Τετέλεσται για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Στον αέρα η απόπειρα της Ε.Π.Ο. να δικαιολογήσει εκ των υστέρων την απόφαση για επιλογή ξένων διαιτητών – Παραμύθι η έγκριση της FIFA για τροποποίηση του κανονισμού Διαιτησίας.

  • Γράφει ο Χρήστος Υφαντής

    Γράφει ο Χρήστος Υφαντής

Καμία πρακτική αξία δεν έχει η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. που με ψήφους 3-2 «και με εντολή της FIFA τροποποίησε», δύο μέρες πριν τη λήξη των διοργανώσεων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τον Κανονισμό Διαιτησίας για να καλύψει τη συγκλονιστική απάτη του ορισμού ξένων διαιτητών στον Τελικό Κυπέλλου, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη του Κανονισμού.

Πρόκειται για μια τροποποίηση – απάτη, στην οποία καμία FIFA δεν δικαιούνταν (και δεν το έπραξε ασφαλώς) να προστρέξει για να δικαιολογήσει, εκ των υστέρων πάντα, την τεράστια γκάφα της διοίκησης της Ε.Π.Ο.

Καμία FIFA δεν δικαιούται να καταργήσει, με το έτσι θέλω, μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας και να επιβάλλει την περίεργη, τουλάχιστον, θέληση της να ακυρώσει όλους τους εγχώριους διαιτητές, διεθνείς και μη, για χάρη ενός και μόνο αγώνα.

Καμία FIFA δεν είναι τόσο ηλίθια, ώστε να κατηγορείται, πλέον, ευθέως ότι δεν σέβεται η ίδια τους κανονισμούς την ώρα που απαιτεί από τις ομοσπονδίες – μέλη της πλήρη και άνευ όρων προσήλωση σε αυτούς και αποδοχή τους.

Καμία FIFA δεν θα συνέπραττε ποτέ σε μια κορυφαία καταστρατήγηση στο κανονιστικό πεδίο, επειδή έτσι βολεύει μια περιστασιακή πλειοψηφία στην Ε.Π.Ο.

Αν, όντως, υπήρχε έγκριση από τη FIFA γι΄αυτό το κορυφαίο κανονιστικό αμάρτημα δεν θα διανοούνταν οι κ.κ, Βακάλης και Στράτος να καταψηφίσουν την, εκ των υστέρων, πρόταση του κ. Γραμμένου στη συνεδρίαση ( ο Θεός να την κάνει τέτοια) της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας να ρίξει το ειδικό βάρος της ψήφου του υπέρ του τελικού αποτελέσματος 3-2. Ποιος από τα συνεδριάζοντα (;) μέλη της Ε.Ε.Θ. της Ε.Π.Ο. θα καταψήφιζε την έγγραφη έγκριση της FIFA στην τροποποίηση του Κανονισμού αν την είχε μπροστά του και την διάβαζε;

Η απόφαση επιλογής ξένων διαιτητών ( ή το ορθότερο ενός μίγματος ξένων και ντόπιων) είναι ανήκουστη και δεν δικαιολογείται κανονιστικά, ούτε με …παρερμηνεία του Κανονισμού Διαιτησίας. Είναι μια απόφαση ενός τμήματος της Ε.Π.Ο. σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση. Η απόφαση καταργεί μια πάγια πολιτική της Ε.Π.Ο. τα τελευταία πενήντα χρόνια. Την καθιστά άκυρη. Την εξαφανίζει.

Η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων είναι έωλη και βαθύτατα αντικαταστατική. Στην ουσία πρόκειται για την κατάργηση της διοίκησης από την ώρα που αυτή προχωράει σε μια ακραία αντι-καταστατική ενέργεια.

Ούτε, καν, ως «αυθεντική ερμηνεία του κανονισμού» δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια απόφαση, καθώς κανένας κανονισμός δεν περιέχει σχετική πρόβλεψη, ώστε να ζητηθεί η αυθεντική ερμηνεία του από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., όπως η τελευταία δικαιούται κανονιστικά να το πράξει, έπειτα από κατάθεση σχετικού αιτήματος κάθε ενδιαφερόμενου.

Πλέον, τετέλεσται για αυτό που κάποτε αποκαλούνταν ελληνικό ποδόσφαιρο, ως μέλος της FIFA. Μένει, πια, μόνο η επίσημη κατάργηση του και η ανάθεση της διοίκησης του στο κράτος χωρίς καμία ιδιωτική διαμεσολάβηση, προϊόν δήθεν καταστατικά προβλεπόμενων εκλογών

Τέτοιες αποφάσεις μόνο μια πολιτική χούντα μπορεί να πάρει, επικαλούμενη μάλιστα τη νομιμότητα…

Δείτε επίσης: