Skip to main content

Την ενοχή των δύο καταστηματαρχών ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη για την δολοφονία του Ζακ

Να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο καταστηματάρχες που καταγράφηκαν σε βίντεο να χτυπούν βίαια τον Ζακ Κωστόπουλο όταν εγκλωβίστηκε στο κοσμηματοπωλείο του ενός εξ αυτών, ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο εισαγγελέας έδρας Σωτήρης Μπουγιούκος, ο οποίος παράλληλα ζήτησε την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών που δικάζονται.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, για την οποία δικάζονται, θεωρώντας ότι τα δικά τους βίαια χτυπήματα ήταν εκείνα που ενεργοποίησαν τον μηχανισμό στρες που επέδρασε στο ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος.

Κατά τον κ. Μπουγιούκο, τα χτυπήματα στο σώμα και στα άκρα που δέχθηκε ο 33χρονος ακτιβιστής από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς δεν ήταν κρίσιμα για το τραγικό αποτέλεσμα του συμβάντος, που μεταδόθηκε από Μέσα Ενημέρωσης το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 από τον πεζόδρομο της Γλάδστωνος.

Ο εισαγγελέας στην αρχή της εισήγησής του, αφού εξήγησε πλήρως το νομικό καθεστώς υπό το οποίο εξετάζονται οι κατηγορίες αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, κάνοντας χρήση τόσο μαρτυρικών καταθέσεων όσο και των ιατροδικαστικών εκθέσεων που σχηματίστηκαν για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Κατά τον εισαγγελέα οι δύο κατηγορούμενοι για τους οποίους ζήτησε ενοχή έδρασαν τιμωρητικά, γεγονός που όπως τόνισε προκύπτει από τα ιατροδικαστικά ευρήματα.

Παρόντες στην αγόρευση του εισαγγελέα ήταν οι γονείς του ακτιβιστή, καθώς και η μητέρα του Παύλου Φύσσα που τους συμπαρίσταται από την έναρξη της δίκης για τον χαμό του παιδιού τους.

«Έδρασαν μη αποδεκτά, τιμωρητικά και απερίσκεπτα ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης χωρίς πρόθεση να σκοτώσουν» είπε ο εισαγγελέας

«Ήθελαν να του προκαλέσουν τις βλάβες. Η πράξη τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και τιμωρητική» ανέφερε ο εισαγγελέας για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, επισημαίνοντας, ωστόσο, στην πρόταση ενοχής που υπέβαλε ενώπιον του ΜΟΔ για τους δύο καταστηματάρχες πως «δεν επεδίωξαν τον θάνατο του».

Αναλύοντας για περισσότερες από δύο ώρες όλα τα στοιχεία του «θανάτου σε δημόσια θέα» στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος αιτιολόγησε τους λόγους που ζήτησε την αθώωση των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών και την ενοχή των δύο επιχειρηματιών στην περιοχή που άφησε την τελευταία του πνοή ο 33χρονος ακτιβιστής.

Αιτιολόγησε επίσης ο εισαγγελικός λειτουργός τον λόγο που δεν εισηγήθηκε την αλλαγή, την αναβάθμιση της κατηγορίας στην αυστηρότερη ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως ζητά η οικογένεια του θύματος για τους δύο άντρες που καταγράφηκαν να χτυπούν με σφοδρότητα το κεφάλι του εγκλωβισμένου, στο κοσμηματοπωλείο του ενός, 33χρονου. Ο εισαγγελέας ζήτησε για τους δύο, την ενοχή τους για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατά παραυτουργία (σ.σ παράλληλη αυτουργία χωρίς συναπόφαση, με συνεκτέλεση) και από κοινού.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, οι δύο καταστηματάρχες «λειτούργησαν απερίσκεπτα», χτυπώντας βίαια τον Ζακ Κωστόπουλο από τον οποίο δεν απειλούνταν, πλην όμως παρά τη βία που έδειξαν, «παρά την σφοδρότητα της επίθεσης» όπως τόνισε ο κ. Μπουγιούκος, «δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή».

