο και επιτέθηκαν. Ο διαιτητής αναγνώρισε τους Αρδίζογλου και Βούλγαρη του Ολυμπιακού Βόλου και με έκθεση του προκάλεσε την τιμωρία τους με πολυετή αποκλεισμό από τις διεθνείς και συλλογικές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.
Το άδοξο φινάλε στην ΑΕΚ

Για τον Χρήστο Αρδίζογλου τέλος να σημειώσουμε, ότι την διάρκεια της περιόδου 1984-85, ήρθε σε προστριβή με τον μεγαλομέτοχο Ζαφειρόπουλο και αποφασίζει να φύγει από την ΑΕΚ με προορισμό τον Απόλλωνα Αθηνών. Ο τότε τεχνικός της ΑΕΚ Αντώνης Γεωργιάδης του υπόσχεται μεταγραφή στον Ολυμπιακό στον οποίον πηγαίνει και ο ίδιος σαν προπονητής. Όμως τα όνειρα του Αρδίζογλου για συνέχιση της καριέρας σε μεγάλη ομάδα όπως οι «ερυθρόλευκοι», ναυαγούν καθώς ο Γεωργιάδης αθετεί τα υπεσχημένα και ο Χρήστος κατέληξε στον Απόλλωνα όπου αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1985. Μάλιστα το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, τιμήθηκε για τν προσφορά του στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» από τους βετεράνους του Απόλλωνα σε ειδική εκδήλωση.
Ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος και το γκολ που έμεινε στην ιστορία

Αλλά και του Τάκη Καραγκιοζόπουλου, που με χαρά τον είδαμε να έρχεται μετά από καιρό σε παιχνίδι των βετεράνων της ΑΕΚ. Ο Τάκης, που τελευταία του παρουσία σε αγώνα βετεράνων ήταν τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με τον Στέλιο Κωνσταντινίδη στον αγώνα με την ΔΕΗ, μπορεί να μην κατάφερε λόγω προβλήματος υγεία να αγωνιστεί. Όμως είναι άσος που έχει συνδυάσει την παρουσία του στην ΑΕΚ με πολλές επιτυχίες και τίτλους, και ήταν και αρχηγός στην ομάδα. Και φυσικά είναι ο ποδοσφαιριστής, που έμεινε στην ιστορία της ομάδος, για το γκολ που σημείωσε στις 7 Μάιου 1989 στο ΟΑΚΑ, επί του ΟΣΦΠ, που έδωσε στην ΑΕΚ τον πρώτο της πρωταθληματικό τίτλο από καθιερώσεως επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και μόνη η παρουσία του λοιπόν, είναι σημαντική και δίνει αίγλη στην λειτουργία του Συνδέσμου βετεράνων της ΑΕΚ.
Ο 58χρονος άσος, από την Ημαθία, που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Φίλιππο Μελίκης, που συμμετείχε και στη διοίκηση του Συνδέσμου βετεράνων, ήταν πάντα … χαμηλών τόνων. Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ από το 1981, που ήρθε από την Βέροια ως σέντερ φόρ, αλλά ο αείμνηστος Ζλάτκο Τσαικόφσκι, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του Πέτρου Ραβούση, τον μετέτρεψε σε κεντρικό αμυντικό. Και με τον Στέλιο Μανωλά, έως το 1993, αποτέλεσαν εξαιρετικό δίδυμο στο κέντρο της «κιτρινόμαυρης» άμυνας. Συνολικά, είχε 231 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος με 19 τέρματα, 47 αγώνες κυπέλλου με έξι τέρματα και 11 παρουσίες στην Ευρώπη. Διεθνής με Εθνικές ομάδων Ελπίδων, Νέων, Ολυμπιακή και Μεσογειακή ομάδα, ο Τάκης κέρδισε με την ΑΕΚ τρία Πρωταθλήματα (1989-1992-1993) και το Κύπελλο του 1983 , Επίσης, το Σούπερ Καπ του 1989 και το Λιγκ Καπ του 1990.
Ο δεινός σκόρερ Λάμπρος Γεωργιάδης

Αναφορά ακόμη και στον Λάμπρο Γεωργιάδη, Τον 56χρονος άσο από την Πρέβεζα, που το 1986 πήγε στην ΑΕΚ από την Αναγέννηση Αρτας και στην επτάχρονη παρουσία του στην ΑΕΚ, αγωνίστηκε σε όλες τις θέσεις, εκτός από αμυντικό χαφ, που επιθυμούσε να τον καθιερώσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, και… τερματοφύλακας.
Ποδοσφαιριστής με μεγάλο διασκελισμό και δυνατό σουτ, στοιχεία που διαθέτει και τώρα, υπήρξε σημαντικός “εργάτης” της ομάδας για την επταετία που φόρεσε την φανέλα της, έχοντας συμμετοχές άλλοτε ως βασικός και άλλοτε ως αλλαγή. Πάντως πολλοί ισχυρίζονται ότι αδίκησε τον εαυτό του, γιατί ήταν ‘αγύριστο κεφάλι’ και περήφανος, ενώ ατύχησε να έχει και πολλούς τραυματισμούς. Πάντως είχε 102 συμμετοχές με την φανέλα της ΑΕΚ και 8 γκολ για το πρωτάθλημα, ενώ με τη ΑΕΚ, πήρε , πριν αποχωρήσει για την Καλαμάτα το 1993, κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993) , το Σούπερ Καπ του 1989 και το Λιγκ Καπ του 1990.
Ο Λάμπρος, απέδειξε και στον αγώνα με τους βετεράνους της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, ότι είναι γεννημένος σκόρερ. Δικαιώνοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη ιστορία των βετεράνων της ΑΕΚ, πέτυχε και στον αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Νέας Ερυθραίας τρία γκολ το ένα πιο όμορφο από το άλλο.
Ο χαρισματικός Ντανιέλ Μπατίστα

Ως alter ego στην ομάδα βετεράνων της ΑΕΚ, ο πρώτος της σκόρερ, Λάμπρος Γεωργιάδης, έχει τον Ντανιέλ Μπατίτσα. Τον άσο, που ήλθε στην Ελλάδα από το Κάπο Βέρντε και τόσο όταν ήταν εν ενεργεία, όπως και τώρα που αγωνίζεται με τους βετεράνους, λες στον Θεό «δώσε μου χίλια μάτια να τον βλέπω». Ο Ντενιέλο, φαίνεται ότι έχει συμμαχήσει με τον χρόνο, που δεν τον αγγίζει… Φιγούρα «στεγνή» και αέρινη, ο άσος που το 1986, στα 22 του χρόνια, είχε πρώτο ποδοσφαιρικό σταθμό στην χώρα μας τον Εθνικό Πειραιώς , πριν μετεγγραφεί σε ΑΕΚ, Ο.Σ.Φ.Π. και Άρη Θεσσαλονίκης-στον οποίο το 2001 ‘έκλεισε’ την καριέρα του- μάγεψε με τις ενέργειές του. Έκανε πολλές φορές ‘άνω-κάτω’ την άμυνα των φιλοξενούμενων , με τους πολύ καλούς Χρήστο Πιερέττο και Λευτέρη Καμιλάρη, οι οποίοι λειτουργούσαν και ως ακραίοι μπακ από αριστερά, να δίνουν πολλές μάχες μαζί του.
Ο Πιερέττος πάντως έκανε πολλές προωθήσεις από την αριστερή πτέρυγα και δικαιώθηκε στις προσπάθειές του και με το γκολ που σημείωσε. Αλλά και τον γιγαντόσωμο κεντρικό αμυντικό Μάριο ΚΚαρά, που έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να τον ανακόψει. Ο Ντανιελ Μπατίστα, με τις 317 συμμετοχές στο ελληνικό Πρωτάθλημα, τα 97 γκολ και τις 14 συμμετοχές με το εθνόσημο, σημείωσε δύο γκολ στον αγώνα. Και με τις φαντεζί ενέργειές του και τις ‘αλα’ Αρδίζογλου τρίπλες του, έκανε τη διαφορά στην επίθεση των «κιτρινόμαυρων» βετεράνων.
Ο Ιβάν ο… τρομερός

