Skip to main content

«Πράσινο φως» από ΕΕ για τη β’ φάση των διαπραγματεύσεων (video)

Την έγκρισή τους για την έναρξη της δεύτερης φάσης στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, η οποία θα επικεντρώνεται στη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική σχέση, έδωσαν την Παρασκευή οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, θα απαιτήσουν από το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, και να περάσει ένα νόμο για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Συγχαρητήρια, πρωθυπουργέ @Theresa», πρόσθεσε ο Τουσκ, μία ημέρα αφού οι ηγέτες αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ολοκληρώσει το σχέδιο της συμφωνίας «διαζυγίου».

«Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων, τώρα είναι η ώρα για την εσωτερική προετοιμασία της ΕΕ των 27 και για διερευνητικές επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να παράσχει περισσότερη σαφήνεια στο όραμά του για τη μετά το Brexit εποχή», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου των Βρυξελλών, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι επιτεύχθηκε «επαρκής πρόοδος» μετά τη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών, τα ιρλανδικά σύνορα και το λογαριασμό του Brexit, δίνοντας στους διαπραγματευτές την εντολή να προχωρήσουν στη βασική φάση των συνομιλιών.

Η συζήτηση για μια μεταβατική περίοδο, που στόχο έχει να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις, αναμένεται να ξεκινήσει την νέα χρονιά, αν και οι συνομιλίες για τη μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν θα ξεκινήσουν πριν από τον Μάρτιο – μια ημερομηνία που τονίζεται από τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων.

Η Τερέζα Μέι απάντησε μέσω Twitter, ευχαριστώντας τον Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο προς ένα ομαλό και συντεταγμένο Brexit και τη διαμόρφωση της βαθιάς και ειδικής μελλοντικής μας σχέσης».

«Θα εκπληρώσουμε την επιθυμία του βρετανικού λαού και θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία Brexit για τη χώρα μας – διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, ενισχύοντας το ελεύθερο εμπόριο με χώρες σε όλο τον κόσμο και ανακτώντας τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας», ανέφερε η Μέι στο Twitter.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News, η Τερέζα Μέι επεσήμανε πως «θα ξεκινήσουμε τις συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση μας, θα τις ξεκινήσουμε αμέσως και επίσης θα μιλήσουμε για την περίοδο υλοποίησης που θα δώσει περισσότερη σιγουριά στις επιχειρήσεις και στα μεμονωμένα πρόσωπα».

Η Μέι τόνισε ότι απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν αλλά επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.

Ωστόσο, η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση αναμένεται να είναι δύσκολη, όπως προειδοποίησαν νωρίτερα ο Γιούνκερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την προσέλευσή τους για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου. Η Μέι είχε ήδη αναχωρήσει το προηγούμενο βράδυ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ακόμα και ένας μαθητής Δημοτικού μπορεί να δει ότι η συμφωνία της «πρώτης φάσης» για τα ιρλανδικά σύνορα θα επιστρέψει για να στοιχειώσει τις συνομιλίες διότι είναι αδύνατον για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ, αποφεύγοντας παράλληλα ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Οι ηγέτες χρησιμοποίησαν τις κατευθυντήριες γραμμές των εννέα σημείων, στα οποία συμφώνησαν στη σύνοδο, για να στηρίξουν το αίτημα της Μέι για μια διετή μεταβατική περίοδο, που στόχο έχει να βοηθήσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους Βρετανούς πολίτες να προσαρμοστούν στη ζωή μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, επανέλαβαν τη θέση τους ότι η Βρετανία δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνον αφού έχει αποχωρήσει και χαρακτηριστεί «τρίτη χώρα».

Σε μια κωδικοποιημένη γλώσσα, που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι η απόχωρηση της Βρετανίας δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλους και δεν θα υπονομεύσει περαιτέρω την Ένωση, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να «διασφαλίσουν μια ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεωσεών» κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε ότι υπάρχουν «αρκετά αποκλίνουσες απόψεις» για τη μορφή που θα έχει η νέα σχέση και η μετάβαση.

Η ΕΕ θέλει να ξεκινήσει τις συνομιλίες τον επόμενο μήνα για μια περίπου διετή μεταβατική περίοδο προκειμένου να διευκολύνει τη Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2019, αλλά έχει ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες από το Λονδίνο για το τι θέλει πριν ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.

ΕΡΤ

Facebook Comments

Brexit Ευρωπαϊκή Ένωση Μεγάλη Βρετανία πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.