Skip to main content

Πέθανε ο βασιλιάς Μιχαήλ (εικόνες – video)

Ο βασιλιάς Μιχαήλ Α’ της Ρουμανίας έφυγε από τη ζωή στην κατοικία του στην Ελβετία σε ηλικία 96 ετών. Η υγεία του βασιλιά είχε επιδεινωθεί για εβδομάδες καθώς υπέφερε από λευχαιμία και μορφή καρκίνου του δέρματος. Η σορός του βασιλιά θα μεταφερθεί στο κάστρο Peleş και στη συνέχεια στο βασιλικό παλάτι της πρωτεύουσας Βουκουρέστι όπου θα παραμείνει 2 ημέρες για λαϊκό προσκύνημα στην αίθουσα του θρόνου.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι, στην Επισκοπική Εκκλησία της πόλης Κουρτέα ντε Άρτζες.

Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1921. Βασίλεψε από τις 20 Ιουλίου 1927 έως τις 8 Ιουνίου 1930 και ξανά από την 6η Σεπτεμβρίου του 1940 μέχρι την 30η Δεκεμβρίου του 1947. Το 1947 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση που ελεγχόταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρουμανίας. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία επιζών αρχηγός κράτους από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν επίσης το 2ο μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος βασιλικής οικογενείας που έχει σχέση με την Ελλάδα, καθώς η μητέρα του, βασίλισσα Ελένη της Ρουμανίας, ήταν Ελληνίδα πριγκίπισσα, κόρη του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’. Μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου. Ο βασιλιάς Μιχαήλ ήταν ο μόνος εγγονός που πρόλαβε να γνωρίσει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’. Ήταν ανιψιός του βασιλιά Παύλου και πρώτος ξάδελφος του βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο Μιχαήλ μετά την εκθρόνισή του έζησε εξόριστος στη Βρετανία και στην Ελβετία και εργάστηκε για λίγο ως αγρότης και πιλότος εμπορικών αεροσκαφών.

Στις 10 Ιουνίου 1948 παντρεύτηκε στα Ανάκτορα Αθηνών την πριγκίπισσα Άννα των Βουρβώνων-Πάρμας με την οποία απέκτησε 5 κόρες, την διάδοχο Μαργαρίτα, την Έλενα, την Ιρίνα, τη Σοφία και την Μαρία.

Mihai
Ένα χρόνο μετά την πτώση του δικτάτορα Τσαουσέσκου, στις 25 Δεκεμβρίου 1990, ο Μιχαήλ με την οικογένεια του έφτασε στη Ρουμανία για πρώτη φορά από την εκθρόνιση του, αλλά το καθεστώς του Ίον Ιλιέσκου τον ανάγκασε να φύγει πάλι. Επισκέφτηκε ξανά τη χώρα το Πάσχα του 1992, και πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμου τον υποδέχθηκε στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Το 1997, ο Μιχαήλ επέστρεψε οριστικά στη Ρουμανία, του αποδόθηκε και πάλι η Ρουμανική υπηκοότητα και του παραχωρήθηκε το Παλάτι Ελιζαμπέτα. Από τότε είχε το ρόλο πρώην αρχηγού του κράτους, ενώ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Στις 10 Μαΐου 2007 ο βασιλιάς Μιχαήλ έλαβε το 6ο Ετήσιο Βραβείο Χάνο Ρ. Έλενμπενγκεν της Εταιρείας της Πράγας για την Παγκόσμια Συνεργασία, που είχε απονεμηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο Βλαντιμίρ Ασκενάζι, τη Μαντλίν Ολμπράιτ, το Βάτσλαβ Χάβελ, το Λόρδο Ρόμπερτσον και το Μίλος Φόρμαν. Στις 8 Απριλίου 2008 ο βασιλιάς Μιχαήλ και ο πατριάρχης Δανιήλ εξελέγησαν επίτιμα μέλη της Ρουμανικής Ακαδημίας.

Το Μάρτιο του 2016 το Βασιλικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την αποχώρηση του βασιλιά Μιχαήλ από τη δημόσια ζωή. Τα καθήκοντα ανέλαβε η κόρη του, πριγκίπισσα του Στέμματος Μαργαρίτα. Μετά από χειρουργική επέμβαση νωρίτερα τον ίδιο χρόνο ο βασιλιάς Μιχαήλ διαγνώστηκε με χρόνια λευχαιμία και μεταστατικό επιδερμοειδές καρκίνωμα. Την 1η Αυγούστου 2016 έγινε χήρος όταν πέθανε η βασίλισσα Άννα σε ηλικία 92 ετών.

Από αριστερά προς τα δεξιά: πριγκίπισσα Μαργαρίτα, το βασιλικό ζεύγος Μιχαήλ & Άννα και ο σύζυγος της Μαργαρίτας, πρίγκιπας Ραντού.

Ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, ο διάδοχος της Σερβίας Αλέξανδρος, ο Μιχαήλ και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Η πριγκίπισσα-διάδοχος Μαργαρίτα, επικεφαλής της Βασιλικής Οικογένειας της Ρουμανίας, απευθύνθηκε στον Ρουμανικό λαό σε μια ζωντανή εκπομπή λίγες ώρες μετά τον θάνατο του βασιλιά Μιχαήλ. Η πριγκίπισσα δήλωσε ότι η Ρουμανία έχασε τον βασιλιά Μιχαήλ Α’, ο οποίος για περισσότερο από εννέα δεκαετίες είχε αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στη Χώρα με πίστη και υπομονή.

«Ρουμάνοι, η χώρα έχασε τον βασιλιά Μιχαήλ Α’. Για πάνω από εννέα δεκαετίες, αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του στη Ρουμανία, με πίστη και υπομονή. Έχω χάσει έναν γονέα, όπως όλοι σας. Μια προσωπική απώλεια και απώλεια για ολόκληρο το Έθνος. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είμαστε ενωμένοι στο πόνο μας. Με άπειρη αγάπη και ισχυρές αρχές, ο βασιλιάς Μιχαήλ έγραψε στο βιβλίο του Έθνους την πιο πολύτιμη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας. Η καλοσύνη και η συγχώρεση του ξεπέρασαν όλα τα κακώς κείμενα του περασμένου αιώνα. Η σοφία του επέτρεψε τη συνέχιση της ταυτότητάς μας, σε στιγμές σοβαρής απόκλισης από τη φυσική πορεία της χώρας. Ο βασιλιάς μας ήταν μέρος της δομής του ρουμανικού κράτους. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του, ο πατέρας μου συνέχισε τη σύνδεση της βασιλικής οικογένειας με το ρουμανικό έθνος. Για το μέλλον, μας έδωσε την δική του παρακαταθήκη».

Η σορός του βασιλιά Μιχαήλ θα μεταφερθεί στην Ρουμανία την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει για λαϊκο προσκύνημα δυο ημέρες στο βασιλικό παλάτι της πρωτεύουσας Βουκουρέστι.

Η κηδεία του βασιλιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου με τιμές αρχηγού κράτους, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, λέγοντας, «Έτσι, θα δείξουμε ότι σεβόμαστε την ιστορία μας αναγνωρίζοντας και τιμώντας έναν μεγάλο αρχηγό του κράτους», και η ταφή θα λάβει χώρα στην Επισκοπική Εκκλησία της πόλης Κουρτέα ντε Άρτζες, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ρουμάνων βασιλέων.

igreek

Facebook Comments

Βασιλιάς Μιχαήλ θάνατος Ρουμανία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.