Το debate των υποψήφιων δημάρχων (video)

Η καθημερινότητα και η ασφάλεια των κατοίκων του Πειραιά, ο πολιτισμός, η άθληση και η νεολαία, όπως και θέματα που έχουν να κάνουν με τον εφοπλισμό, την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο στην πόλη μας, τέθηκαν επί τάπητος στο ραδιοφωνικό debate των υποψηφίων δημάρχων Πειραιά στο Κανάλι Ένα 90,4.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης, μαζί με τους άλλους συνυποψηφίους στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, Γιώργο Γαβρίλη, Νίκο Αμπατιέλο και Θανάση Διαβολάκη «ανακρίθηκαν» στα στούντιο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας του Πειραιά, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του σταθμού Χάρη Παυλίδη, Βασίλη Ταλαμάγκα και Νίκου Μπαρδούνια, σε μία πολιτισμένη συζήτηση που κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Χωρίς ακρότητες, παραθέτοντας τους στόχους και τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Πειραιά, επιδιώκοντας ο κάθε ένας να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά και τους περισσότερους ψηφοφόρους εν όψει της εκλογικής “μάχης”.
Ως διοικούσα αρχή τα τελευταία 9,5 χρόνια στον Δήμο Πειραιά, πάντως, ο Γιάννης Μώραλης δέχτηκε τα περισσότερα «πυρά» από τους τρεις υποψήφιους δημάρχους, απαντώντας σε όλα όσα τον κατηγορούσαν για τα προβλήματα της πόλης, με τους τόνους να ανεβαίνουν σε κάποια σημεία, αλλά χωρίς να ξεφεύγει κανένας, με την συζήτηση να εξελίσσεται ομαλά και πολιτισμένα μέχρι το τέλος και να βοηθάει εν τέλει τους ψηφοφόρους να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για την επιλογή τους στις εκλογές της Κυριακής.
Σε σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και την ασφάλεια των κατοίκων ο Γιάννης Μώραλης τόνισε την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία 9,5 χρόνια στην καθαριότητα, στην κινητικότητα της πόλης και στην εξωστρέφεια, έτσι ώστε ο Πειραιάς να είναι μια πόλη “φιλική, που να παράγει πολιτισμό και αθλητισμό, παραδεχόμενος ωστόσο τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν με το κυκλοφοριακό, τους χώρους στάθμευσης και πολλά πεζοδρόμια που θα πρέπει να αποκατασταθούν τα επόμενα χρόνια. «Το πρόσημο της δουλειάς μας είναι θετικό», σημείωσε ο δήμαρχος Πειραιά τονίζοντας ότι θα πρέπει να διορθωθούν πολλά ακόμα τα επόμενα χρόνια.
Ο Γιώργος Γαβρίλης αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό, την ρύπανση, την έλλειψη πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, θέτοντας πολλά παραδείγματα για τα πεπραγμένα του στον Πειραιά ως αντιπεριφερειάρχης επί διοικήσεως Δούρου. «Προφανώς γίνονται προσπάθειες, αλλά οι προσπάθειες υπολείπονται απέναντι στις αυξημένες ανάγκες».
O Νίκος Αμπατιέλος ξεκίνησε αναφερόμενος στο χθεσινό εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά τονίζοντας ότι ο στόχος της παράταξής του είναι «να αγωνιζόμαστε όχι μόνο να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλά και να γυρνάμε σπίτι μας ζωντανοί» και αναφέρθηκε στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, στις υποδομές και τα έργα πνοής που πρέπει να γίνουν και ότι «αυτά θέλουν διεκδίκηση και συμβούλους που θα συγκρουστούν με το σύστημα».
Ο Θανάσης Διαβολάκης ξεκίνησε επίσης με το χθεσινό εργατικό δυστύχημα τονίζοντας ότι «οι ανθρώπινες ζωές και ανάγκες να μπουν πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων» και στάθηκε στη ρύπανση του περιβάλλοντος που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που στην Πειραϊκή διαμορφωθεί το λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία, όπως υποστήριξε «διώχνουν οι ευρωπαϊκές πόλεις και τα φέρνουμε εμείς», ενώ εγκάλεσε τον Γιάννη Μώραλη για το θέμα της αξιοποίησης του Πύργου.
