Skip to main content

Πέθανε 86 ετών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένας δισεκατομμυριούχος ο οποίος είχε δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία μέσων ενημέρωσης πριν μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο, απεβίωσε σήμερα.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν 86 ετών, υπέφερε από λευχαιμία «εδώ και κάποιο καιρό» και είχε πρόσφατα εμφανίσει λοίμωξη στους πνεύμονες.

Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι συμμετέχει στη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και, μολονότι ο ίδιος δεν είχε ρόλο στην κυβέρνηση, ο θάνατός του είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσει τους επόμενους μήνες την ιταλική πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροζέτο δήλωσε πως ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφήνει ένα «τεράστιο κενό» επειδή ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος.

«Τον αγαπούσα πάρα πολύ. Αντίο Σίλβιο», έγραψε ο Κροζέτο στο Twitter.

Η πολιτική και επιχειρηματική δράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

O Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επιχειρηματίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης σε ηλικία 86 ετών, είχε γεννηθεί στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του ’60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής, τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.

Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Αιτιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της αριστεράς και των κομμουνιστών». Πολλοί αναλυτές, όμως, θεώρησαν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα, με τη δικαστική Έρευνα «Καθαρά Χέρια» η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε ως κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε , όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράση του.

Στην συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και -πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών- αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.

Εργα και ημέρες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Για τους ποδοσφαιρόφιλους, ο εκλιπών, θα παραμείνει πάνω από όλα «το αφεντικό» της Μίλαν, την οποία κράτησε για 31 χρόνια (1986-2017). Μια «βασιλεία» που χαρακτηρίσθηκε πολύ γρήγορα από το μεγαλείο του παιχνιδιού που καθιέρωσε ο Αρίγκο Σάκι, με την ολλανδική «τριπλέτα» των Ράϊκαρντ, Γκούλτι και Φαν Μπάστεν, που ήταν οι «πυλώνες» για τις δύο διαδοχικές κατακτήσει του κυπέλλου πρωταθλητριών (1989 και 1990).

Συνολικά είκοσι εννέα τρόπαια κοσμούν την βιτρίνα του συλλόγου, εκ των οποίων τα 15 σε 18 χρόνια (μεταξύ 1986 και 2004), αν και τα τελευταία χρόνια της Μίλαν υπό την προεδρία του Μπερλουσκόνι, ήταν δύσκολα για την Μίλαν. Ο «Il Cavaliere» έκανε επίσης την Μίλαν να λάμψει στην Ιταλία, όπου κέρδισε τρεις τίτλους πρωταθλήματος Serie A στη σειρά, από το 1992 έως το 1994, και οκτώ συνολικά (από τους 19 που έχει ο σύλλογος).

Τελικά, ο Μπερλουσκόνι παρέδωσε την ομάδα σε έναν όμιλο Κινέζων επενδυτών με αντάλλαγμα 740 εκατομμύρια ευρώ, που κατέληξαν στα χέρια ενός από τους πλουσιότερους Ιταλούς της γειτονικής χώρας. Η περιουσία του ιδρυτή και διευθυντή της Fininvest, μιας χρηματοοικονομικής εταιρείας συμμετοχών, υπολογίσθηκε σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπερλουσκόνι, δημιούργησε επίσης, την ομάδα επικοινωνίας Mediaset και πολλά τηλεοπτικά κανάλια στα οποία βασίσθηκε για να εδραιώσει την πολιτική του καριέρα. Κατά την διάρκεια της ακμής του, ήταν πρόεδρος του συμβουλίου τρεις φορές, από το 1994 έως το 1995, μεταξύ 2001 και 2006 και από το 2008 έως το 2011.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπερλουσκόνι έχει «σημαδέψει βαθιά» την ιταλική πολιτική ζωή, είτε μέσω του τρόπου διακυβέρνησής του, είτε μέσω των σκανδάλων και των νομικών προκλήσεων που υπήρξαν κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Ο αποχαιρετισμός της αγαπημένης του Μίλαν:

«Η Μίλαν, βαθιά λυπημένη, θρηνεί την απώλεια του αξέχαστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι», υπογράμμισαν οι «ροσονέρι» με μήνυμά της στην ιστοσελίδα της. Η Μίλαν ήταν μια από τις πιο ισχυρές ομάδες στον κόσμο όταν ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ήταν ιδιοκτήτης της (1986-2017).

«Ευχαριστούμε πρόεδρε, πάντα μαζί μας», πρόσθεσε ο σύλλογος που, επί βασιλείας του «Καβαλιέρε», κέρδισε 29 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων πέντε Champions League και οκτώ πρωταθλημάτων Ιταλίας, προσεκλύοντας μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του πλανήτη (Μαλντίνι, Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Παπέν , Γουεά, Σεφτσένκο, Ροναλντίνιο, Ιμπραίμοβιτς).