Και εάν ο Ντανιέλ Μπατίστα, έκαναν με τον Λάμπρο Γεωργιάδη την διαφορά στην επίθεση των βετεράνων της ΑΕΚ, ο Ιβάν Ρούσεφ, ήταν αυτός, που «μάγεψε» με τις ενέργειές του στο κέντρο. Ο 40χρονος άσος από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ο οποίος στα 14 του χρόνια έκανε ‘επαγγελματικό’ ντεμπούτο στη Nesebar της Β΄ Εθνικής, πριν μετακινηθεί στην Litex Lovets , και από εκεί σε Dobruja Spartak Varna, απέδειξε ότι μπορεί ακόμη να κάνει καριέρα ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Αεικίνητος και σωστός στις ενέργειές του, ο «Ιβάν ο τρομερός», πιστοποίησε για ακόμη ένα αγώνα, το τεράστιο ταλέντο του και γιατί στα 16 του χρόνια , ψηφίστηκε ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Βουλγαρία. Και μπορεί ο πολλά υποσχόμενος -τότε- χάφ, να μην κατάφερε να καθιερωθεί στην ΑΕΚ, στην οποία ήρθε στο 2001, για να ακολουθήσουν οι «δανεισμοί» του σε Απόλλωνα, Αιγάλεω. Αθηναϊκό, πριν το εντάξει τον εντάξει το 2003 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Dream team της ΑΕΚ , για να αγωνιστεί την επομένη με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος, σε δύο αγώνες Champions League και ισάριθμους στο Κύπελλο UEFA.
Ιδανική συνεργασία με άμυνα και επίθεση

Ο άσος, που έφυγε από την ΑΕΚ τον Ιούνιο του 2005, έχοντας 35 συμμετοχές και έξι γκολ με τους «κιτρινόμαυρους», ήταν από τους κορυφαίους στην αναμέτρηση με τους βετεράνου Παραλιμνίου. Εκτός από το δημιουργικό κομμάτι, οπού είχε άψογη συνεργασία με τους Γεωργιάδη και Μπατίστα, βοήθησε και στον ανασταλτικό τομέα. Είχε ιδανική συνεργασία στο κέντρο τόσο με τον Παναγιώτη Στυλιανόπουλο, ο οποίος αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ στο α΄ ημίχρονο, όσο και με τον πληθωρικό και με πλουραλισμό στο παιχνίδι του, Μανώλη Παπαδόπουλο, που χρησιμοποιήθηκε από τον εκλέκτορα Σιμιδαλά σε πολλούς ρόλους… Τόσο στην άμυνα στο α΄ ημίχρονο, οπού με τους Δημήτρη Ζήση και Στέφανο Πορφύρη έμοιαζαν με «στυλοβάτες» αναχαιτίζοντας τις πολύ καλές επιθέσεις των φιλοξενούμενων. Όσο και ως χαφ στην επανάληψη, όταν αντικαταστάθηκε ο Παναγιώτης Στυλιανόπουλος.
Ο προπονητής Μανόλης Παπαδόπουλος σε ρόλο «πασπαρτού»

Ο Μανώλης Παπαδόπουλος λοιπόν εξελίχθηκε σε… πασπαρτού για την ομάδα. Ο υψηλόσωμος στόπερ , είχε μεγάλη προσφορά στην ΑΕΚ. Τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Αγωνιστικά, θα αναφέρουμε την περίοδο που ο Μπάγεβιτς, αποφάσισε να χρησιμοποιεί τρείς κεντρικούς αμυντικούς στην ομάδα. Και μπορεί στα τρία χρόνια παραμονής του στη Νέα Φιλαδέλφεια (σ.σ. Ιούνιος 1992 με Ιούνιο 1995) να είχε 44 συμμετοχές για το Πρωτάθλημα , όμως στην καριέρα που είχε στην ΑΕΚ , ως παιχνίδια σταθμούς οι οπαδοί της θυμούνται μεταξύ άλλων τα ματς εναντίον των Glasgow Rangers για τα προκριματικά των ομίλων του Champions League το καλοκαίρι του 1994. Ο Μανώλης τότε, στα 26 του χρόνια, είχε αναλάβει να μαρκάρει τον πολύ επικίνδυνο επιθετικό Μαρκ “Αττίλα” Χέιτλι, της σκωτσέζικης ομάδας .Και πέτυχε απόλυτα στο έργο του, αφού ουσιαστικά τον περιόρισε σε απλή αναφορά στα φύλα αγώνων.
Ο Μανώλης, που κατέκτησε με την ΑΕΚ δύο πρωταθλήματα (1993,1994), αποχώρησε ως φίλος και με τις καλύτερες των εντυπώσεων από τους «κιτρινόμαυρους». Μάλιστα είχε προτείνει για αντικαταστάτη του τον Μιχάλη Καψή, από την πώληση του οποίου η ΑΕΚ έβαλε στα ταμεία της ένα εκατομμύριο ευρώ!
Και μπορεί μετά τον Απόλλωνα Αθηνών ο Μανώλης Παπαδόπουλος να ‘έκλεισε’ την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Εθνικό, όμως επέστρεψε στην ΑΕΚ ως προπονητής. Αρχικά στις Ακαδημίες με τον Γαλανόπουλο να είναι ένα από τα δημιουργήματά του. Μάλιστα ο νεαρός μέσος της ΑΕΚ, τονίζει μετά παρρησίας, ότι εάν δεν ήταν ο Μανώλης Παπαδόπουλος προπονητής του, θα έφευγε από την ΑΕΚ! Και την περίοδο 2012-13 ήταν βοηθός προπονητή της ΑΕΚ. Τόσο του Βαγγέλη Βλάχου όσο και του Έβαλντ Λίνεν. Στο μεσοδιάστημα μάλιστα, μέχρι την πρόσληψη του Γερμανού τεχνικού, θήτευσε και ως (υπηρεσιακός) πρώτος προπονητής για ένα παιχνίδι.
Τώρα ο Μανώλης Παπαδόπουλος είναι προπονητής στον Κανάρη Χίου. Όμως επειδή ως προπονητής έχει πολλές ικανότητες και στόχους το καλοκαίρι θα ‘ κλείσει’ τη συνεργασία του με την ομάδα της Χίου, για να επιστρέψει στην Αθήνα. Και ίσως η πόρτα της ΑΕΚ στο προπονητικό τιμ των Ακαδημιών, ανοίξει και πάλι γι αυτόν. Άλλωστε έχει δείξει τις ικανότητές του και έχει περάσει με άριστα τις εξετάσεις που έδωσε. Και επειδή την προπονητική την έχει στο… αίμα του, στον αγώνα των βετεράνων με τους αντίστοιχους της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, πολλές φορές λειτούργησε ως προπονητής στον αγωνιστικό χώρο για τους συμπαίκτες του, δίνοντας τους οδηγίες!
Ο πάντα συνεπής Χάρης Κοπιτσής

