Skip to main content

CAS: Είσαστε ένα… μπουρδέλο!

Στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ επέστρεψε το CAS την υπόθεση πολυιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη και ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί στον Δικέφαλο του Βορρά όντας σίγουροι ότι θα… δικαιωθούν! Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει πλέον ξεκάθαρα με υποβιβασμό, εάν δεν αθωωθεί για την πολυιδιοκτησία.

Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Διαιτητικό Δικαστήριο επέστρεψε τους -7 βαθμούς που είχε επιβάλει η αθλητική δικαιοσύνη στον ΠΑΟΚ και ζητά την επανεξέταση της υπόθεσης από τους αθλητικούς δικαστές με την υποσημείωση να μπουν στην ουσία και να μην δεσμεύονται από το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού,  η οποία βέβαια, δεν είχε επιβάλει αυτή την ποινή, αλλά… ανάκληση του πιστοποιητικού τόσο για τον ΠΑΟΚ, όσο και για την Ξάνθη, αφού μέχρι τότε δεν είχε περάσει από τη βουλή η τροπολογία του Μητσοτάκη που έσωσε τις δύο ομάδες λόγω της συνιδιοκτησίας!

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση της ΕΕΑ, ΕΔΩ την τροπολογία του Μητσοτάκη που ΠΕΡΑΣΕ ακολούθως από  την Βουλή, ΕΔΩ την απόφαση του αθλητικού δικαστή και ΕΔΩ την απόφαση της επιτροπής εφέσεων, για να μην ακούτε όσα γράφονται και λέγονται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ των ιδιοκτητών των ομάδων, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Στην παρούσα φάση ο Δικέφαλος του Βορρά ανεβαίνει στην δεύτερη θέση των πλέι-οφ έχοντας τρεις βαθμούς περισσότερους από την ΑΕΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση του CAS η υπόθεση επιστρέφει στο δευτεροβάθμιο όργανο, με την Επιτροπή Εφέσεων να καλείται να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να εκδώσει εκ νέου απόφαση, βάσει των ποδοσφαιρικών κανονισμών και όχι βάσει της εθνικής νομοθεσίας.  Και εφόσον διαπιστωθεί εκ νέου η πολυιδιοκτησία, τότε η αθλητική δικαιοσύνη θα πρέπει να ρίξει κατηγορία ΠΑΟΚ και Ξάνθη, όπως προστάζουν οι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί, σύμφωνα ακριβώς με την αρχική εισήγηση-απόφαση της  ΕΕΑ!

Με λίγα λόγια, το CAS «άδειασε» με χαρακτηριστικό τρόπο την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τροπολογία σωτηρίας που πέρασε… για ΠΑΟΚ και Ξάνθη μετά την απόφαση της ΕΕΑ, όπως και τους αθλητικούς δικαστές που την εφάρμοσαν, αφού αναγνωρίζει μόνο τους αθλητικούς νόμους και όχι τ0υς κρατικούς, ιδίως όταν εκείνοι έρχονται μεσούσης της περιόδου, κάτι που αντίκειται στις ποδοσφαιρικές διατάξεις παγκοσμίως, όπου οι κανονισμοί καθορίζονται πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.    

Συμπερασματικά,  το CAS μας είπε ότι «είσαστε ένα μπουρδέλο» που κακώς κάνει ό,τι γουστάρει, όποια στιγμή γουστάρει! Οι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας προστάζουν υποβιβασμό των εμπλεκόμενων ομάδων, όπως εισηγήθηκε και η ΕΕΑ, κάτι που σημαίνει πως εάν καταδικαστούν εκ νέου ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα πρέπει να υποβιβαστούν! Ο μόνος δρόμος για να μην υποβιβαστούν πλέον είναι η… αθώωσή τους!

H (νέα) βαθμολογία των πλέι οφ της Super League

1. Ολυμπιακός 85

2. ΠΑΟΚ 68

3. ΑΕΚ 65

4. Παναθηναϊκός 52

5. Άρης 38

6. ΟΦΗ 36

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ CAS

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του CAS:

Λωζάνη, 10 Ιουλίου 2020, το Αθλητικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του αναφορικά με τις θέσεις που κατατέθηκαν από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά σωματεία ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης εναντίον της απόφασης που πάρθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στις 14 Απριλίου 2020, η οποία επικύρωσε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής να επιβάλλει ποινή αφαίρεσης εφτά βαθμών τόσο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ όσο και στην ΠΑΕ Ξάνθη για παράβαση των εφαρμοσμένων νόμων περί απαγόρευσης πολυιδιοκτησίας ομάδων.

Προβεβλημένοι σύνδεσμοι Τώρα έχει Στοίχημα με Live Stream* & Cash out* στα διεθνή πρωταθλήματα *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις να επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκε να μην επιβληθούν κυρώσεις. Αυτές οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν στο CAS και παρουσιάστηκαν στο ίδιο πάνελ διαιτητών: κ.κ.Manfred Nan (Ολλανδία, πρόεδρος) κ κ. Ulrich Haas (Γερμανία) και κ.κ. Luigi Fumagalli (Ιταλία). To CAS ξεκίνησε τα διαδικαστικά στις αρχές Μαϊου 2020 και η ακρόαση έγινε παρουσία όλων των πλευρών στις 6 Ιουλίου 2020.

Η επιτροπή του CAS διέταξε η αφαίρεση των εφτά βαθμών που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ να παραλειφθεί και το ζήτημα να παραπεμφθεί πίσω για επανεκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ξάνθη δεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης για αφαίρεση εφτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η κύρωση δεν παραλείπεται. 

Οι δικαστικές επιτροπές της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η απόφαση της ΕΕΑ στην Ελλάδα με ημερομηνία 27/1/2020 ήταν δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Απούσης της ουσίας και χωρίς την πρέπουσα έγκριση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΕΕΑ, η έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ ως εναρκτήρια βάση για την ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ.

Το CAS διαπίστωσε ότι παρά την εξουσία της Επιτροπής του να αποφασίσει το ίδιο για την υπόθεση καθ΄αυτή, δεν ήταν πρέπον να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση κάτω από αυτές τις συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους να προσεγγίζουν σύνθετα θέματα που περιέρχονται στην έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Facebook Comments

CAS Αθλητική δικαιοσύνη ΕΕΑ Ντίνος Κούλης Ξάνθη Ολυμπιακός ΠΑΟΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.