Skip to main content

Ψηφίστηκε η τροπολογία-εκβιασμός για τους 60+

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ναι» στην τροπολογία-ντροπολιογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.

Στην τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων κατά το έτος 2021 και την προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες για τον μήνα Δεκέμβριο 2021, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Στην τροπολογία για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε δημόσιες δομές, την ένταξη των αντιρετροϊκών φαρμάκων στην άυλη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε ασθενείς με HIV και ηπατίτιδα Β, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής: «Ναι» ψήφισε η ΝΔ. «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι» ψήφισε το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ δήλωσε «όχι». Η Ελληνική Λύση ψήφισε «όχι». Το ΜέΡΑ25 ψήφισε «παρών».

«Δεν γεμίζουν τα νοσοκομεία από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι μετά από αυτό το μέτρο κλείστηκαν επιπλέον 20.000 ραντεβού.

Σύμφωνα με την τροπολογία-ντροπολογία της  κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει μπερδέψει την βία με τη δύναμη, «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλοι όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η 12 του 1961 και διαμένουν στην Ελλάδα» και θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιαοτικού κύκλου να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον επίσημα ορισμένο προβλεπόμενο χρόνο.

Από την υποχρεωτικότητα εξαιρούνται: (α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και (β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ κατά τη διαδικασία δήθεν τηρούνται όλοι οι όροι που αφορούν την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωναϊού.

ΕΜΕΤΙΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος από τον όρο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν στους γύρω τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής σημειώνοντας πως αυτό «Αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε κάποιο ουδέτερο χρόνο αλλά έρχεται ενόψει της μετάλλαξης “Ο”. Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα. Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός. Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών».

Αυτά είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας. Γιατί τώρα; Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Ο”. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Κάνατε αρκετά προηγουμένως;» ανέφερε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ο πρωθυπουργός για το αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα πριν φτάσει στην απόφαση για την υποχρεώτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Απαντώ… Επιχείρηση ελευθερία, Κατ’ οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση σελφ τεστ. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας. Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

«Σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει κάτι να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης, προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και υποστήριξε ότι «Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».

Και κατέληξε: «Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλυτέρων ώστε να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στο τείχος ανοσίας; Μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος; Εγώ κάνω το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Σας ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο. Αναμένω και με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Ζυγίστε την κατάσταση, ύστερα μιλήστε και ύστερα ψηφίστε. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το οποίο εισηγούμαστε μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο προτροπής. Μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ».

Facebook Comments

Βουλή κοινωνία Κυβέρνηση τροπολογία υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.