Αναφορά ακόμη και σον Χάρη Κοπιτσή, ο οποίος πήγε σην ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 1992 (προηγούμενές του ομάδες ο Ορφέας Αιγάλεω, ο Α.Ο. Αιγάλεω κι ο Πανιώνιος) και συνεχίζει την προσφορά του στους «κιτρινόμαυρους» ως μέλος στο τιμ των Ακαδημιών. Ο άσος, που τον Απρίλιο του 2016 εξελέγη και μέλος στο δ.σ. του σωματείου ΑΕΚ, απέδειξε για ακόμη ένα αγώνα των βετεράνων, γιατί χαρακτηριζόταν η δεξιά φτερούγα στον «δικέφαλο» αετό.
Τα στοιχεία που διέκριναν το παιχνίδι του , από τον Δεκέμβρη του 1992 , που ‘μετακόμισε’ από το Αιγάλεω στην ΑΕΚ, δηλάδή ο μεγάλος του διασκελισμός, η ταχύτητα, η καλη τεχνική και τα δυνατά σουτ «ξεδιπλώθηκαν» και στον αγώνα που έγινε 25 Φεβρουαρίου στο γήπεδο Ερυθραίας, με τους βετεράνους Παραλιμνίου. Θα μπορούσε μάλιστα και να χρηστεί σκόρερ, όμως το δυνατό σουτ που έκανε στο 14΄ απόκρουσε με εντυπωσιακό τρόπο ο Κωστάκης Χατζηκωνσταντής, ενώ δέκα λεπτά αργότερα, η βολίδα από 25 μέτρα, έφυγε σύριζα άουτ από το δοκάρι της κυπριακής ομάδος.
Ο άσος, που είχε χαρακτηριστεί από τους οπαδούς της ΑΕΚ, ως ο «βιαστής» του Παναθηναϊκού, εξ αιτίας των γκολ που έβαζε στους «πράσινους» στις περιόδους 1992 και 1993, είχε 178 συμμετοχές και 10 γκολ με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Κατέκτησε με την «Ένωση» δύο πρωταθλήματα (1993,1994), τρία κύπελλα (1996,1997,2000) και ένα Super Cup (1996) ενω θεωρείται ένας από τους ιδιαίτερα αγαπητούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο του «δικεφάλου» και είναι πάντα συνεπής στις εκδηλώσεις των βετεράνων της ΑΕΚ, αφού τα τελευταία χρόνια, δεν απουσιάζει από κανένα αγώνα.
Ο φιλότιμος Παναγιώτης Στυλιανόπουλος

Όπως παρών δηλώνει σε όλα τα παιχνίδια των βετεράνων και ο Παναγιώτης Στυλιανόπουλος. Ο «Στίλικε» της ΑΕΚ (σ.σ. το παρατσούκλι του δόθηκε προερχόμενο από το όνομα του μεγάλου Γερμανού λίμπερο της δεκαετίας 1980 με τον οποίον έμοιαζαν φυσιογνωμικά), στα 62 του χρόνια, ενεργοποιείται και αυτός στις Ακαδημίες της ΑΕΚ, μεταφέροντας την πείρα του στο νεαρά αετόπουλα.. Προέρχεται άλλωστε από τα ‘σπλάχνα’ της ομάδας, αφού πήγαινε από τον Πειραιά που έμενε στη Νέα Φιλαδέλφεια από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, για να παίξει μπάλα στην ΑΕΚ. Μάλιστα έκανε ως ερασιτέχνης την πρώτη του εμφάνιση με την ΑΕΚ, πριν γίνει «επαγγελματίας».
Την περίοδο 1980-81 είχε δοθεί ‘δανεικός’ στον Ατρόμητο Περιστερίου και επέστρεψε στην «Ένωση» την επόμενη χρονιά για να μείνει στην ομάδα μέχρι το 1988. Για τον «Στιλικε» της ΑΕΚ, μα θυμίσουμε ότι είχε 120 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα με ένα γκολ. Τι είχε πετύχει στον αγώνα με τον Εθνικό Πειραιώς 2-1 για την σεζόν 1986-1987, όταν είχε «ανοίξει» το σκορ, στην με 2-1 νίκη της ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ πανηγύρισε ως ερασιτέχνης το ντάμπλ της περιόδου 1977-1978 (έχοντας μία συμμετοχή για το πρωτάθλημα) και το πρωτάθλημα της περιόδου 1978/1979 (σεζόν πάντως κατά την οποία δεν είχε καμία συμμετοχή στο πρωτάθλημα, είχε όμως μία συμμετοχή στο κύπελλο) και ως «επαγγελματίας» το κύπελλο της περιόδου 1982-1983.
Ο εντυπωσιακός Διονύσης Χιώτης

Ο Διονύσης Χιώτης με τις επεμβάσεις που έκανε στον αγώνα, απέδειξε για ακόμη μια φορά, ότι μάλλον πρέπει να ξανασκεφτεί την ..ενεργό επαγγελματική δράση. Ουσιαστικά, ήταν αυτός που «κράτησε» την ΑΕΚ στο παιχνίδι και της επέτρεψε το με 5-1 προβάδισμα.
Ο ‘πορτιέρο’ με την 12ετη προσφορά στην ΑΕΚ (σ.σ. τον έφερε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1993 σε ηλικία 16 ετών από την Δάφνη Δαφνίου Χαιδαρίου, ο αείμνηστος Γιάννης Καραγιάννης και αφού έμεινε 2,5χρονια στις Ακαδημίες, έγινε επαγγελματίας) έκανε εντυπωσιακές επεμβάσεις. Και σε πολλούς με τις αποκρούσεις του, θύμισε τον τερματοφύλακα, που την περίοδο 2002-03 βοήθησε την ΑΕΚ να μείνει αήττητη στο Champions League, με αντιπάλους Ρεάλ, Ρόμα και Γκένκ.
Ή, ακόμη τον τερματοφύλακας ο οποίος την περίοδο 2009-10 οδήγησε το ΑΠΟΕΛ μετά από δυο συγκλονιστικούς αγώνες, στους ομίλους του Champions League, ξεπερνώντας τα εμπόδια Παρτιζάν Βελιγραδίου και Κοπεγχάγης, ενώ την πρώτη αγωνιστική στη φάση των Ομίλων με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης, οι αποκρούσεις του, τον είχαν αναδείξει κορυφαίο τερματοφύλακας της αγωνιστικής. Και οι Κυπριοι αδελφοί ,όταν έμαθαν ότι ο Διονύσης, έχει δημιουργήσει την δική του ακαδημία τερματοφυλάκων, την «Dionysis Chiotis Goalkeeper Academy», χάρηκαν αφού γνωρίζουν ότι ο Διονύσης, είναι ικανός, για να δημιουργήσεις πολλούς «Χιώτιδες» στο μέλλον.
Καρέ ιστορίας με Δήμο Κωνσταντίνου Λούκα Παπαλούκα, Κυριάκο Τσούκα, Καλλή Φλουρή

