Skip to main content

50 χρόνια «Εδώ Πολυτεχνείο» (video)

Παρακολουθήστε το ιστορικό ντοκουμέντο με την εισβολή του τανκς στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου του 1973. Σαν σήμερα, πριν από 50 ακριβως χρόνια…

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει μέσα στο Πολυτεχνείο. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι βγαίνοντας από την πεσμένη πόρτα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Αρκετοί βρήκαν άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, αλλά πολλοί συνελήφθησαν από την ΕΣΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Μετά τη Μεταπολίτευση, όμως, αξιωματικοί της Αστυνομίας ανακρινόμενοι ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα.

Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού τις ημέρες και την ημέρα της εξέγερσης. Τα θύματα, ωστόσο, λέγεται ότι ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα.

Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση…

Facebook Comments

επεισόδια επέτειος Πολυτεχνείο τανκς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.