Skip to main content

Περέιρα όπως… Τσίπρας (video)

Τη δόξα  του Αλέξη Τσίπρα με τα βαρύγδουπα λόγια τα μεγάλα ζήλεψε ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής Βίτορ Περέιρα που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εικόνα της διαιτησίας, παρά τα λάθη των διαιτητών στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, κυρίως σε βάρος του Ολυμπιακού.

  • Γράφει ο Ντίνος Κούλης

    Γράφει ο Ντίνος Κούλης

Όπως ακριβώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός με την πορεία της ελληνικής οικονομίας που όσα λόγια μεγάλα να λέει συνεχίζει να χορεύει σε ρυθμούς… μνημονίων. Όπως ακριβώς και ο Περέιρα που προσπαθήσει να ισορροπήσει πάνω στο χαλιφάτο παρουσιάζοντας μία εικονική πραγματικότητα σε σχέση με την ελληνική διαιτησία, αν και η εικόνα της είναι χειρότερη από αυτή των προηγούμενων ετών.

Με την …εξυγίανση, όμως, τα λάθη των διαιτητών έγιναν… ανθρώπινα. Ο δόλος πήγε στο σπίτι του μαζί με τον… Γκιρτζίκη. Γελάει ο κόσμος, οι πέτρες, πλακάκια και πλακάτ. Μας κάνουν πλάκα.

Άδικος κόπος κύριε Περέιρα γιατί ευτυχώς ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει…

Σε ένα πρωτάθλημα, βέβαια, σπάνια ο τίτλος κρίνεται από την διαιτησία, γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός κατέκτησε ακόμα και τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα στο φετινό, αφού παραμένει ακόμα τουλάχιστον ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους διεκδικητές, παρά τον πόλεμο που του γίνεται σε όλα τα μέτωπα (ποδοσφαιρικά, διαιτητικά, δικαστικά). Δεν είναι όπως το Κύπελλο, όπου μπορεί να κριθεί σε ένα ματς, με μία και μόνο λάθος απόφαση του διαιτητή… Όπως έγινε πέρυσι με τον ΠΑΟΚ στον τελικό απέναντι στην ΑΕΚ με το εξώφθαλμο γκολ – οφσάιντ.

Ο Περέιρα, βέβαια, κινείται και πράττει εν μέσω μιας άκρως πολιτικοποιημένης και κρατικοπιασμένης πλέον ΕΠΟ, η οποία λειτουργεί πάνω στην βάση που χάραξε ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ, όπου χαριτολογώντας για την εξέλιξη των εργασιών του μετρό της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που το μετρό δεν είναι ανέκδοτο» και πρόσθεσε με χιούμορ ότι «το μόνο που έμεινε είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα!».

Το πρωτάθλημα, όμως, το παίρνει πάντα ο καλύτερος… Γι’ αυτό γέλασαν με το αστείο.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πότε θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟK; Πριν ή μετά την λειτουργία του Μετρό της Θεσσαλονίκης;

Κάτι θα μπορούσε να πει και γι’ αυτο, ο Περέιρα. Η ΑΕΚ, άλλωστε, δείχνει πιο ανταγωνιστική στον Ολυμπιακό, έναντι του ΠΑΟΚ, που τώρα αρχίζει να παίρνει λιγάκι εμπρός, με τη συμμετοχή των Ελλήνων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΡΕΪΡΑ

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Βίτορ Περέιρα, λοιπόν, απέστειλε στις Επιτροπές Διαιτησίας των ΕΠΣ, διαιτητές, βοηθούς, παρατηρητές και εκπαιδευτές διαιτησίας μήνυμα επ’ ευκαιρία των εορτών και της συμπλήρωσης πέντε μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναλυτικά η επιστολή του Περέιρα:

Στα τέλη του Δεκεμβρίου συμπληρώνονται πέντε μήνες από τη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Λίγο πριν το τέλος του 2017, είναι επομένως η ώρα να κάνουμε αποτίμηση των ενεργειών μας και να χαράξουμε την πορεία μας για το μέλλον.

Στην καθημερινότητά μας ήρθαμε αντιμέτωποι με μία σειρά θεμάτων που περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων διαιτητών μεγάλων κατηγοριών βασιζόμενοι στην αμέριστη βοήθεια της UEFA και της FIFA, διεξήγαμε τεστ φυσικής κατάστασης και επιμορφωτικές συγκεντρώσεις που περιελάμβαναν περισσότερους από 220 διαιτητές, σχεδόν 400 βοηθούς διαιτητές και περίπου 200 παρατηρητές και εκπαιδευτές. Επιπλέον πραγματοποιήσαμε πάνω από 1.000 ορισμούς σε όλα τα επαγγελματικά και εθνικά πρωταθλήματα.

Ταυτόχρονα με τις προαναφερθείσες δραστηριότητες και με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τη διαιτησία της χώρας, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σε βάθος μία έρευνα-διάγνωση για την πραγματικότητα της ελληνικής διαιτησίας, σχεδιάζοντας ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο 128 ερωτήσεων, οι οποίες απευθύνονταν σε όλους τους Προέδρους και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης των Επιτροπών Διαιτησίας και των 53 Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ). Ακολούθησαν οι 9 Περιφερειακές Συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 136 άτομα και στις οποίες ακούστηκαν πάνω από 200 σημαντικές προτάσεις. Την ίδια στιγμή, ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο 60 περίπου ερωτήσεων απεστάλη σε όλους τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές όλων των εθνικών κατηγοριών και συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 απαντήσεις.

Η συστηματική ανάλυση αυτών των δεδομένων θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός εγχειριδίου με όλα τα συμπεράσματα και κατά συνέπεια στην εφαρμογή του “Στρατηγικού Σχεδίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης” για την περίοδο 2018-2022, το οποίο θα ανακοινωθεί στους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου χρόνου.

Με πολλή δουλειά, έχοντας παράλληλα τόσο τη συνεργασία του κ. Γραμμένου, Προέδρου της ΕΠΟ, όσο και του Εκτελεστικού Γραμματέα, κ. Δέδε, καθώς και των συνεργατών μου στην ΚΕΔ, φτάσαμε στην παρούσα φάση της φετινής αγωνιστικής περιόδου, έχοντας την ικανοποίηση ότι εκπληρώσαμε το καθήκον μας.

Πολλά έχουν να γίνουν και να επιτευχθούν, γι’ αυτό το λόγο θέτουμε τις βάσεις για μία νέα ΕΠΟΧΗ στην ελληνική διαιτησία. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μαζί με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και όλους τους συνεργάτες μας των 53 Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και των Επιτροπών Διαιτησίας, όλοι μαζί θα θέσουμε τα θεμέλια για επιτυχία.

Κρατώντας αυτό το θετικό κλίμα και με την ευκαιρία των γιορτών, εύχομαι στον καθένα προσωπικά, Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2018, γεμάτο υγεία και ευτυχία, με προσωπική, επαγγελματική και αθλητική επιτυχία!

Vitor Pereira

Επικεφαλής Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησία

Facebook Comments

Βίτορ Περέιρα διαιτησία Ντίνος Κούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.