Αναφορά όμως και στο καρέ παρουσίας άσων , που είναι από τους κορυφαίους στην ιστορία της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου , αφού συμμετείχαν στην «χρυσή» εποχή που δημιούργησαν οι «κυανέρυθροι», από το 1973 ως το 1976. Τότε, που η έλευση του Πλούσκαλ ως προπονητή στο Παραλίμνι, σηματοδότησε την αρχή μιας χρυσής περιόδου για την Ένωση, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει ένα τίτλο, για να μπει στο πάνθεον του Κυπριακού ποδοσφαίρου ως τιτλούχος. Και τέσσερις από αυτούς τους παικταράδες, που με προπονητή τον Θεόδωρο Κολοκούδια, είχαν δημιουργήσει μια άμυνα από γρανίτη στην ομάδα (σ.σ. την περίοδο 1974-75, όταν και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, είχε δεχτεί μόνο 11 γκολ), ήταν παρόντες στο γήπεδο της Ερυθραίας για τον αγώνα βετεράνων με την ΑΕΚ.
Ο λόγος για τον διεθνή αριστερό μπακ Λούκα Παπαλούκα, τον κυνηγό Κυριάκο Τσούκκα, τον μεσοεπιθετικό Καλή Φλουρή, που είναι και ο πρόεδρος στον Σύνδεσμο βετεράνων και τον τερματοφύλακα Δήμο Κωνσταντίνου, που διετέλεσε και προπονητής στην πρώτη ομάδα. Και οι τέσσερις μάλιστα, είχαν την τύχη να φορέσουν την φανέλα με το εθνόσημο.
Τα εύσημα από τον Κωνσταντίνου και η ομάδα με τις απεριόριστες δυνατότητες

«Κύριε Κουμουρτζή, πολύ καλά τα γράψατε στο αφιέρωμα που μας κάνατε στην ιστοσελίδα FlogaSport.gr. Πράγματι, ήμασταν μια ομάδα με απεριόριστες δυνατότητες. Από καθαρή ατυχία δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε ένα τίτλο. Μας πήγαν και λίγο κόντρα, αλλά αυτά, τα έχει το ποδόσφαιρο» μας έλεγε ο εκλέκτορας των βετεράνων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, Δήμος Κωνσταντίνου, που δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του , για την αναφορά που είχαμε κάνει στην ιστορική ομάδα του Παραλιμνίου στην προαγγελία του αγώνα με τους βετεράνους της ΑΕΚ.
Μας κολάκεψε το σχόλιό του, αφού εισπράτταμε εγκώμια, από ένα βετεράνο, που εκτίμησε την εργασία μας. Και ο κύριος Κωνσταντίνου «έπλεκε» μετά το τέλος του αγώνα και εγκώμια για κάποιους άσους της ΑΕΚ, ενώ γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω, θυμόταν τον «βραζιλιάνο» Νίκο Σεβαστόπουλο και τον «γάτο» Στέλιο Σεραφείδη, για τις ικανότητες των οποίων μιλούσε με κολακευτικά λόγια. Και επειδή ως τερματοφύλακας ο Δημος Κωνσταντίνου, δεν μπορούσε να μη φωτογραφηθεί με τον Διονύση Χιώτη, τον οποίο στην Κύπρο λατρεύουν από το πέρασμά του στον ΑΠΟΕΛ, φώναξε και τους Κωστάκη Χατζηκωνσταντή και Μιχάλη Σολομού, που είναι οι τερματοφύλακες στους παλαίμαχους των «ροσομπλού» για να… αποθανατιστούν…
Ως τους Κώστα και Αρίστο Καρρά, τον Δήμο Γούμενο, τον Χρήστο Πιερέττη και τα άλλα παιδιά

Απεριόριστες δυνατότητες όμως απέδειξε ότι έχει και η πολύ καλή ομάδα των βετεράνων Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Μια ομάδα άριστα οργανωμένη τόσο εκτός όσο και εντός αγωνιστικού χώρου. Με ποδοσφαιριστές, που γνώριζαν πολύ καλά τους ρόλους τους στον αγωνιστικό χώρο και που δημιούργησαν πολλές απειλές στην «κιτρινόμαυρη» περιοχή.
Θα μιλούσαμε για κουαρτέτο αστέρων κάνοντας αναφορά στους Κώστα και Άριστο Καρρά, τον Δήμο Γούμενο και τον Χρήστο Πιερέττη, που σκόραραν το δεύτερο και τρίτο γκολ των φιλοξενούμενων. Θα αδικούσαμε όμως το πολύ δραστήριο Δημήτρη Στάθη, που «άνοιξε» το σκορ για τους «ροσομπλού» της Κύπρου. Η ακόμη τον δυναμικό κεντρικό αμυντικό Μάριο ΚΚαρά και τον ..τρεχαλατζή Αντώνη Αυξέντη. Όπως και τον Λευτέρη Καμιλάρη , με τον δημιουργό του πρώτου γκολ Δημήτρη Παρσκευόπουλο και τον Χαράλαμπο Πογιατζή. Η δεκάδα των άσων, που με τερματοφύλακα τον Κωστάκη Χατζηκωνσταντή, ξεκίνησαν τον αγώνα. Τα «άλλα» και ομολογούμε αδικημένα στην αναφορά μας « παιδιά» της ομάδος βετεράνων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Βετεράνοι άσοι, οι οποίοι με τους, Μιχάλη Λοϊζίδη, τους αδελφούς Πέτρο και Παύλο Γερίμο, τον Σώτο Πιερέτη, δημιούργησαν μια ομάδα, που έμοιαζε καλοκουρδισμένη μηχανή.
Ο αειθαλής αρχηγός Κώστας Καρράς και ο Δημήτρης Στάθης, που «άνοιξε» το σκορ

Θα ξεκινήσουμε την αγωνιστική αναφορά, με τον αειθαλή αρχηγό της ομάδος των βετεράνων Παραλιμνίου Κώστα Καρρά. Απέδειξε ότι διαθέτει γερά πνευμόνια και πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Αλώνιζε από τη δεξιά πλευρά του γηπέδου και πολλές φορές προωθήθηκε στη περιοχή της ΑΕΚ. Είχε άριστη συνεργασία με τον Δημήτρη Στάθη, που αξιοποιώντας πάσα του Νικόλα Παρασκευόπουλου «άνοιξε» το σκορ για την ομάδα του. Και ο αρχηγός Κώστας Καρράς, θα μπορούσε και αυτός να στεφθεί σκόρερ. εάν δεν ήταν εκτεθειμένος, έστω και λίγο, στη φάση του 34΄ , όταν με κεφαλιά , έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Χιώτη.
Οι Στυλιανόπουλος και Ζήσης όμως, είχαν προλάβει να τραβηχτούν πριν ο αρχηγός, εκτεθειμένος, πιάσει την κεφαλιά, που έστειλε τη μπάλα στο βάθος των διχτύων του 42χρονου τερματοφύλακα της ΑΕΚ.
Ο πολυπράγμων ‘εκτελεστής’ Δήμος Γούμενος και ο πανταχού παρών Λευτέρης Καμιλάρης

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά του Δήμου Γούμενου. Όχι μόνο για το δεύτερο γκολ που πέτυχε μετά από μεταβίβαση του Χρήστου Πιερέττη, αλλά και γιατί έτρεξε πολύ και ήταν μέσα σε πολλές φάσεις. Είτε ως δημιουργός, είτε ως ‘εκτελεστής’ με τον Διονύση Χιώτη όμως να του λέει ‘στοπ’ σε πολλές περιπτώσεις. Ο Γούμενος, έκανε πολλά χιλιόμετρα και έδωσε μάχες στο κέντρο με Ρούσεφ, Στυλιανόπουλο, Παπαδόπουλο, πολλές από τις οποίες κέρδισε και έβγαλε στην αντεπίθεση τους συμπαίκτες του Όπως «πανταχού παρόν» ήταν και ο Λευτέρης Καμιλάρης, που έδωσε πολλές μάχες στο κέντρο ενώ βοήθησε και αμυντικά, μαρκάροντας σε κάποιες φάσεις τον Ντανιέλ Μπατίστα και δίνοντας βοήθεια σε συμπαίκτες του, και κλείνοντας διαδρόμους ντουμπάροντάς τους
Οι απύθμενες ικανότητες του Χρήστου Πιερέττη

Αναφορά ακόμη στην αγωνιστική προσφορά του Χρήστου Πιερέττη. Ο άσος, που… έτρεξε τον αγώνα, αφού για την πραγματοποίησή του, ήταν τους τελευταίους δύο μήνες σε συνεχή επικοινωνία με τον Μιχάλη Σιμιγδαλά, έδειξε ότι έχει απύθμενες ικανότητες. Και όχι μόνο ως οργανωτής εκδηλώσεων, αλλά και ως ποδοσφαιριστής.

Μπορεί να μην έκανε μεγάλη καριέρα στην πρώτη ομάδα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, όμως στο παιχνίδι με τους βετεράνους της ΑΕΚ, ξεδίπλωσε τις απύθμενες αγωνιστικές του αρετές. Τόσο ως πλάγιος μπακ, όσο και ως δημιουργός. Άλλαζε με ευκολία θέσεις και από ανασταλτικός άσος, μετατρέπονταν σε δημιουργός. Είχα πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Γούμενο, και τρεις φορές στο β΄ ημίχρονο, έφτασαν μια ανάσα από το γκολ Δικαιώθηκαν στην φάση του δεύτερου γκολ, που ο Πιερέττης ήταν δημιουργός και ο Γούμενος «εκτελεστής», αλλά και στο τρίτο, που άλλαξαν οι ρόλοι.
Η πλακέτα από την ΑΕΚ και το λάβαρο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Και αφού κάναμε αναφορά στους άσους των δύο ομάδων βετεράνων ΑΕΚ και Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, ήρθε η ώρα να… ξετυλίξουμε το κουβάρι της εκδήλωσης από την αρχή. Και θα ξεκινήσουμε από το τελετουργικό πριν τον αγώνα, Η πριν τον αγώνα εναρκτήρια τελετή λοιπόν, ήταν λιτή, αφού το πολικό ψύχος δεν επέτρεπε πολλά στο τελετουργικό. Αρχικά, οι βετεράνοι της ΑΕΚ, πρόσφεραν αναμνηστική πλακέτα δια χειρών Παναγιώτη Στυλιανόπουλου στους φιλοξενούμενους, που παρέλαβε ο αρχηγός τους Κώστας Καρράς. Ο τελευταίος μάλιστα, έδωσε το λάβαρο της ομάδος Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, για να κοσμούν τα Γραφεία των βετεράνων της ΑΕΚ στον 62χρονο βετεράνο άσο της «Ένωσης», που έμεινε στην ιστορία, ως ο «Στίλικε» της «κιτρινόμαυρης» ομάδος.
Τα ημερολόγια και το αναμνηστικό των φιλοξενούμενων

Ακολούθως ο Σύλλογος βετεράνων ποδοσφαιριστών της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, δια χειρών τους προέδρου του Καλλή Φλουρή, έδωσε στον ομότιτλο του των βετεράνων της ΑΕΚ, Στέλιο Σεραφείδη, επετειακή για τον αγώνα πλακέτα. Και τέλος, ο Χρήστος Αρδίζογλου, έδωσε το ημερολόγιο των βετεράνων της ΑΕΚ στους φιλοξενούμενους, που παρέλαβαν οι Δήμος Γούμενος και Δημήτρης Στάθης.Και ήταν ευκαιρία, για εθιμοτυπική φωτογραφία πολλών άσων της φιλοξενούμενης ομάδος, με ένα από τους παίκτες –σύμβολα στην ιστορία της ΑΕΚ, τον «Χουαντοράνα» της, Χρήστο Αρδίζογλου, αλλά και τους διοικούντες Σεραφείδη, Σιμιγδαλά, Σεβαστόπουλο. Όπως και τον εκπρόσωπο τη; διοίκησης και επίτιμο μέλος των βετεράνων της ΑΕΚ Κώστα Μάρκου, που δεν χάνει αγώνα των βετεράνων
Το δώρο από το «Athens Cypria»

