Skip to main content

Στη Βουδαπέστη το Παγκόσμιο στίβου 2023

Η Βουδαπέστη είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου ανδρών-γυναικών το καλοκαίρι του 2023. Αυτό αποφάσισε σήμερα η IAAF, κατά την διάρκεια της 2ης ημέρας τους 215ου συνεδρίου του Συμβουλίου της στο Μονακό.

Η Βουδαπέστη διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, έχοντας φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της ΙΑΑF το 1989 και το 2004, ούσα μία από τις δύο πόλεις που έχει αναλάβει δύο φορές την διοργάνωση. Η ουγγρική πρωτεύουσα φιλοξένησε δύο φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, το 1966 και το 1998. Επίσης, πρόσφατα (2017) η Βουδαπέστη διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της FINA και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο και για το 2019 της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της ευρωπαϊκής αθλητικής πρωτεύουσας.

Μάλιστα στη Βουδαπέστη θα κατασκευαστεί και ένα νέο στάδιο, χωρητικότητας 40.000 θεατών, στην ανατολική όχθη του ποταμού Δούναβη, στη νότια πλευρά της πόλης, κυρίως για τις ανάγκες του στίβου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθέσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2023 στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, μια χώρα με εξαιρετική αθλητική παράδοση και μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση παγκόσμιων αθλητικών εκδηλώσεων. Υπήρξε κατά το παρελθόν το επίκεντρο ορισμένων μεγάλων στιγμών του αθλήματός μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τα σχέδιά τους για ένα νέο στάδιο που θα αποτελέσει μια μεγάλη κληρονομιά για τον στίβο», είπε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου. 

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 θα διεξαχθεί στην Ντόχα (Κατάρ) και του 2021 στο Γιουτζίν (Όρεγκον, ΗΠΑ).

Το Συμβούλιο της IAAF εξέτασε και την υποβολή πρότασης από την Αυστραλία για την ανάληψη διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος δρόμου σε ανώμαλο έδαφος του 2021, αλλά δεν ελήφθη απόφαση.

Η IAAF διατήρησε τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Η IAAF διατήρησε τον αποκλεισμό της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου από τις διεθνείς διοργανώσεις, που επιβλήθηκε πριν από τρία χρόνια (2015), εξαιτίας του συστηματικού ντόπινγκ στη χώρα και το οποίο αναδείχθηκε μέσω του πορίσματος ΜακΛάρεν.

Η απόφαση -που ήταν αναμενόμενη- ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του 215ου Συμβουλίου της IAAF στο Μονακό, κατά την οποία επελέγη η Βουδαπέστη για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ανδρών-γυναικών το καλοκαίρι του 2023. Έτσι η διεθνής ομοσπονδία στίβου δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο οποίος ουσιαστικά έχει αποκαταστήσει από τον Σεπτέμβριο τη λειτουργία του Ρωσικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (RUSADA).

Η IAAF θεωρεί με την διατήρηση της ποινής ότι δεν πληρούνται ακόμη δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στη Ρωσία και είναι η παραδοχή της κρατικής ενοχής για το συστηματικό ντόπινγκ και η πρόσβαση στα αρχεία του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας για το διάστημα 2011-2015. Έτσι, η μελλοντική συμμετοχή Ρώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις θα είναι μεμονωμένη και θα επιτρέπεται αυστηρά και μόνο σε όσους πληρoύν τα κριτήρια της IAAF, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ρούνε Άντερσον, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της IAAF για το ρωσικό ζήτημα, η Μόσχα δεν πληροί δύο βασικά κριτήρια για την άρση της ποινής, που είναι η πρόσβαση στο αρχείο δεδομένων του εργαστηρίου αντιντόπινγκ για τους Ρώσους αθλητές, αλλά και η πλήρης οικονομική αποζημίωση για την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε και τα νομικά έξοδα της υπόθεσης.

«Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα παραδώσουν τα στοιχεία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν έχουμε λάβει όμως καμία διαβεβαίωση ότι θα μας παραδοθούν άμεσα», είπε χαρακτηριστικά ο Άντερσον, κάνοντας αναφορά και στον όρο αποδοχής του πορίσματος ΜακΛάρεν από τις ρωσικές αρχές.

«Δεν με εκπλήσσει, αλλά είχαμε ελπίδες, διότι η ομοσπονδία έχει κάνει πολλή δουλειά», δήλωσε στο TASS ο Ντμίτρι Σκλιάκτιν, πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει αποδεχθεί ότι υπήρχε εκτεταμένο ντόπινγκ στη χώρα, αλλά αρνείται πεισματικά την χρηματοδότησή του από το κράτος και την ενεργή ανάμειξη των αρχών στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας.

Η ΔΟΕ και ο WADA έχουν θέσει κάποιους όρους στη Ρωσία, αλλά ουσιαστικά έχουν αναστείλει κάθε τιμωρία της χώρας και απαγόρευση συμμετοχής της σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο βασικός όρος, πάντως, είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στα αρχεία του εργαστηρίου της Μόσχας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Facebook Comments

FINA IAAF IAAF World Tour Αντιντόπινγκ Βουδαπέστη παγκόσμια πρωταθλήματα Ρωσία στίβος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.