Skip to main content

Πέρασε του Μπαλτάκου για Φρόιντφελντ

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που συνεδρίασε σήμερα (10/10) με θέμα τον αντικαταστάτη του Στιβ Μπένετ στη θέση του αρχιδιαιτητή της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, επέλεξε τον Σουηδό Πίτερ Φρόιντφελντ. Ο 59χρονος ήταν υποψήφιος για τη θέση και το 2020 όταν επιλέχθηκε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ και θα αναλάβει καθήκοντα ως τον Μάιο του 2024.

Η απόφαση ελήφθη με οκτώ ψήφους υπέρ και δύο λευκές, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διαφώνησαν και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση ζητώντας να υπάρξουν περισσότερα βιογραφικά, που θα αποστέλλονταν απευθείας από την UEFA. Αντίθετα με τους δύο «αιώνιους», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συναίνεσαν στο πρόσωπο του Φρόιντφελντ, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τον διορισμό δίχως διαγωνισμό, με την οριστική επικύρωση να έρχεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου σύμφωνα με την οποία για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας προκρίνεται ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ.

Οι συζητήσεις μαζί του για την ανάληψη της θέσης θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Σύντομο βιογραφικό του Πίτερ Φρόιντφελντ:

-Διαιτητής από το 1996 έως το 2008

-Διεθνής Διαιτητής 2001-2008

-Διαιτητής του τελικού του Κυπέλλου UEFA 2008 Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Ρέιντζερς

-Διαιτητής στο Euro 2008, ήταν 4ος διαιτητής στον τελικό Γερμανία-Ισπανία και 4ος διαιτητής του ημιτελικού Πορτογαλία-Γερμανία, ενώ σφύριξε ακόμη στα παιχνίδια της φάσης των ομίλων Ολλανδία-Ιταλία και Τουρκία-
Τσεχία

-Από το 2009 έως το 2019 διετέλεσε υπεύθυνος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σουηδίας για τον ορισμό διαιτητών της πρώτης κατηγορίας του σουηδικού πρωταθλήματος (λίγκας), μέντορας των Σουηδών top-class διαιτητών, για τα σεμινάρια των διαιτητών, το σχέδιο ανάπτυξης της διαιτησίας, τις βαθμολογίες διαιτητών κλπ

-Από το 2010 έως το 2019 διετέλεσε παρατηρητής διαιτησίας της UEFA

-Από το 2007 εργάζεται στον Δήμο Eskilstuna της Σουηδίας που είναι η γενέτειρά του έχοντας διατελέσει σε διάφορες διευθυντικές θέσεις

-Το 2004 αναδείχθηκε κορυφαίος διαιτητής της Σουηδίας σε ψηφοφορία των προπονητών των ομάδων της χώρας

-Το 2008 κέρδισε το πρώτο βραβείο «WorldReferee’s golden whistle»

-Το 2009 ήταν ένας από τους πέντε διαιτητές που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ της UEFA για το Euro 2008 “Kill the Referee”. Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε από την UEFA για την προετοιμασία των διαιτητών και μία από τις φράσεις του που έγιναν διάσημες στο χώρο της διαιτησίας από αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν “Expect the Unexpected”».

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Μετά την επίθεση στον Τάκη Μπαλτάκο, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, με αφορμή την πρόταση, να αναλάβει αρχιδιαιτητής ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ που πέρασε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ με τις ψήφους των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Superleague Βαγγέλης Μαρινάκης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά των Μελισσανίδη, Σαββίδη. «Είναι ξεφτίλα αυτό που γίνεται σήμερα για τον κύριο Σαββίδη και τον κύριο Μελισσανίδη! Ξεφτίλα!!Άλλα συμφωνήσατε στην SUPER LEAGUE και άλλα εδώ! Ξαναλέω: Ξεφτίλα!», ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά της διάρκεια της ψηφοφορίας.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ήθελαν τον Φρόιντφελντ, όμως στη Λίγκα είχαν συμφωνήσει να ζητηθεί λίστα από την ΟΥΕΦΑ με υποψήφιους αρχιδιαιτητές.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ΕΕΠ:

«Για μια ακόμα φορά θλίβομαι για την τακτική Μπαλτάκου και για τα ψέματα που λέει. Ξεκίνησε πάλι μια παράτυπη παράνομη διαδικασία και κόντρα σε όσα αποφασίσαμε ομόφωνα στην Super League και σαν ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είπαμε το πιο απλό. Να στείλει η UEFA που ξέρει καλά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τρία βιογραφικά και να επιλέξουμε. Ο Μπαλτάκος δεν μίλησε ποτέ με την UEFA και τη FIFA και δε ζήτησε βιογραφικά. Δε μίλησε ποτέ με τον Ροσέτι και δε ζήτησε βιογραφικά, ξέθαψε, γιατί έτσι του είπαν οι προστάτες του, έναν άνθρωπο που απορρίψαμε το 2020 και έχει να δουλέψει από το 2019. Δεν έχει σχέση από τότε με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ασχολείται μόνο με τη γειτονιά του.

Άσχετα με το αν είναι καλός ο άνθρωπος αυτός, έχει να δουλέψει 4 χρόνια. Τι σας εμποδίζει να πάρετε 3 βιογραφικά και ένα αυτό 4;

Με αυτή τη διαδικασία ξεφτιλίζονται πάλι τα πάντα. Είπαμε να πάρουμε 3 βιογραφικά και αντί αυτού μας παρουσιάζετε ένα βιογραφικό που έχει απορριφθεί και επιλέγετε πάλι διαδικασίες αδιαφανείς.

Ξεφτιλίζονται όλα όπως ξεφτιλίζουν την ΕΠΟ κάθε μέρα, όπως ξεφτιλίζουν την Εθνική με τους Δημητριάδηδες και όλα τα υπόλοιπα. Όπως και στα παιχνίδια και τις διαιτησίες που βλέπουμε και ξεφτιλίζεται το προϊόν ποδόσφαιρο. Ο Μπαλτάκος είναι ένας λεκές για το ποδόσφαιρο και πλέον δεν μπορεί να καθαριστεί με τίποτε.

Θλίβομαι που άλλα πράγματα συμφωνούμε στη Λίγκα και άλλα ακούμε σήμερα απο ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Έτσι θα πάμε μπροστά;

Φυσικά ως πρόεδρος της Super League διαφωνώ με τη διαδικασία και καταψηφίζω. Ο μόνος δρόμος είναι να κρατήσετε τον Φρόιντφελντ και να βρείτε και 3 ακόμα βιογραφικά. Αλλιώς δεν υπάρχει συζήτηση».

Νωρίτερα ο Παναθηναϊκός αποχώρησε από τη συνάντηση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του στο θέμα του νέου αρχιδιαιτητή. Οι πράσινοι, αφότου απορρίφθηκε η πρότασή τους να σταλούν άλλα τρία βιογραφικά, αποχώρησαν καταγγέλλοντας, αφενός ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία (αντί για τρία βιογραφικά υποψηφίων από την UEFA, παρουσιάστηκε ένα και μοναδικό το οποίο δεν το έστειλε η UEFA, αλλά απλά ρωτήθηκε εκ των υστέρων από την ΕΠΟ), αφετέρου την εν γένει λειτουργία του συστήματος, που θεωρούν ότι υποβαθμίζει και παρακάμπτει διαρκώς την Επιτροπή, φέρνοντάς την προ τετελεσμένων γεγονότων.

Facebook Comments

Superleague Βαγγέλης Μαρινάκης διαιτησία ΕΠΟ ΚΕΔ Πίτερ Φρόιντφελντ Τάκης Μπαλτάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.