Ο οπαδός της ΑΕΚ και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείο «Athens Cypria» Δημήτρης Γιανάκης, ομολόγησε ότι ένοιωσε ανάταση ψυχής, όταν ανίχνευε σε κάποιο καφενείο του μικρού Κυπριακού χωριού Κοιλάνη, φωτογραφίες ρετρό της ΑΕΚ. Κάποιες από αυτές μάλιστα, έδωσε στο ημίχρονο του αγώνα ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Athens Cypria» στον πρόεδρος της ΑΕΚ Στέλιο Σεραφείδη. Ο κ. Γιανάκης, που συνοδεύονταν από τον διευθυντή του ξενοδοχείου Δημήτρη Δημόπουλο και τους Μιχάλη Τσιτσο και Καλλή Φλουρή, έλεγε ότι το χωριό Κοιλάνη είναι «ΑΕΚοκρατούμενο» και επειδή μια από τις φωτογραφίες είχε την Πρωταθλήτρια ομάδα της ΑΕΚ της περιόδου 1991, ευχήθηκε η ΑΕΚ να επιστρέψει σύντομα στους τίτλους.
Με οκτώ διεθνείς η σύνθεση της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ, του εκλέκτορα Μιχάλη Σιμιγδαλά ξεκίνησε μετά από πολύ καιρό τον αγώνα με οκτώ διεθνείς ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή της. Τους Διονύση Χιώτη (τερματοφύλακα), Χρήστο Αρδίζογλου(αγωνίστηκε δεξί μπακ), Μανώλη Παπαδόπουλος (στόπερ), Παναγιώτη Στυλιανόπουλο(χαφ), Ιβαν Ρούσεφ ( διεθνής με τη Εθνική Βουλγαρίας), Χάρη Κοπιτσή (αγωνίστηκε ως εξτρέμ), Ντανιέλ Μπατίστα και Λάμπρο Γεωργιάδη.

Τους προαναφερθέντες πλαισίωναν στην αρχική ενδεκάδα., οι πάντα φιλότιμοι Δημήτρης Ζήσης(ως κεντρικός αμυντικός), Τριαντάφυλλος Παντελίδης (ως μεσοεπιθετικός) και ο Στέφανος Πορφύρης. Τον 54χρονος αμυντικό με καταγωγή από την Ήπειρο, ο οποίος αγωνίστηκε στην ΑΕΚ ως αριστερό μπακ, από το 1983 και το 1985 έγινε επαγγελματίας επί Γιάτσεκ Γκμοχ, για να δοθεί ένα χρόνο αργότερα στον Ιωνικό και να κάνει καριέρα και σε άλλες ομάδες. κλείνοντας την αγωνιστική του καριέρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, με συμπαίκτη το Νίκο Γεωργέα.
Αξιοσημείωτη ακόμη η συνεισφορά του Κώστα Τσεβα, που βοήθησε μεσοεπιθετικά την ομάδα, του Θανάση Σαρκίρη, που έδωσε παρόν μετά από καιρό σε αγώνα των βετεράνων της ΑΕΚ, αφού οι διπλωματικές υποχρεώσεις του, τον θέλουν στην Πρεσβεία μας στο Βελιγράδι, αλλά και του Θανάση Ζαχαριάδη. Και φυσικά, του δεξιοτέχνη Λεωνίδα Δαδίστου, που βοήθησε και αμυντικά την ομάδα στο β’ ημίχρονο και στο διάστημα που η ομάδα υπέφερε από τις επιθέσεις των Κύπριων άσων.
Σόου από Μπατίστα και Γεωργιάδη

Ο αγώνας που ακολούθησε εξελίχθηκε όπως προαναφέραμε σε σόου από τον Ντανιέλ Μπατίστα και τον αρχισκόρερ των βετεράνων Λάμπρο Γεωργιάδη. Οι δύο άσοι με τις ενέργειές τους, κατάφεραν να ξεχάσουμε το κρύο και να παρακαλάμε τον Θεό, να μας δίνει χίλια μάτια για να παρακολουθούμε τον αγώνα. Ειδικά το πέμπτο γκολ των «κιτρινόμαυρων», που πέτυχε ο Γεωργιάδης(σ.σ. παρ΄ ότι βρέθηκε σε θέση μέσα δεξιά στην περιοχή των αντιπάλων με αριστερό βολέ έστειλε τη μπάλα στο ‘παραθυράκι’ της εστίας του Σολωμού) ήταν… κινηματογραφικό.
Πανηγυρίστηκε μάλιστα έντονα μέχρι και από φειδωλό στις αντιδράσεις του Τάκη Καραγκιοζόπουλο, που σηκώθηκε από τον πάγκο, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και «έπνιξε» στην αγκαλιά του τον σκόρερ, συνεπικουρούμενος από τον «Σέρβο» Θανάση Σαρκίρη, αλλά και τον Μιχάλη Σιμιγδαλά. Ο σκόρερ, απέδειξε ότι όταν βρίσκονται με τον Μπατίστα, δημιουργούν ένα δίδυμο «φωτιά» για την επίθεση των βετεράνων της ΑΕΚ.
«Αυτοί οι δύο, παίζουν ακόμη χαλαρά σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι σα να μη τους έχει πιάσει ο χρόνος καθόλου» σχολίαζε με θαυμασμό για τους δύο άσους ο κόουτς τω βετεράνων Παραλιμνίου Δήμος Κωνσταντίνου. Στους δύο προαναφερθέντες, να προσθέσουμε τον πάντα φιλότιμο Χρήστο Αρδίζογλου και τους Ιβαν Ρούσεφ, που έκανε ‘μαγικά’ στο κέντρο. Και φυσικά τον αειθαλή Πάνο Στιλιανόπουλο. Αλλά και τον ταχυπόδαρο Χάρη Κοπιτσή, όπως και τον πάντα απλό στο παιχνίδι του, δημιουργικός και με πολύτιμη συμβολή σε άμυνα και κέντρο Μανώλη Παπαδόπουλο.
Οι επεμβάσεις Χιώτη και η πολύ καλή ομάδα η Ένωση Παραλιμνίου

Αναφορά ακόμη στον Διονύση Χιώτη, που έκανε εντυπωσιακές επεμβάσεις και ουσιαστικά ‘χάρισε’ τη νίκη στους «κιτρινόμαυρους». Ο τερματοφύλακας, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Κύπρο, επειδή συνδύασε την παρουσία του στο νησί κυρίως με την μεγάλη πορεία του ΑΠΟΕΛ στο Champions League, σταμάτησε πολλές φορές τις κατά κύματα επιθέσεις των φιλοξενούμενων. Στο 26΄είπε «όχι» με διπλή επέμβαση στη ενέργεια του διεμβολιστή Δημήτρη Στάθη, ‘κρατώντας’ το 2-1.
Ο Στάθης με τον ταχυπόδαρο Δημήτρη Γούμενο, δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην άμυνα τη ΑΕΚ. Όπως και ο Χρήστος Πιερρέτης, που έβγαινε από δεξιά στο β΄ ημίχρονο και δημιούργησε το δεύτερο γκολ των «ροσομπλού» με την ασιστ στον Γούμενο. Από εκεί και πέρα αξιόμαχοι και με μεγάλη συμβολή οι Κώστας και Αρίστος Καρράς, ενώ ο δυναμικός Μάριος ΚΚαράς, έκανε πολύ δουλειά στο κέντρο της άμυνας. Όπως και οι Αντώνης Αυξέντης –Λευτέρης Καμιλάρης μεσοαμυντικά.
Θετική επίσης η συμβολή των Παύλου και Πέτρου Γερίμου, του Σωτου Πιερέττη, αλλά και των Λοιζίδη, Παρασκευόπουλου και Οικονόμου που έτρεξαν πολύ. Οι Χατζηκωνσταντής και Σολομού σταθεροί. Δεν φέρουν ευθύνη για τα τέρματα που δέχτηκαν. Γενικά η ομάδα βετεράνων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, ήταν καλά οργανωμένη και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις
Παιχνίδι-σκόρερ και φάσεις