Σε σχέση με τον εφοπλισμό, την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο ο Θανάσης Διαβολάκης έκανε λόγο για «δύο κόσμους, τους ναυτεργάτες και τους εφοπλιστές», με τον Νίκο Αμπατιέλο να εγκαλεί επίσης τον Γιάννη Μώραλη γιατί δεν βάζει τον υψηλότερο συντελεστή τελών στους εφοπλιστές και τον δήμαρχο Πειραιά να απαντάει ότι «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δύο κόσμοι. Οι εργαζόμενοι απέναντι στην εργοδοσία. Είναι μαζί» και τον Γιώργο Γαβρίλη να τονίζει μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι αποτελεί πύλη εμπορίου, αλλά ενώ έχει πλούτο, υπάρχει η αντίφαση με την φτώχεια στην κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι ναυτιλιακές υπηρεσίες φεύγουν από τον Πειραιά λόγω έλλειψης υποδομών.
Στην ενότητα για τον πολιτισμό, την άθληση και τη νεολαία ο Γιάννης Μώραλης μίλησε για την αδικία του Εθνικού το 2004 να φύγει από το Καραϊσκάκη επισημαίνοντας την προσπάθεια που γίνεται τώρα με το ΣΕΦ, αναγνώρισε την έλλειψη χώρων άθλησης για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τον στίβο, ενώ τόνισε ότι ο Πειραιάς έχει γίνει πλέον «πολιτισμικός προορισμός».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβρίλης επανέλαβε τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει ως αντιπεριφερειάρχης για την αντιμετώπιση της έλλειψης αθλητικών εγκαταστάσεων, την χρηματοδότηση του δημοτικού θεάτρου, ενώ υποστήριξε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν στο Πειραιά παραμένουν αναξιοποίητοι. Ο Νίκος Αμπατιέλος καταδίκασε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο κλείσιμο των γηπέδων του Πορφύρα και του Φοίνικα στην Πειραϊκή, σε κάτι που απάντησε ο Μώραλης λέγοντας ότι θα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά για να εξυπηρετούν τις ομάδες της περιοχής, όπως διέψευσε και στον ισχυρισμό του Θανάση Διαβολάκη για την κατάληψη των παραλιών του Πειραιά από ιδιώτες, καλώντας έστω και έναν Πειραιώτη να του πει ότι πλήρωσε για να κάνει μπάνιο σε παραλία της πόλης…
Στην γενική κατηγορία οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τον δήμο του Πειραιά ερωτήθηκαν για την σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα κόμματα. Ο Νίκος Αμπατιέλος από το ΚΚΕ και ο Θανάσης Διαβολάκης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίλησαν για άμεση σύνδεση των δύο αυτών κομματιών επειδή υπάρχει κυρίως η οικονομική σύνθεση με την κεντρική εξουσία, ενώ από την άλλη ο Γιάννης Μώραλης, αν και έχει λάβει την υποστήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι «ποτέ δεν ήμουν μέλος σε κόμμα» και ότι τα κόμματα «δεν καθορίζουν την πολιτική μου, δεν έχω καμία δέσμευση, τα σέβομαι αλλά δεν καθορίζουν ούτε την διαμαρτυρία μου», όπως εννόησε ότι κάνουν με τους αντιπάλους του, οι οποίοι πήραν το χρίσμα από κόμματα και όχι απλά την στήριξη. Σε αυτό συμφώνησε εμμέσως και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος τόνισε ότι «πιστεύουμε τα κόμματα και η αυτοδιοίκηση είναι δύο διακριτά επίπεδα, τα κόμματα τη δουλειά τους και η αυτοδιοίκηση τη δουλειά της».
Facebook Comments