Ανάμεσα στις νίκες του η πιο μεγάλη αυτή στην Αθήνα το 1994. Το 4-0 επί της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, που ήταν το φαβορί, με γκολ των Σαβίσεβιτς, Ντεσεγί και δύο γκολ του Μασάρο, παραμένει η πιο συναρπαστική νίκη των «Ροσονέρι» των 7 Κυπέλλων/Πρωταθλητών Ευρώπης.

Το «αντίο» της Μόντσα

Η Μόντσα, την οποία ανέλαβε το 2018, ένα χρόνο μετά την πώληση της Μίλαν, και ο Αντριάνο Γκαλιάνι, επί χρόνια δεξί χέρι του Σίβιο Μπερλουσκόνι, απέτισαν επίσης φόρο τιμής στη μνήμη του πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος πέθανε σήμερα (12/6) το πρωί σε ηλικία 86 ετών.

«Είναι ένα κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί ποτέ, για πάντα μαζί μας. Ευχαριστούμε για όλα, πρόεδρε», υπογράμμισε η ομάδα της Λομβαρδίας, τη διαχείριση της οποίας εμπιστεύτηκε ο Μπερλουσκόνι στον Γκαλιάνι, όπως είχε κάνει και με τη Μίλαν.

Ο σύλλογος, του οποίου το γήπεδο απέχει δέκα λεπτά από τη βίλα του Μπερλουσκόνι στο Αρτσόρε, έχει σκαρφαλώσει από την 3η κατηγορία στη Serie A, στην οποία εντάχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αντσελότι, Σάκι, Ντε Λαουρέντις, Serie A

Ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος ήταν παίκτης (1987-1992) στη συνέχεια προπονητής (2001-2009) της Μίλαν επί Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την «άπειρη ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο». Ήταν «καθοριστικός στην περιπέτεια μου πρώτα ως ποδοσφαιριστής, μετά ως προπονητής», διαβεβαίωσε στο twitter ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε τέσσερα Champions League με τη Μίλαν (δύο ως παίκτης, δύο ως προπονητής).

Ένας άλλος εμβληματικός πρώην προπονητής αυτής της «μεγάλης Μίλαν», ο Αρίγκο Σάκι, αποχαιρέτισε ένα «υπέροχο φίλο, στον οποίο χρωστάω τα πάντα», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Αρκετοί άλλοι σύλλογοι και προσωπικότητες απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην ιδιοκτήτη της Μίλαν, μεταξύ των οποίων η πρωταθλήτρια Ιταλίας Νάπολι, η οποία εξέφρασε τα «συλλυπητήρια» του προέδρου της Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις και ολόκληρου του συλλόγου: «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άλλαξε την ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Γκαμπριέλε Γραβίνα σε δήλωσή του. «Η συνεισφορά του με πάθος, καινοτομία και επένδυση, πάντα με ιδιαίτερη προσοχή στο όμορφο παιχνίδι, ήταν θεμελιώδης για την επιβεβαίωση του ποδοσφαίρου μας σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

«Έγραψε την ιστορία αυτής της μοίρας ανεβάζοντας το ιταλικό ποδόσφαιρο στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου», δήλωσε ο Λορέντζο Καζίνι, πρόεδρος της Serie A League.

Ταυτόχρονα στις ειδήσεις και την ιστορία

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πρώτα από όλα νικητής-όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Gazzeta dello Sport»-, αλλά και θεαματικός καινοτόμος, λάτρης του ποδοσφαίρου, της Μίλαν του και μετά και της Μόντσα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν όλα αυτά και πολλά άλλα, γιατί κανένας πρόεδρος δεν άφησε τόσο βαθύ στίγμα, μπαίνοντας ταυτόχρονα στις ειδήσεις και την ιστορία.

Ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της Μίλαν, αγόρασε το σύλλογο ενώ βρισκόταν σε μια κατάσταση πριν από τη χρεοκοπία που τον ανέβασε στην κορυφή του κόσμου. Με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως πρόεδρο, η Μίλαν -από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως το 2017- κατέκτησε 5 Κύπελλα πρωταθλητριών/Champions League, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα, 5 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 8 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ιταλίας και 7 Σούπερ Καπ Ιταλίας. Το 2018 αγόρασε τη Μόντσα κατόπιν συμβουλής του Αντριάνο Γκαλιάνι, ομάδα της οποίας από το περασμένο καλοκαίρι ο Φρανσουά Μοντεστό είναι τεχνικός διευθυντής, θέση που κατείχε και στον Ολυμπιακό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Facebook Comments

θάνατος Ιταλία Μίλαν Μόντσα Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.