Το παιχνίδι, ήταν διαφήμιση για το ποδόσφαιρο. Κάτι που πιστοποιείται και από τα οκτώ γκολ, που επετεύχθησαν και τις πολλές χαμένες ευκαιρίες που υπήρχαν στον αγώνα. Η ΑΕΚ, με τρία γκολ από τον Λάμπρο Γεωργιάδη και δύο του Ντανιέλ Μπατίστα, επικράτησε κέρδισε 5-3 της πολύ καλής ομάδος βετεράνων των «ροσομπλού» της Μαγαλονήσου, που έχουν ως εκλέκτορα τον βετεράνο διεθνή τερματοφύλακα Δήμο Κωνσταντίνου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την μεγάλη ομάδα της Ε.Ν. Παραλιμνίου τη δεκαετία του 1970.
Οι φιλοξενούμενοι μάλιστα, προηγήθηκαν στο σκορ. Ηταν το 4΄του αγώνα, όταν ο Δημήτρης Στάθης , αξιοποίησε πάσα του Παρασκευόπουλου και με πλασέ έκανε το 0-1. Έξι λεπτά αργότερα, ο Λάμπρος Γεωργιάδης, με πλασέ ισοφάρισε για να γίνει στο 14΄ το 2-1 με ατομική ενέργεια και σουτ από τον Ντανιελ Μπατίστα . Ο αέρινος άσος, με ατομική ενέργεια στο 28΄ έκανε το 3-1, που ήταν και σκορ για το ημίχρονο. Στο 39, έγινε το 4-1, με βολέ του Γεωργιάδη, από πάσα του Ιβαν Ρούσεφ και το 5-1, πέντε λεπτά αργότερα από τον ίδιο παίκτη, που αξιοποίησε μεταβίβαση του Μανώλη Παπαδόπουλου και με δυνατό σουτ, παραβίασε την εστία του Μιχάλη Σολωμού.
Στο τελευταίο τέταρτο , έγινε η μεγάλη αντεπίθεση από τους «Κυανέρυθρους» της «Ένωσης». Αρχικά έχασαν ευκαιρίες με τους Αρίστο Καρρά (44΄ σουτ από ευνοϊκή θέση άουτ), Γιώργο Κύζα (49΄ το σουτ του, απόκρουσε στη γραμμή ο Στέφανος Πορφύρης), Δήμο Γούμενο (51΄το σουτ του απόκρουσε με εντυπωσιακό τρόπο ο Διονύσης Χιώτης, όπως και αυτό του Χρήστου Πιερέττη ένα λεπτό αργότερα. Στο 55΄ ο Χρήστος Κεράττης μεταβίβασε την μπάλα στον Δήμο Γούμενο, που με πλασέ έκανε το 5-2. Για να κλείσει το σκορ με πλασέ από κοντά ο Χρήστος Πιερέττης στο 60΄. Να σημειωθεί ότι οι «κυανέρυθροι» της Ένωσης, είχαν δοκάρι στο 58΄ με τον Δήμο Γούμενο.
Τον αγώνα διαιτήτευσε με ιδιαίτερη επιτυχία ο διαιτητής ΕΠΣΑ Κωνσταντίνος Μασούρας
Οι συνθέσεις των ομάδων

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ (Εκλέκτορας Μιχάλης Σιμιγδαλάς)Διονύσης Χιώτης, Χρήστος Αρδίζογλου, Στέφανος Πορφύρης, Μανώλη Παπαδόπουλος , Δημήτρης Ζήσης, Παναγιώτη Στυλιανόπουλο, Ιβαν Ρούσεφ , Τριαντάφυλλος Παντελίδης, Χάρης Κοπιτσής Ντανιέλ Μπατίστα, Λάμπρος Γεωργιάδης(αρχική ενδεκάδα) Λεωνίδας Δαδίτσος Χρήστος Τσεβάς, Αθανάσιος Ζαχαριάδης, Αθανάσιος Σαρκίρης,

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (Εκλέκτορας Δήμος Κωνσταντίνου) Κωστάκης Χατζηκωνσταντής, Χρήστος Πιερέτης, Χαράλαμπος (Πάμπος)Πογιατζίης, Αρίστος Καρράς, Κώστας Καρράς, Μάριος ΚΚαράς, Αντώνης Αυξεντή-Ζεμπασίης, Ελευθέριος Καμιλάρης, Δήμος Γούμενος, Δημήτρης Στάθης, Νικόλας Παρασκευόπουλος(αρχική ενδεκάδα) Γιώργος Οικονόμου, Μιχάλης Λοιζίδης, Πέτρος Γερίμος, Χρήστος (Σώτος) Πιερέττης, Κυριάκος Τσούκκας, Παύλος Γερίμος και Λουκάς Παπαλούκας
Ο Γιάννης Σουρτζής και οι άλλες παρουσίες

Στις παρουσίες αναφορά και στον Αναστάσιος Αγγελόπουλο, που είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνδέσμου βετεράνων της ΑΕΚ, με τεράστια αγωνιστική -και όχι μόνο-προσφορά. Και ακόμη των Κωνσταντίνου Μασουρίδη, και Γιώργου Μπαρδή, που τίμησαν την φανέλα της Ερασιτεχνικής ομάδος στην ΑΕΚ την δεκαετία του 1970. Ο πρώτος μάλιστα, μεταξύ άλλων είναι «κολλητός» και με τον Μίμη Δομάζο με τον οποί είναι ισοϋψής και έπαιζαν και στην ίδια θέση! Ο δεύτερος μεταξύ άλλων, είναι παρατηρητής εδώ και πολλά χρόνια, σε αγώνες Εθνικών Πρωταθλημάτων.
Και ακόμη του Γιάννη Σουρτζή, που ήταν διοικητικό στέλεχος στην ΠΑΕ και το σωματείο της ΑΕΚ της δεκαετία του 1980. Ο κύριος Σουρτζής μάλιστα, μεσολάβησε για να «κλείσει» το γήπεδο του Πανερυθραϊκού , ενώ βοήθησε οικονομικά στη δεξίωση που ακολούθησε. Παρόν τέλος και το επίτιμο μέλος των βετεράνων της ΑΕΚ και διοικητικό στέλεχος του σωματείου ΑΕΚ Κωνσταντίνος Μάρκου.
Το …τρίτο ημίχρονο και τα δώρα από τον Σ.Φ.ΑΕΚ Ιλιου, δια χειρών Αρδίζογλου και Γιώργου Βούλγαρη

Στις παρουσίες και ο φροντιστής της ομάδος Γιώργος Βούλγαρης, που ως εκπρόσωπος της Λέσχης Φίλων ΑΕΚ Ίλιου, επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις στους φιλοξενούμενους στη διάρκεια του γ΄ ημιχρόνου, που παίχτηκε σε ταβέρνα της περιοχής. Ο Γιώργος, κατ αρχήν έδωσαν με τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο μια αναμνηστική πλακέτα της Λ.Φ.ΑΕΚ Ιλίου στον πρόεδρο των βετεράνων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου Καλλή Φλουρη. Αλλά και το ημερολόγιο της Λέσχής στον αρχηγό της ομάδας Κώστα Καρρά και τον άσο Αντώνη Αυξεντίου. είχε φιλοτεχνήσει μια κούπα, με το σήμα της ΑΕΚ, στη οποία αναγράφονταν ευχές για ελεύθερη Κύπρο και ελεύθερη Αμμόχωστο. Και την κούπα παρέλαβε ο προπονητής της ομάδος Δήμος Κωνσταντίνου, ο οποίος διάβασε στους παριστάμενους το μήνυμα που αναγράφονταν στην κούπα και καταχειροκροτήθηκε.
Τα «ευχαριστώ» από τον Καλλή Φλουρή και η αναφορά στον Ζάγκυλο

Ο πρόεδρος των βετεράνων Παραλιμνίου, Καλλής Φλουρής, ευχαρίστησε τους βετεράνους της ΑΕΚ για την φιλοξενία. «Μας ενώνουν πολλά αλλά περισσότερο το κοινό σημείο, που έχει να κάνει με την προσφυγιά. Ηταν ιδιαίτερη τιμή που σας γνωρίσαμε και θα είναι χαρά μας να σας φιλοξενήσουμε και στην πόλη μας» τόνισε μεταξύ άλλων, κάνοντας ‘ανοιχτή’ πρόσκληση τους «κιτρινόμαυρους», να επισκεφτούν το Παραλίμνι. Μάλιστα, ο κ Φλουρής έκανε αναοφορά και στον Δημητρη Ζαγκίλο, που είχε πάρει η ΑΕΚ από το Παραλίμνι το 1962 και πήρε Πρωτάθλημα με τους «κιτρινόμαυρους» ένα χρόνο αργότερα.
«Επιχειρήσαμε να φέρουμε στην Αθήνα και τον Δημήτρη Ζάγκυλο, αλλά για λόγους υγείας, δεν μπορούσε να έλθει. Ας ελπίσουμε ότι θα έχετε την χαρά να τον δείτε όταν κατεβείτε στην Κύπρο, που ελπίζουμε να είναι σύντομα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος,. Να θυμίσουμε, ότι με τον Δημήτρη Ζάγκυλο ως παικτη-προπονητή η Ένωση Νέων Παραλιμνίου. πήρε το πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας την περίοδο 1968-69, και ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία Και τέλος ο κ. Φλουρής ευχαρίστησε και τη διεύθυνση του ξενοδοχείου στο οποίο διέμεινε η αποστολή , τόσο για τις καλές τιμές που έκανε στους βετεράνους της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, αλλά και για όσα, οι άνθρωποι του ξενοδοχείου έκαναν , για να είναι ευχάριστη η διαμονή τους.
Ο Δήμος Κωνσταντίνου μίλησε για μοναδικές στιγμές

Ο προπονητής Δήμος Κωνσταντίνου, επεσήμανε ότι μπορεί να μην είναι οπαδός της ΑΕΚ, αλλά αυτό που ζει κοντά στους βετεράνους της ‘κιτρινόμαυρης’ ομάδος είναι μοναδικό. «Είσαστε μια οικογένεια, όπως κι εμείς και σας ευχαριστούμε που μας κάνατε να νοιώσουμε όλοι, σαν μια παρέα. Είναι μεγάλη υπόθεση να είσαι στον ίδιο χώρο με ιερά τέρατα του ποδοσφαίρου, που κάποτε τα ακούγαμε από το ραδιόφωνο και τώρα είμαστε μαζί τους» τόνισε μεταξύ άλλων.
Οι ρήσεις Σιμιγδαλά και η πρόσκληση από τον Κώστα Καρρά

Τέλος ο Μιχάλης Σιμιγδαλάς επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο οι βετεράνοι της ΑΕΚ, του ΠΑΟ, του ΟΣΦΠ και των αποκαλούμενων ‘μεγάλων’ ομάδων, αλλά και βετεράνοι ομάδων όπως η Ένωση Νέων Παραλιμνίου, που βάζουν εάν λιθαράκι στο ποδόσφαιρο και με την δράση τους παράγουν σπουδαίο κοινωνικό έργο. Και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους βετεράνων της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου, για την πρόσκλησή τους να επισκεφτούν την Κύπρο. Στο σημείο εκείνο, πήρε το λόγο ο δυναμικός αρχηγός και με μεγάλη προσφορά στον αγώνα της Ένωσης Παραλιμνίου Κώστας Καρράς. «Διαθέτω τα διαμερίσματα που έχω για την ελεύθερη παραμονή σας στο Παραλίμνι. Θα σας περιμένουμε για να ανταποδώσουμε την φιλοξενία, που ήταν όπως αρμόζει σε μια μεγάλη ομάδα» τόνισε μεταξύ άλλων και καταχειροκροτήθηκε. Να σημειώσουμε ακόμη για τον Κώστα Καρρά, ότι ο πατέρας του Αντώνης το 1961 αγωνιζόταν στη Ανόρθωση ως κεντρικός αμυντικός, όταν η ομάδα της Κυπρου αντιμετώπισε την ΑΕΚ με τους Νεστορίδη, Σταματιάδη, Αναστασιάδη και φυσικά τον Στέλιο Σεραφείδη, στον οποίο ο Κώστας Καρράς, έδειξε και φωτογραφία από εκείνο τον αγώνα.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ…

Το ζεστό χειροκρότημα απ’ όλους όσοι παρευρεθήκαμε στο μαγαζί στα όσα με ζεστασιά και πολύ συναίσθημα ακούστηκαν από τα στόματα Φλουρή, Σιμιγδαλά, Κωνσταντίνου και Καρρά, ήταν η επιβράβευση μιας φιλίας, που οικοδομείται από τα μέλη των Συνδέσμων βετεράνων ΑΕΚ και Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Και ειδικά αυτό που ακούστηκε όταν ο Κώστας Καρράς ολοκλήρωσε τις ρήσεις με τοις οποίες καλούσε τους βετεράνους της ΑΕΚ, να μείνουν στα καταλύματα που έχει, ήταν ως επιβράβευση και από τους ίδιους τους συμπαίκτες του, για τη πρόσκληση που έκανε προς τους Ελλαδίτες φίλους.

Ήταν τελικά μια εκδήλωση ονειρική, αυτή που ζήσαμε με τους βετεράνους της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου . Και ομολογούμε, ότι θα τον θυμόμαστε για πολύ καιρό. Και όλοι ευχηθήκαμε να επαναληφθεί σύντομα. Αδέλφια μας «κουμπάροι» εις το επανειδείν…
ΑΕΚ Αστέρια Δημήτρης Κουμουρτζής Ένωση Νέων Παραλημνίου Παλαίμαχοι
Facebook Comments