Ο εισαγγελέας με την αγόρευση του αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όσα έγιναν στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος αργά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο Ζακ , ταραγμένος, τρομαγμένος, πανικόβλητος από κάτι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπήκε στο κοσμηματοπωλείο τού 77χρονου πρώτου κατηγορούμενου ενώ εκείνος έλειπε εκείνη την στιγμή.

Στη λεπτομερή καταγραφή του περιστατικού, ο εισαγγελέας τόνισε πως ο 33χρονος «δεν ήταν ληστής», προκάλεσε φθορές στο κατάστημα πλην όμως «δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανέναν».

Επικαλούμενος καταθέσεις, οπτικουαστικές καταγραφές και την έκθεση των ιατροδικαστών Νίκου Καλόγρηα και Σουλτάνας Μαριανού, ο κ. Μπουγιούκος κατέληξε πως η δράση των δύο κατηγορουμένων με τη σφοδρότητα των χτυπημάτων στο κεφάλι του 33χρονου είναι εκείνη που πυροδότησε το οργανικό στρες που προκάλεσε τον μηχανισμό θανάτου με ισχαιμικό επεισόδιο στον ακτιβιστή. «Δεκατέσσερα χτυπήματα προς την τζαμαρία της προθήκης του κοσμηματοπωλείου» έριξαν οι δύο κατηγορούμενοι, είπε ο εισαγγελέας. Από αυτά τα λακτίσματα, πέντε του ενός και τρία του έτερου κατηγορούμενου, έπληξαν με σφοδρότητα το κεφάλι του 33χρονου.

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, οι δύο κατηγορούμενοι «γνώριζαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν σε κατάσταση πανικού και δεν είχε αφαιρέσει από το κατάστημα αντικείμενα, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος και επιθυμούσε να διαφύγει». Αντίθετα, όπως είπε ο εισαγγελικός λειτουργός οι δύο κατηγορούμενοι «εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία του και τον έπληξαν».

Όπως τόνισε ο εισαγγελέας οι δύο δράστες «ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες». «Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα» τόνισε ο κ. Μπουγιούκος, προσθέτοντας ότι κοσμηματοπώλης και μεσίτης «αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα». Στόχος τους, κατά την εισαγγελική κρίση, ήταν να παραμείνει στο σημείο και να συλληφθεί ο 33χρονος, γεγονός που, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, αποδεικνύεται από το ότι σταμάτησαν να χτυπούν όταν ο ακτιβιστής βρέθηκε στο πεζοδρόμιο εκτός του καταστήματος. «Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξή τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψή του από τα όργανα» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι μόλις έβγαλαν το Ζακ Κωστόπουλο από το κατάστημα σταμάτησαν να δρουν.

Για τους τέσσερις αστυνομικούς ο εισαγγελέας τόνισε πως όταν έφθασαν στο σημείο δεν έκαναν κίνηση «και ορθώς» σε βάρος του τραυματισμένου Κωστόπουλου, ότι σε επόμενη φάση όταν ο 33χρονος πήρε το γυαλί «κατέστη επικίνδυνος» έδρασαν χωρίς υπερβολή με στόχο να δεσμευτεί ο Ζακ Κωστόπουλος, κάνοντας χρήση δεματικών ώστε να μπορέσει να ενεργήσει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ (σ.σ. κόβοντας τα δεματικά στο νοσοκομείο). Κατά τον εισαγγελέα οι αστυνομικού πρέπει να κηρυχθούν αθώοι καθώς «η δράση τους δεν συνδέεται αιτιωδώς με τον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου».

Η δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα με αγορεύσεις συνηγόρων.

«Περιμέναμε την αλλαγή της κατηγορίας» δήλωσε κατά την έξοδό της από την δικαστική αίθουσα η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου: «Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη “δόλος”. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν Αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, (σ.σ. τους αστυνομικούς) όπως είχε πει και ο άντρας μου, διπλά υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους».

Ο πατέρας του ακτιβιστή, επισήμανε: «Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Facebook Comments

Δικαιοσύνη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.